Jalkapallon MM-kisoissa pelataan sunnuntaina jälleen kaksi neljännesvälierää. Mielenkiintoisessa iltaottelussa kohtaavat Englanti ja Senegal, joita molempia kutsutaan myös leijona-analogian sisältävillä lempinimillään, Three Lions ja Lions of Teranga. Senegal jäi viime kisoissa pudotuspeleistä rannalle fair play -säännön eli korttien takia ja on nyt onnensa kukkuloilla selvitettyään tiensä pudotuspeleihin. Edessä on kuitenkin kovan luokan testi, sillä vastaan tulee yksi kisojen mestarisuosikeista. Leijonia riittää, mutta vain yksi voi olla sunnuntai-iltana viidakon kuningas.

 

 

Kertoimet ovat kirjoitushetkeltä ja saattavat muuttua.

Saatiin paljon, odotettiin enemmän

Englanti voitti lohkonsa ensi kertaa sitten 2006 kisojen, mutta kaikkia ei joukkueen peli vakuuttanut. Kieltämättä lohkovaiheessa oli kaksijakoisuutta, sillä mainiota kuuden maalin kisa-avausta seurasi aikamoinen pannukakku, maaliton tasapeli USAa vastaan. Osumia on silti kasassa jo yhdeksän – kuvaavaa joukkueen laajuudelle on, ettei joukkueen ja koko turnauksen yhdeksi ykkösmaalipyssyksi kaavailtu Harry Kane ole vielä onnistunut. Yhdeksän maalia on toiseksi eniten mitä Englanti on koskaan tehnyt MM-kisoissa, vaikka ainakin jos ladeilta kysytään, on turnausmatka vasta alle puolessavälissä.

Senegal osoitti vahvuutensa erityisesti jatkopaikan ratkaisseessa ottelussa Ecuadoria vastaan. Watfordin mainio laitahyökkääjä, 24-vuotias Ismaila Sarr siirsi vihdoin pirteät esityksensä maalin muotoon pilkulta ensimmäisellä jaksolla. Niin ikään hyviä kisoja pelaava Kalidou Koulibaly nousi voittomaalinsa myötä lopulliseksi sankariksi. Kyseessä on tyypillinen afrikkalaisjoukkue, jonka peliä on ilahduttavaa katsoa, mutta myös pelitapa on fiksu. Joukkue mursi vahvemmaksi odotetun Ecuadorin linjan maalilukemia pahemminkin, ja paremmalla viimeistellyllä olisi hoitanut pelin jo aiemmin. Tuhlailuun ei enää ole varaa, mutta toisaalta paikoille tullaan myös pääsemään sunnuntaina vähemmän.

Three Lionsia kohtaan on esitetty kritiikkiä erityisesti puolustuspään ongelmista, vaikka se on päästänyt vain kaksi maalia, nekin samassa jo käytännössä ratkenneessa ottelussa. Koska tilastotkaan eivät oikein tue reikäistä alakertaa, ovat epäilyt saneet Tipsimaatin mielestä turhan isot mittasuhteet. Silti it’s coming home on tälläkin kertaa harvan papereissa todennäköinen skenaario. Syyttävä sormi osoittaa Gareth Southgateen, joka ei viime vuoden EM-finaalipaikasta huolimatta ole onnistunut täysin vakuuttamaan päävalmentajan roolissaan eikä meinaa saada ulosmitattua kaikkea hurjan laadukkaasta ja leveästä rosteristaan. Mentaalinen kestävyys on toinen epäilyttävä seikka, mutta tässä vaiheessa sen ei pitäisi vielä rapista.

Afrikkalainen joukkue ei ole ikinä voittanut Englantia

Hämmentävää kyllä, afrikkalaisjoukkueet ovat kohdanneet Englannin yli 20 kertaa, mutta yksikään niistä ei ole kaatanut sitä. Senegal jahtaa nyt ensi kertaa Englannin päänahkaa, mistä on odotettavissa kyllä kovin haastava iltapuhde. Vaikka joukkueessa on paljon hyviä elementtejä, on siinä myös Manén mentävä aukko. Valioliiga-tason nippua vastaan ollaan vääjäämättä kaikessa askel perässä, joten yhdelle yksittäiselle herhiläiselle olisi kärjessä tilaa. Siksi Senegal lähteekin haastamaan tutuin altavastaajan asein, vastahyökkäyksillä, hengellä ja yhtenäisyydellä. Tämä voi olla Englantia vastaan vaikeaa, sillä se on myös kohesiivinen porukka, josta kaikki tuntevat toisensa ja pelaavat suunnilleen samantyyppistä brittifutista.

Englannin voiton kertoimet on poljettu alas, mikä on ilmeisen laatueron myötä ymmärrettävää. Tasoituksetkaan eivät oikein innosta, koska Southgaten Englannissa on se ongelma, ettei ikinä tiedä, milloin joukkue on iloisella pelipäällä ja milloin homma menee puristamiseksi. Tahtipuikkoa se kuitenkin ottelussa vääjämättä heiluttaa, ja onkin mielenkiintoista nähdä, millaisen pallonhallinta-asenteen joukkue ottaa. Tarvittaessa pelin jäädytyksenkin pitäisi onnistua, mutta emme usko joukkueen lähtevän kokeilemaan onneaan sillä saralla.

Siksi löydämme pelikohteen maalimääristä, joissa linja on alakantissa.  Yli 2,5 maalin  kerroin on ollut laskusuunnassa, mutta vielä siihen ehtii tarttua pelikelpoisella 2,35 hinnoittelulla. Senegalilla on hyvä mahdollisuus maalintekoon tai vaikka sen aloittamiseen, mikä nostaa entisestään kohteen todennäköisyyttä: kuten nähtiin Walesia vastaan, oli Englantia vaikea pysäyttää sen saatua koneet käyntiin toisella jaksolla. Välttämättömyys vastustajan maali ei silti ole, sillä hyvänä päivänä Englanti voi osua itsekin kolmesti.

Instagram will load in the frontend.

Pelivalinta
Tipsimaatin pelivalinta tähän otteluun on yli 2,5 maalia panostussuosituksella 6/10. Markkina on arvioinut maalimäärän turhan pieneksi, vaikka Englannin hyökkäys on valtavan laadukas ja Senegalilla on hyvä mahdollisuus maalintekoon.
Paras kerroin
Parhaan kertoimen kohteelle tarjoaa kirjoitushetkellä STSBet, jolla kerroin on 2,35.
Tipsimaatti