Tässä artikkelissa perehdytään jääkiekon MM-kisojen televisiointioikeuksiin Suomessa ja muualla maailmassa.

Useimmissa jääkiekon MM-kisoihin osallistuvissa maissa lähetysoikeudet on myyty paikalliselle, Ylen kaltaisille julkisille toimijoille ja kanaville. Usein ilmaisilla kanavilla näytetään vain kotijoukkueen ottelut, kuten Suomessakin. Monissa maissa lähetykset on rajattu television puolelle, eli niitä ei voi katsella mobiililaitteilta tai tietokoneelta.

Niissä maissa, missä lähetysoikeuksia ei ole myyty, IIHF eli kansainvälinen jääkiekkoliitto tarjoaa ilmaiset livelähetykset jokaiselle 64 ottelulle IIHF:n virallisella YouTube-kanavalla. Nämä lähetykset ovat katsottavissa myös Suomessa VPN-yhteyden avulla (Lue ohjeet).

Televisiointi Suomessa

  • 2023 MTV3 (ilmaislähetykset TV:ssä) / C More (maksullinen – kaikilla laitteilla)
  • 2024–2028 Viaplay

Televisiointi muissa lätkämaissa

  • Paikalliset julkiset kanavat (ilmainen)

Muut maat

  • IIHF:n YouTube-kanava (ilmainen – kaikilla laitteilla)

Jääkiekon MM-kisojen televisiointi Suomessa

Jääkiekon MM-kisat ovat kokonaisuudessaan olleet jo jonkin aikaa maksullisten kanavapakettien takana Suomessa ja muualla maailmassa. On pitkä aika siitä, kun kisojen täysi otteluohjelma lähetettiin Ylen kanavilla Mertarannan selostamina, mutta kaikki hyvä loppuu aikanaan.

Lähetysoikeudet siirtyivät MTV:n omistukseen ja mediatalo onkin esittänyt suomalaisten iloksi Leijonien pelit sekä pudotus- ja mitalipelit television puolella jo vuosia, mutta tämä jättää huomattavan osan pelattavista otteluista maksumuurien taakse muun muassa C Morelle, Telia TV:lle ja Discovery+:lle, eivätkä ilmaisetkaan lähetykset näy mobiililaitteilla ilman kanavapakettia.

Jääkiekon MM-kisojen lähetysoikeudet siirtyvät 2023 jälkeen MTV:ltä ja C Morelta Viaplayn omistukseen. Tämä uusi sopimus kattaa vuodet 2024–2028. Tämänhetkisten tietojen mukaan ilmaisotteluiden lähetysjärjestelyt kuitenkin onneksi pysyvät samana, eli MTV esittää Suomen ottelut ja pudotuspelit edelleen omalla kanavallaan.

Jääkiekon MM-kisojen televisiointi ulkomailla

Koska jääkiekko on suhteellisen rajallinen yleisömäärältään esimerkiksi jalkapalloon verrattuna, ilmaislähetykset rajoittuvat Suomen ulkopuolella lähinnä kiekkomaiden julkisiin tv-kanaviin. Usein kanavilla näytetään vain kotimaan ottelut ja osa jatkopeleistä. Kanavat on rajattu näkymään netin puolella vain kanavan kotimaasta, joten niiden katselu vaatii VPN-yhteyden.

Ajantasaisen listan lähetysoikeudet omistavista kanavista eri maissa löydät täältä.

Jääkiekon MM-kisojen 64 ottelun katsominen IIHF:n viralliselta YouTube kanavalta

Jos haluat katsoa jääkiekon MM-kisat ja haluat päästä edullisemmin kuin mitä kanavapaketti maksaisi, ja kotimaisten tai ulkomaisten tv-kanavien katsominen netissä ei ole mahdollista sijainnistasi johtuen, niin näiden maarajoitusten kiertämiseen on olemassa kustannustehokas ja laillinen ratkaisu: VPN-yhteys.

VPN-sovelluksen avulla on mahdollista kiertää maarajoitukset, sillä niiden avulla on mahdollista muuttaa käyttämäsi laitteen ulospäin näkyvää IP-osoitetta ohjaamalla verkkoyhteys eri maissa sijaitsevien VPN-palvelimien kautta, eli verkossa selatessasi suoratoistopalvelut ymmärtävät sinun sijaitsevan palvelun omassa kotimaassa, jonka sisälle lähetysoikeudet on rajattu.

Lähetysmaiden etsimisessä ei onneksi kuitenkaan tarvitse mennä merta pidemmälle kalaan, sillä kansainvälisellä jääkiekkoliitto IIHF:llä on myös oma virallinen YouTube-kanavansa, jonka kautta he esittävät koko jääkiekon MM-turnauksen ensihetkistä kultaottelun päätössummeriin. Nämä lähetykset ovat katseltavissa kaikissa niissä maissa, missä lähetysoikeuksia ei ole myyty, eli esimerkiksi Suomessa IIHF:n YouTube lähetykset eivät näy. Tämänkin ongelman ratkaiseminen hoituu kuitenkin vaivattomasti VPN-yhteyttä käyttämällä.

Mistä maista ja millä VPN-palvelulla YouTube-lähetykset näkyvät parhaiten? Nämä tiedot löytyvät päivitettynä VPN-SUOMI.fi sivustolta, jonne on listattu myös otteluaikataulut sekä muut MM-kisojen seuraamiseen relevantit tiedot VPN-sovelluksien käyttäjille.

IIHF:n YouTube-kanavalla striimattavat pelit säilyvät myös uudelleenkatsottavina VODeina, eli jos missasit jonkun pelin, niin jälkilähetys löytyy heidän kanavaltaan – mukaan lukien menneiden vuosien turnaukset, jos haluat fiilistellä vanhempiakin otteluita! YouTube-ottelulähetysten selostuskieli rajoittuu valitettavasti vain englantiin, mutta laatu on taattu.

VPN-yhteys tarjoaa myös paljon muuta urheilua ja viihdettä

VPN-sovelluksen etuna on, että sitä käyttämällä et näe pelkästään jääkiekon MM-kisat livenä, mutta myös paljon muuta viihdettä ja urheilua, joita tv-kanavat ja suoratoistopalvelut lähettävät ympäri maailmaa maksutta. VPN:llä näkyviin urheilulajeihin sisältyvät mm. Formula 1- ja MotoGP-kausi, NHL-, NFL sekä Mestarien liigan otteluita pitkin kautta, tenniksen Grand Slam -turnauksia, pyöräilyn suurajoja, yleisurheilun Timanttiliiga ja muuta.

Myös suoratoistopalvelut, kuten vaikkapa Netflix tai Amazon Prime Video tarjoavat huomattavasti suuremman ohjelmakirjaston esimerkiksi USA:ssa Suomeen verrattuna, joista VPN:n käyttäjät voivat nauttia samalla käyttäjäprofiilillaan. VPN-SUOMI.fi kirjoittaa aktiivisesti näistä mahdollisuuksista kiinnostuneille.