Suomi ja Kanada ovat kohdanneet jääkiekon MM-kisojen finaalissa jo kolme vuotta putkeen, mutta tänä vuonna kyseinen loppuottelu jää väliin. Joukkueet kohtaavat nimittäin jo puolivälierässä Nokia Arenan torstain iltaottelussa. Mitalipelit ovat molemmille kestomenestyjille turnauksen minimitavoite, joten melkoinen vedenjakaja tämä kuolemanottelu on. Tuleeko kisaisäntien turnauksesta pannukakku vai lähetetäänkö kanadalaiset kesälomalle puolivälierässä ensi kertaa sitten vuoden 2014, jolloin heidät passitti ulos neljän parhaan joukosta juurikin Suomi?

 

 

Kertoimet ovat kirjoitushetkeltä ja saattavat muuttua.

Faneilla vielä odottava olo

Kanada on pelannut toistaiseksi melko tasapaksut kisat. Vaahterapaitojen tasoon nähden miehistö on nimetön, vaikka koostuukin NHL-pelaajista. Ehkäpä supertähtien puuttuminen on näkynyt siinäkin, että kirkkain tähti on pisteiden valossa ollut Calgary Flames -puolustaja Mackenzie Weegar, joka nakutti alkusarjassa tehot 3+6=9. Monissa kisoissa nähtyjä murskavoittoja, joissa vastustaja on 60 minuuttia pesukoneessa täydellä linkouksella, ei ole juuri nähty. Tappioita on tullut kaksi: ensin Sveitsille tiukasti 2-3 ja heti perään hämmästyttävästi Norjalle jatkoajalla. Joukkue korjasi kurssiaan lohkovaiheen viimeisessä matsissa Tšekkiä vastaan eheällä esityksellä, joka loi varmasti uskoa pudotuspeleihin.

Samaa voidaan sanoa Suomen viimeisestä alkupelistä Tanskaa vastaan. Se päättyi samoihin komeisiin 7-1-numeroihin kuin peli Unkaria vastaan, toki Tanskan ollessa vastuksena kovatasoisempi. Parhaimmillaan meno hyökkäyspäässä oli vihdoin hurmoksellista – silti voidaan kysyä, miksi pää aukesi vasta panoksettomassa ottelussa. Edellinen Itävalta-peli ja monet sitä ennen ovat olleet tervanjuontia. Onko niin, että kun odotukset ovat korkealla, homma menee pusertamiseksi, ja Suomi kaipaa takaisin altavastaajan paikalle? Leijonat lähti kisoihin ennakkosuosikkina, mutta on sittemmin joutunut luovuttamaan viitan eteenpäin.

Iltapäivälehdet revittelivät otsikoilla, kun Kanadan ykkössentteriksi tituleerattu Joe Veleno törttöili Sveitsiä vastaan tallaamalla Nino Niederreiterin nilkkaan kulmaväännössä ja sai tästä lopputurnauksen kestävän pelikiellon. Ehkä sananmukaisesti ykkössentterin titteli on totta, mutta todellisuudessa kyseessä oli joukkueen kolmanneksi eniten pelannut keskushyökkääjä, joka ei myöskään pelillisesti kantanut suurinta vastuuta. Ensimmäiseen neljään peliin Veleno ehti napsia tehot 2+3=5. Tällaisella on silti vaikutusta niin kaukalossa kuin sen ulkopuolella. Voi olla, että ikävällä tempauksella oli osansa myös tappioissa Sveitsiä ja Norjaa vastaan. Eiköhän tämän rooli mahdollisen menestyksen osalta ole silti aika pieni, niin keskeinen pala mosaiikkia Veleno ei ole.

Tavoitteena tasonnosto

Kanada ja Suomi ovat molemmat alisuorittaneet turnauksessa. Tänä päivänä Leijonilla on jo varaa hieman löysäilläkin alkusarjassa ja aloittaa pelaaminen vasta pudotuspeleissä – tältäkö se menestys tuntuu? Helpoksi Suomi ei kuitenkaan ole tehnyt tietään päätyyn. Nähtyjen esitysten perusteella ennakkosuosikin asema on mielestämme kyseenalaistettavissa siksi, että peli ei ole oikein missään vaiheessa lähtenyt lentoon. Syystä tai toisesta tänä vuonna koti- ja ennakkosuosikin paineet tuntuvat vaikuttavan joukkueen tekemiseen, vaikka viime vuonna ne eivät niin näkyneet. Puolustus ja maalivahtipeli eivät syystä tai toisesta ole olleet viime vuoden tasolla, vaikka palikkojen pitäisi olla kunnossa.

Historiassa iso paha Kanada on saanut suomalaiset tärisemään, mutta ei enää. Suomi hallitsee ohuelti keskinäistä historiaa: edellisistä kymmenestä MM- ja olympiakohtaamisesta Suomi on vienyt nimiinsä kuusi. Tiukkoja ottelut ovat monesti olleet – muun muassa edelliset kolme MM-kohtaamista ovat hakeneet ratkaisunsa jatkoajalta. Vaikka peikkoa ei enää ole, näissä kisoissa Suomi ei ole vielä vakuuttanut, kuten ei toisaalta Kanadakaan. Eipä tämän ottelun voittajasta voi sanoa juuta eikä jaata.

Me lähdemme liikkeelle siitä, että luvassa on melko lukkoinen ottelu, eikä Leijonien vapautuminen Tanskaa vastaan vie puusta pitkään.  Alle 4,5 maalia  tarjoaa kertoimeksi yli 2,10, vaikka tämänkaltainen tulos on mielestämme jälleen näköpiirissä. Kymmenestä edellisestä kilpailullisesta kohtaamisesta varsinaisella peliajalla alle viiteen maaliin on jääty seitsemän kertaa. Eiköhän tarkkaavaista peliä jatketa jälleen kerran, erityisesti kun molemmilla on pelissä kasvojen säilyttäminen.

Pelivalinta
Tipsimaatin pelivalinta tähän otteluun on alle 4,5 maalia panostussuosituksella 6/10. Kummallakaan joukkueella ei ole kulkenut mainittavasti, ja sitä suuremmalla syyllä kuolemanottelussa pelataan tarkasti.
Paras kerroin
Parhaan kertoimen kohteelle tarjoaa kirjoitushetkellä VegasLand, jolla se on 2,12.

Seuraa Tipsimaattia sosiaalisen median kanavissa, jos haluat saada vihjeet sosiaalisen median syötteisiisi. Löydät kanavamme Twitterissä ja Facebookissa sivun ylä- ja alalaidasta.