Toukokuun sivusto: Casombie

Vakiovihjeet

Vakiovihjeet ovat lääke tuttuun tilanteeseen: täytät Vakioveikkaus-kuponkia jokaviikkoiseen tapaan, mutta parista pelistä ei ole minkäänlaista vainua. Kuulostaako tutulta? Vihjeet tarjoavat asiantuntevaa näkemystä pähkäilyjesi tueksi. Tipsimaatti kokoaa kaikki netin Vakioveikkaus-vihjeet samaan paikkaan, aivan kuten myös pitkävetovihjeet, ravivihjeet, monivetovihjeet ja muutkin veikkausvihjeet! Helpoiten selaat vihjeitä etusivulla, jonka suodattimilla saat näkyviin vain sinua kiinnostavat kohteet ja lähteet.

 

Vakioveikkaus eroaa huomattavasti tavallisesta betsaamisesta. Käytössä ei ole kiinteitä kertoimia, vaan peli palauttaa voitot veikkaajille pelivaihdon perusteella, josta jokainen voittoluokka saa ennakkoon määritellyn prosenttiosuuden. Muiden pelaajien toiminta vaikuttaa pelaamiseen, koska jos suosikkeja täynnä oleva rivi osuu, voiton joutuu jakamaan monen kanssa. Siksi Vakion kulmakivi on verrata omia todennäköisyysarviota pelivaihtoihin ja poimia pois alipelatut altavastaajat. Toisaalta taas 13 altavastaajan osuminen samalla kierroksella on hurjan epätodennäköistä, joten Vakio-veikkaaminen on aikamoista tasapainottelua.

 

Vakiovihjeet

Vakioveikkauksen historiaa

Vakioveikkaus eli Vakio on Veikkauksen vanhin peli, joka sai alkunsa 1940 juoksijalegenda Paavo Nurmen täyttäessä ensimmäisen rivin. Tuolloin pelin nimi oli vielä Voittajaveikkaus. Nykyään nimellä Vakio 1 tunnettu pelimuoto on monelle se aito ja oikea versio pelistä. Alun perin siinä veikattiin 12 ottelun voittajaa, jotka kaikki olivat jalkapalloa, kesäisin Suomesta ja talvisin Englannista. Nykyään pelejä on 13 ja lajeina myös jääkiekko ja F1. Vakioveikkauksesta on myös erilaisia muotoja, joissa kaikissa kohteita on tuhdisti, 8-18. Kaikkien kohteiden ei tarvitse osua, vaan käytössä on myös muita pienempiä voittoluokkia. Esimerkiksi 13 kohteen Vakiossa voiton saa jo 10 osumalla.

 

Vakioveikkaus jakaa mielipiteitä vedonlyöjien keskuudessa. Tipsimaatti on hieman yllättynyt sen vahvana jatkuvasta suosiosta, sillä nykyään Vakio-tyyppiselle pelaamiselle löytyy parempia vaihtoehtoja netin vedonlyöntisivustoilta. Tällaista rekkapelaamista on mielekkäämpää harrastaa järjestelminä ja nauttia netin paljon paremmista palautusprosenteista, vedonlyöntibonuksia unohtamatta. Kun kohteet valitsee itse, on myös mahdollista jättää kiperämmät kohteet pelaamatta toisin kuin Vakiossa. Vuoteen 2007 Veikkauksen Vakion palautusprosentti oli karmivat 45 prosenttia, tänä päivänä se on 63, joka edelleen on varsin alhainen.

 

Vakioveikkaus verrattuna muihin pelimuotoihin

Vakio on muihin vetomuotoihin nähden erilainen pelityyppi. Siinä missä jokainen pelaaja tietenkin janoaa osumia, Vakioveikkauksessa niitä ei ole syytä jahdata laput silmillä luottaen sokeasti ennakkosuosikkeihin vaan päinvastoin. Koska voitot jaetaan kiinteiden kertoimien sijaan pelivaihdon perusteella ja jaetaan osuneiden rivien kesken, ei pelkkiä ennakkosuosikkeja veikkaamalla pääse puusta pitkään. Sen sijaan on tärkeää pystyä pitämään silmällä pelivaihdot ja suhteuttaa niitä tapahtuman todennäköisyyteen. Vaikka Liverpoolin voitto Valioliigan rupusakkia vastaan onkin eittämättä todennäköisin lopputulos, ei sen pelaaminen kannata, jos 95 % on valinnut Vakio-kupongilleen Poolin voiton – tässä eivät pelikansan arvio ja tapahtuman oikea todennäköisyys kohtaa.

 

Sekin vaikuttaa, että Vakioveikkaus-kohteet on sidottu peliyhtiön valitsemiin kohteisiin. Onneksi Vakioveikkauksen kohdevalikoima on tänä päivänä sentään vähän monipuolistunut suppeista alkuajoista. Pelimuodon historian ja tietysti ihan jo kuningaslajin vankkumattoman suosion takia yleisin laji on silti jalkapallo. Esimerkiksi tyypillisen lauantaisin alkavan Vakio 1 -kierroksen kohteet koostuvat syksystä kevääseen Valioliigan ja Mestaruussarjan otteluista. Tässä on yksi Vakion haasteista, sillä monen leipälaji on Valioliiga, kun taas Championship voi jäädä hieman hatarammalle seurannalle. Tässäkin vakiovihjeet ovat mainio apu, koska vihjesivustojen mainiot tipsterit kyllä seuraavat myös toista sarjatasoa tiiviisti.

 

Haravat Vakiossa

Vakiota voi pelata myös järjestelmänä, jolloin kupongille ruksitaan useampia mahdollisia lopputuloksia samasta pelistä. Tällöin rivimäärä ja pelin hinta luonnollisesti nousevat, mutta osumistodennäköisyys vastaavasti nousee. Vakioveikkauksen erikoisuus ovat haravat, joka on järjestelmäpelaamisen yksi muoto. Siinä lapulle tulee minimitakuu, eli käytännössä rivejä muodostetaan niin paljon, että alempi voitto tulee varmasti. Haravat on jaettu eri luokkiin sen mukaan, kuinka monta kohdetta osuu varmuudella. Haravan hinta on kallis, vaikkakaan päävoittoa se ei tietenkään takaa. Lue lisää Vakioveikkauksen Haravaoppaasta.

 

Vakioveikkaus netissä

Vaihtoehtoja Vakiolle

Netin vedonlyöntisivustot tarjoavat Vakioveikkaukselle runsaasti vaihtoehtoja. Täsmälleen samaa pelikokemusta kaikkine perinteineen et löydä netistä, mutta myös vedonlyöntisivuilla voit veikata niin montaa kohdetta kuin haluat. Mikä parasta, kohteita ei ole rajattu tiettyihin yhtiön sanelemiin tapahtumiin, vaan voit jättää kupongilta pois tai lisätä lapulle mitä haluat. Lisäksi sanomattakin on selvää, että netissä palautusprosentit ovat huomattavasti Veikkauksen Vakiota korkeammat, ja lisäksi vedonlyöntibonukset auttavat voiton tekemisessä.

 

Yksinkertaisimmillaan useiden kohteiden “rekkoihin” tykästyneet pelaajat tekevät vedonlyöntisivustoilla tavallisen yhdistelmän, jossa kaikkien kohteiden on osuttava. Tämä sopii heille, jotka haluavat ainoastaan tavoitella jättivoittoa pikkupanoksella, lähes lottoamisen tapaan. Myös netin bookereilla isojen yhdistelmien pelaamisessa palautus on pieni, mutta tässä auttaa monilla sivustoilla käytössä oleva yhdistelmätehostaja. Esimerkiksi BetRebels tarjoaa yhdistelmätehostajan, mikä tarkoittaa sitä, että kun kupongilla on esimerkiksi kymmenen kohdetta, voitoille saa 22 % bonuksen.

 

Toinen vaihtoehto on järjestelmä, jossa kaikkien kohteiden ei tarvitse osua, vaan ohjelmisto luo pelaajalle automaattisesti useamman vedon pelaajan valitsemien kohteiden pohjalta. Hän voi itse valita, millaisen järjestelmän luo, mikä vaikuttaa osumistodennäköisyyteen ja mahdollisen voiton suuruuteen. Esimerkiksi jos kerää kupongille kuusi kohdetta, pelaaja voi luoda vaikkapa 5-fold-järjestelmän, joka tarkoittaa sitä, että kaikilla mahdollisilla viiden kohteen yhdistelmillä saa osuman. Tällöin rivejä kertyisi kuusi. Hän voi pelata myös 4-fold-järjestelmän, jolloin kaikki neljän osuman yhdistelmät riittävät voittoon, mutta silloin rivejäkin tulee enemmän, tässä tapauksessa 15. Joillakin sivustoilla on mahdollista valita myös banker, jonka on pakko osua. Tämä vähentää rivien määrää.

 

Sivustokohtaiset erikoispelit tuovat Vakio-tyylisen pelaamisen entistä lähemmäs. Esimerkiksi tuttu Mr Green tarjoaa oman jackpot-vetomuotonsa, joka on tutustumisen arvoinen kaikille Vakion ystäville. Se ei ole yksi yhteen sama asia kuin Vakioveikkaus, mutta idea on samankaltainen – ja ainakin meidän mielestämme paljon hauskempi!

 

Vakiovihjeet veikkaamisen tueksi

Vakiovihjeitä löytyy netistä huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi pitkävetovihjeitä, eikä suurin osa yhteisöistä tuota sellaisia ollenkaan. Ovathan vakiovihjeet lähtökohtaisesti räätälöity Veikkauksen pelin pohjalta, eikä monopoliyhtiö luonnollisesti solmi vihjepalvelujen kanssa rahanarvoisia markkinointikumppanuuksia ollenkaan. Megapitkien vihjeiden kirjoittaminen voi olla myös kokeneemmallekin tietäjälle uuvuttavaa, eikä kenelläkään ole joka ikiseen peliin vahvaa näkemystä.

 

Vakiovihjeissä sopivan kriittinen luenta onkin ensiarvoisen tärkeää. Tällä tarkoitamme sitä, että tipsterin poimintoja ei kannata kopioida omalle lapulle yksi yhteen vaan lähinnä lukea vihjaajan perustelut ja imeä niistä huomioita omiin valintoihin. Vaikka vakiovihjeitä kirjoittavat piinkovat asiantuntijat, osumatarkkuus on niissä luonnollisesti melko pieni, sillä yksinkertaisesti jopa yli kymmenen kohteen osuma on aina epätodennäköinen, vaikka veikkaisi pelkästään suosikkeja joka kerta – ja se taas ei itsessään ole Vakion tapauksessa kovin kannattavaa.

Tipsimaatti