Miten vähentää sähkönkulutusta verkkopelaamisessa?

Tänä päivänä verkossa pelaaminen on erittäin suosittu harrastus joka puolella maailmaa, ja se on saavuttanut merkittävän aseman Suomessa jo vuosia sitten. Vaikka pelaaminen netissä on hauskaa ajanviettoa monille, se voi aiheuttaa globaalisti huomattavaa sähkönkulutusta. Tämä sähkönkulutus vaikuttaa negatiivisesti ympäristöön lisäämällä hiilidioksidipäästöjä. Onneksi on olemassa monia tapoja kuinka voit vähentää omaa sähkönkulutustasi ja tehdä netissä pelaamisesta huomattavasti enemmän ympäristöystävällistä. 

Valitse energiatehokas laitteisto

Yksi erittäin tehokas tapa säästää sähköä on valita energiatehokas konsoli tai tietokone. Energiatehokkaat laitteet ovat suunniteltuja kuluttamaan mahdollisimman vähän energiaa, mikä voi myös pitkässä juoksussa tuoda laitteen kustannushintaa samalle tasolle mitä olisit alun perin halvemmasta laitteesta maksanut. Jos harkitset uuden laitteen ostoa, etsi laitteita, jotka ovat saaneet Energy Star -merkinnän, tämä puhuu laitteen ympäristöystävällisyyden puolesta. 

Säästä virtaa näytön asetuksilla

Yksi useasti unohdettu keino tietokoneella tai konsolilla pelatessa on näytön kirkkaus sillä tämä on yksi eniten sähköä kuluttavista tekijöistä. Säätämällä laitteen näytön kirkkautta alhaisemmaksi säästät sähköä. Sulkemalla laitteen myös taukojen ajaksi säästät usein sähköä sekä pidennät laitteen käyttöikää. Useat pelit tarjoavat myös eri asetuksia pelien grafiisiin ominaisuuksin joita säätämällä voit madaltaa visuaalisia efektejä sekä grafiikoita, joiden avulla pelit kuluttavat vähemmän energiaa. 

Sulje tarpeettomat sovellukset taustalla

Useat ihmiset pitävät monia sovelluksia yhtä aikaan auki laitteillaan, vaikka niitä ei käyttäisi. Nämä taustalla olevat sovellukset käyttävät turhaan laitteen resursseja ja samalla nostavat myös laitteen sähkönkulutusta. Sulje siis aina tarpeettomat sovellukset ja prosessit laitteesi taustalta näin ollen voit vähentää sähkönkulutusta sekä useasti myös parantaa laitteen käyttöjärjestelmän tehokkuutta. 

Käytä älykkäästi virransäästöasetuksia

Useimmilla konsoleilla sekä tietokoneilla on sisäänrakennettuja virransäästöasetuksia, jotka auttavat vähentämään energiankulutusta. Tarkista siis laitteesi asetuksia ja aktivoi tarvittavat virransäästöasetukset jotta voit rajoittaa sähkönkulutustasi. Voit myös esimerkiksi käyttää tietokoneen tai laitteen lepotilaa, kun et laitetta käytä. 

Käytä uudelleenladattavia paristoja

Jos käytät ohjaimia tai muita langattomia laitteita, jotka toimivat paristoilla harkitse ostavasi uudelleenladattavia paristoja. Tämä vähentää ympäristöllistä jätettä sekä pitkässä juoksussa säästää sinulta myös rahaa. Uudelleenladattavat paristot voit ladata useamman kerran ja näin ollen vaikka laitteesi voivat vaihtua samat paristot toimivat pidemmän aikaa. Näin ollen uudelleenladattavat paristot ovat positiivinen ratkaisu jätteen sekä oman lompakkosi kannalta. 

Vältä ylimääräistä peliaikaa

Loppujen lopuksi on myös tärkeää välttää ylimääräistä pelaamista. Vaikka netissä pelaaminen voi olla hauskaa sekä viihdyttävä on todella tärkeää pitää tasapaino pelaamisen ja muun vapaa-ajan välillä. Pidä siis oikeita taukoja, jotta voit nauttia harrastuksestasi pitäen sopivan tasapainon vapaa-ajallasi. Jos kuitenkin haluat ruudun edessä aikaa viettää, mutta vähentää pelaamista netissä voit esimerkiksi lyödä vetoja elektronisesta urheilusta tai perinteisestä urheilusta. Novibet jalkapallovedonlyönti ja e-urheilun vedonlyönti tuovat katsomiskokemukseen myös oivan lisämausteen. 

Nämä pienet muutokset voivat myös auttaa sinua vähentämään sähkönkulutusta, kun pelaat verkossa. Edistämällä ympäristötietoisuutta ja olemalla tietoinen omasta sähkönkulutuksestasi, voit auttaa omalla panoksellasi auttaa viemään pelaamistasi kohti energiatehokkaampaa tulevaisuutta ja kestävämpää tulevaisuutta.

Kuinka valita ympäristöystävällisempi pelivaruste?

Verkkopelaaminen on suosittu harrastus, mutta se voi aiheuttaa ympäristölle haittoja sekä kuormittaa sähkönkulutustasi. Suosittelemmekin siis ottamaan huomiota minkälaisia laitteita pelaamisessa käytät. Alla käymme tarkemmin läpi minkälaisien laitteiden avulla voit vähentää energian kulutusta ja miten voit valita itsellesi juuri oikeat laitteet. 

Kierrätä vanhat laitteet oikein

Kun päivität pelivarusteitasi uudempiin malleihin, varmista myös, että kierrätät vanhat laitteesi oikein ja ohjeiden mukaisesti. Useat laitteet sisältävät materiaaleja, jotka voivat olla haitallisia ympäristölle, jos ne päätyvät suoraan roskiksesta kaatopaikalle. Kierrättämällä vanhan laitteesi ohjeiden mukaisesti ja oikeihin paikkoihin kykenet säästämään luonnonvaroja sekä palvelemaan ympäristöä parhaiten. 

Hanki kestäviä ja pitkäikäisiä tuotteita

Kun valitset itsellesi uusia laitteita suosittelemme panostamaan ympäristöystävällisiin, kestäviin, ja laadukkaisiin laitteisiin. Ostamalla paremman laatuisia tuotteita säästät pitkässä juoksussa omassa sähkölaskussa sekä todennäköisyys laitteiden hajoamiselle pienenee laadukkaampien komponenttien avulla. Eli valitsemalla joskus hieman kalliimman ja laadukkaamman laitteen voit jopa säästää rahaa ja samalla myös pienentää omaa vaikutustasi ympäristöön. 

Yhteenveto

Verkkopelaaminen on yleistynyt suomessa viime vuosikymmeninä valtavasti, mutta samalla tämä on tuonut huolia ympäristön osalta sillä mitä enemmän ihmiset viettävät verkossa aikaa niin sitä enemmän ympäristö tästä kärsii. Tässä laajassa yhteenvedossa käymme läpi keinoja, joilla kykenet vähentämään verkkopelaamisessa sähkönkulutusta.

Ensinnäkin, energiatehokkaan laitteiston valitseminen on tärkeää ja erittäin hyvä ensiaskel kohti ympäristöystävällistä pelaamista. Etsi laitteita, jotka ovat saaneet Energy Star -hyväksynnän tai vastaavan merkinnän nämä laitteet ovat siis todistetusti energiaystävällisiä laitteita ja erinomaisia valintoja ympäristöystävälliseen pelaamiseen.

Toisena neuvona pidämme näytön kirkkautta sekä tarpeettomien sovellusten sulkemista taustalta. Nämä usein unohdetut temput ovat erittäin tehokkaita säästämään virrankulutustasi. Mitä alhaisempi näytön kirkkautesi on ja mitä vähemmän sovelluksia sinulla taustalla pyörii sitä paremmin laitteesi kykenee suorittamaan sekä sitä vähemmän se kuluttaa energiaa tehden pelaamisestasi energiatehokkaampaa ja sujuvampaa. 

Kolmanneksi voit hyödyntää laitteiden sisäänrakennettuja virransäästöasetuksia. Useat laitteet omaavat erilaisia virransäästöasetuksia, jotka voivat pienentää energiankulutustasi. Lepotila ja muiden energiatehokkaiden virransäästöasetusten hyödyntäminen on yllättävän merkityksellisiä energiankäytön saralla. Aktivoi nämä asetukset helposti laitteesi asetuksista, jotta vältät turhan energiakulutuksen. 


Tämän lisäksi voit harkita uudelleenladattavien paristojen ostoa ja käyttämistä langattomissa laitteissa. Tämä vähentää paristojen hävittämisen yhteydessä tapahtuvaa energiajätettä ja säästää sinulta pitkässä juoksussa rahaa. Viimeisenä neuvona muistutamme sinua rajoittamaan omaa peliaikaasi sekä pitämään terveen tasapainon pelaamisen ja muun vapaa-ajan välillä. 

Näiden tekojen avulla kykenet merkittävästi vähentämään sähkönkulutusta netissä pelaamisessa ja tehdä oman osasi ympäristön suojelemiseksi. Yhteisellä panostuksella näiden neuvojen avulla voimme kaikkia vaikuttamaan ympäristöön positiivisemmin ja nauttia pelaamisesta ympäristöystävällisemmin.