Politiikkavedonlyönti tuo lisää mielenkiintoa politiikan seuraamiseen ja tuo mahdollisuuden kääräistä omalla tietämyksellä myös rahallista voittoa. Suuretkin summat ovat mahdollisia: muistamme muun muassa, kuinka pokerinpelaaja Aki Pyysing löi vetoa 275 000 euroa Bidenin voiton puolesta 2020.

Politiikkavedonlyöntiin pätevät eri lainalaisuudet kuin tavalliseen urheiluvedonlyöntiin. Siinä missä urheilussa sattumalla on aina sijansa, politiikassa näin ei ole. Veikkaaja voi ajatella sen omalta osaltaan sattumanvaraisuutena, jos hän veikkaa väärin, mutta todellisuudessa kyse ei ole tällöin varsinaisesta sattumasta vaan väärästä arviosta. Arpapelistä ei ole kyse, kun ennakoidaan isojen ihmismäärien mielenliikkeitä.

Mitä tulee politiikan tapahtumien veikkaamiseen, presidentinvaali vedonlyönti on ehdottomasti sen graalin malja niin Suomessa kuin maailmalla. Eduskuntavaaleistakin voi lyödä vetoa, ja niissä mahdollisuudet erilaisiin veikkauksiin ovat monipuolisimmat, mutta ehkäpä juuri yksinkertaisuutensa vuoksi presidentinvaalien veikkaaminen onkin niin kiinnostavaa.

Suomen seuraava presidentinvaali tammikuussa 2024

Seuraavat presidentinvaalit Suomessa järjestetään alkuvuodesta 2024. Virallinen presidentinvaali on sunnuntaina 28. tammikuuta ja mahdollinen toinen kierros 11. helmikuuta. Jos joku saa ensimmäisessä äänestyksessä vähintään puolet äänistä, hänet valitaan suoraan presidentiksi. Muussa tapauksessa seuraa toinen kierros kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan välillä.

Sauli Niinistö on ollut tasavallan presidentti kaksi kautta, joten häntä ei perustuslain mukaan voida valita enää jatkokaudelle, vaan on uuden pressan aika. Varsinkin alkuvuodesta 2020 oli puhetta, että toimikautta jatkettaisi jopa lakimuutoksella, mutta Niinistö irtautui ajatuksesta nopeasti. Hän on ollut poikkeuksellisen suosittu presidentti ja sai kesällä 2022 jopa 92 prosentin kannatuksen.

Presidentinvaalit 2024: Ehdokkaat

Potentiaalisimmat kandidaatit Suomen seuraavaksi tasavallan presidentiksi ovat Pekka Haavisto (Vihr.), Alexander Stubb (Kok.), Mika Aaltola (sit.), Olli Rehn (Kesk.) ja Jussi Halla-aho (PS).

Nimistä pisimpään uskottavana ehdokkaana seuraavaksi presidentiksi on luonnollisesti ollut Haavisto, joka oli kova kirittäjä Niinistölle jo hänen tullessaan ensi kertaa valituksi 2012. Tuolloin Haavisto vei vaalin toiselle kierrokselle ja sai siellä mukavat 37,4 % äänistä. Viime vaaleissa 2018 Haavisto sai jälleen toiseksi eniten ääniä Niinistön jälkeen, mutta homma oli selvä ensimmäisestä äänestyksestä.

Alexander Stubb on vaikuttanut politiikan ulkopuolella viime vuosina toimiessaan Euroopan Investointipankin varapääjohtajana ministerikausiensa jälkeen. Petteri Orpo toi esiin elokuussa 2024, että kokoomus pyytää Stubbia puolueen presidenttiehdokkaaksi. Puoluekokouksessa virallistetaan asia vasta lokakuun lopussa.

Mika Aaltola on tullut suurelle yleisölle tutuksi varsinkin lehdistä ja television ajankohtaisohjelmista, joissa hän on toiminut monien eri aiheiden asiantuntijana ja vakuuttanut monet retorisilla taidoillaan. Aaltolan presidenttiehdokkuudesta on ollut puhetta jo pidempään, mutta elokuun alussa hän ilmoitti virallisesti tavoittelevansa sitä valitsijayhdistyksen kautta. Asiantuntijoiden mukaan kampanjaa voi vaikeuttaa se, että Aaltola on sitoutumaton eli hänellä ei ole minkään puolueen tukea.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn ilmoitti presidentinvaalikampanjastaan kesäkuussa, ja elokuussa keskusta alkoi tukea hänen ehdokkuuttaan. Aiemmin saman puolueen marinoitunut kehäraakki Paavo Väyrynen oli myös ilmoittanut pyrkivänsä jälleen presidentiksi.

Halla-aho kertoi lähtevänsä presidenttikilpaan heinäkuussa. Perussuomalaisten entinen puheenjohtaja ja politiikan kentällä suosittu hahmo valittiin puolueensa ehdokkaaksi elokuun puoluekokouksessa, jossa hän siteerasi Sun Tzun Sodankäynnin taitoa ja sai omiltaan huimat suosionosoitukset.

Ehdolla ovat myös muun muassa Jutta Urpilainen (SDP), Li Anderson (Vas.) ja Harry Harkimo (Liik.)

Presidentinvaalit vedonlyönti 2024: Kertoimet

Vaalit lähenevät hyvää vauhtia, mutta kirjoitushetkellä lokakuun alussa 2023 presidentinvaali kertoimet on saatavilla vain muutamilla vedonlyöntisivustoilla. Tipsimaatti seuraa tilannetta ja päivittää tähän artikkeliin, kun tilanne muuttuu.

Tämänhetkinen tilanne on varsin kutkuttava kahden kärkiehdokkaan välillä. Pekka Haavisto ja Alexander Stubb ovat kertoimissa aivan rinta rinnan, sillä Haaviston paras kerroin on 2,25 ja Stubbin 2,50. Katso alta parhaat kertoimet kullekin ehdokkaalle. Valitse ehdokas ylälaidasta. Isoimmalla näet parhaan kertoimen tarjoavan bookerin, parhaan kertoimen ja sen alla muita vaihtoehtoja.

Haavisto
Stubb
Aaltola
Rehn
Halla-aho
Urpilainen
Andersson
Harkimo
 
2,25
2,25
2,25
2,25
Lyö vetoa
Tuplaa ensitalletuksesi 100 € asti tai kierrätysvapaa 25 € ilmaisveto
Lue arvostelu
Panel only seen by widget owner
 
Edit widget
Views
 
0%
Extend Limit

Kertoimet päivitetty viimeksi 13.10.

Presidentinvaalit kertoimet luonnollisesti elävät keskusteluilmapiirin ja esimerkiksi mielipidemittausten tulosten mukana. Siksi vetoa ei kannata jäädä harkitsemaan välttämättä kovin pitkäksi aikaa, sillä jo seuraavana päivänä ehdokkaasi kerroin voi olla pudonnut pelikelvottomaksi.

Huomaa myös, että presidentinvaali vedonlyöntiin voi olla sivustoilla erilaisia käytäntöjä kuin tavalliseen urheiluvedonlyöntiin. Tipsimaatti ei vastaa esimerkiksi erilaisista panosrajoista, joita bookereilla voi olla käytössä. Jos käytössä on panosraja ja ylität lyödä liian suurta vetoa, vedon asettaminen ei onnistu ennen kuin pienennät panosta. Todennäköisesti voit kuitenkin lyödä lisää vetoja toisilla sivustoilla.

Vaalitentit & gallupit

Olennainen osa presidentinvaaleihin liittyvää prosessia ovat vaalitentit, joissa presidenttiehdokkaita haastatellaan ja haastetaan erilaisista aiheista. Syyskuussa tenttikausi starttasi virallisesti, ja eri medioiden pitämien vaalitenttien määrä lisääntyy, mitä lähemmäs vaaleja mennään. Kouvolan turvallisuuskonferenssin yhteydessä 18. syyskuuta pidetyn tentin näet HS:n sivuilta. Odotetuimpia ovat Ylen tentit, jotka julkaistaan myöhemmin Areenaassa.

Myös vaaligallupit eli mielipidetiedustelut kuuluvat osaksi presidentinvaalihumua. Näitä eri mediat järjestävät jatkuvasti. Elokuussa Kantarin ja Taloustutkimuksen gallupeissa Haavisto oli jättisuosikki, mutta myös Stubbin suosio oli huomattavissa kaksinumeroisissa prosenttiluvuissa. Halla-ahon suosio oli vajaat 10 prosenttia.

Vedonlyöntibonusten avulla omaa rahaa tarvitsee riskeerata vähemmän

Vedonlyöntibonukset ovat vedonlyöntisivustojen markkinointikikka, joiden avulla ne houkuttelevat uusia asiakkaita kovassa kilpailussa. Tarjolla on muun muassa talletusbonuksia, eli tallettamasi summan päälle tulee lisää pelirahaa, sekä ilmaisvetoja, joissa talo maksaa panoksen.

Vedonlyöntibonuksia voi käyttää myös presidentinvaalit vedonlyöntiin, mutta ongelma on siinä, että bonuksilla on tietty voimassaoloaika, jonka aikana bonuksen kierrätys tulee suorittaa. Kierrätys tarkoittaa sitä, että sinun on kerättävä tietty määrä pelivaihtoa vedonlyönnissä, ennen kuin bonusraha muuttuu oikeaksi rahaksi ja voit kotiuttaa sen. Voimassaoloaika on yleensä kuukausi, mikä tarkoittaa sitä, että kovin aikaisin et voi veikata presidentinvaaleja tai bonus ehtii vanheta ennen tulosten saamista.

Voit aivan hyvin tehdä tavallisen talletuksen, jolloin ei kannata ottaa bonusta edes vastaan, jos aiot lyödä vetoa ainoastaan presidentinvaalista. Bonukset kannattaa pitää mielessä, jos olet liikkeellä aivan presidentinvaalien alla tai haluat lyödä vetoa jostain muusta, esimerkiksi urheilutuloksista tai erilaisista viihdekohteista. Tutustu Tipsimaatin esittelemiin vedonlyöntibonuksiin täällä.

Presidentinvaali 2024: Usein kysyttyä

Milloin seuraava presidentinvaali järjestetään?

Suomen seuraava presidentti valitaan alkuvuodesta 2024. Presidentinvaali järjestetään sunnuntaina 28. tammikuuta ja mahdollinen toinen kierros 11. helmikuuta.

Voiko presidentinvaaleista lyödä vetoa?

Kyllä. Suomen presidentinvaali vedonlyönti on mahdollista tällä hetkellä muutamilla vedonlyöntisivustoilla.

Kuka on vedonlyöntiyhtiöiden suosikki olemaan Suomen seuraava presidentti?

Kirjoitushetkellä lokakuussa 2023 seuraavan pressan paikasta käyvät kovaa kisaa Pekka Haavisto ja Alexander Stubb, joista Haavisto on laskettu pieneksi suosikiksi.

Voiko USAn presidentinvaaleista lyödä vetoa?

Totta kai! Yhdysvaltain seuraavaa presidenttiä voi niin ikään veikata lähes kaikilla bookereilla.