UMK eli Uuden musiikin kilpailu on Suomen kansallinen Euroviisu-karsinta, jossa valitaan Euroviisu-edustaja Suomelle. UMK:hon osallistuu biiseillään seitsemän kilpailijaa, joista suuri osa on nykypäivänä melko nimekkäitäkin eturivin yhtyeitä ja artisteja. UMK-finaali 2024 pidetään lauantaina 10. helmikuuta, ensimmäistä kertaa suuremmissa puitteissa Tampereen Nokia Arenalla. Voittajan valinnassa yleisöäänestyksellä on 75-prosenttinen painoarvo ja ammattiraadilla 25-prosenttinen.

UMK Vedonlyönti 2024

UMK:sta voi lyödä myös vetoa. UMK vedonlyönti on nykyään melko suosittua ja tarjoaa loistavia tilaisuuksia vaikkapa musiikinystäville – joista kaikki eivät välttämättä muutoin edes harrasta vedonlyöntiä. On kutkuttavaa pyrkiä arvioimaan paitsi kappaleiden musiikillisia ansioita myös sitä, miten ne vetoavat Viisu-kansaan.

UMK 2024 vedonlyönti, kuten muukin viihdevedonlyönti, eroaa merkittäviltä osin urheiluvedonlyönnistä. Urheilussa on aina tilaa sattumille, loukkaantumisille ja varianssille. Sen sijaan Uuden musiikin kilpailun kaltaisissa viihdetapahtumissa ei ole niin paljon kyse sattumasta vaan siitä, mikä kappale on vahvin ja mistä biisistä raati ja yleisö pitävät eniten. Toki merkitystä on myös live-esiintymisen onnistumisella, jonka laadusta ei voi etukäteen olla varma. Sitäkin voi kuitenkin pyrkiä analysoimaan esimerkiksi sen mukaan, onko kappaleessa käytetty vaikkapa runsaasti runsaasti sävelkorjauksen työkaluja.

UMK Kertoimet 2024

Tällä hetkellä UMK kertoimet löytyy vain yhdeltä sivustolta, VivatBetiltä, joka on syksyllä 2023 avattu verovapaa ja suomenkielinen, Viron lisenssillä toimiva uutuussivusto. Lue Tipsimaatin arvostelu VivatBetistä tästä ja katso Uuden musiikin kilpailun kertoimet alta.

Sara Siipola
Mikael Gabriel & Nublu
Cyan Kicks
Windows95man
Sini Sabotage
Jesse Markin
Sexmane
 
1,86
Lyö vetoa

Tuplaa ensitalletuksesi 200 € asti
Lue arvostelu
Panel only seen by widget owner
 
Edit widget
Views
 
0%
Extend Limit

Kertoimet päivitetty viimeksi 10.2.

Suosikkina on siis Sara Siipola voimakkaalla pop-kappaleellaan Paskana, jonka kerroin on UMK-finaalipäivänä enää 1,55. Jonkun verran Siipolan perässä tulee räppäri Mikael Gabrielin ja virolaisen virkaveljen Nublun provosoiva Vox Populi kertoimella 3,50. Myös Cyan Kicks -yhtyeellä katsotaan olevan realistiset mahdollisuudet voittoon, sillä Dancing With Demons -kappaleen kerroin on 6,50. Cyan Kicks on ollut jo aiemmin mukana UMK:ssa ja on eräänlainen kiintiö-rock-edustaja, jollainen mukana pitää aina olla. Useinhan Suomesta on lähetetty hieman raskaampaa osastoa Viisuihin, ja monesti sillä myös pärjätty.

Näillä kertoimilla pelattavaa on haastavaa löytää. Kun UMK kertoimet alun perin julkaistiin, Mikael Gabrielin ja Nublun kerroin oli peräti 15,00, mikä tuntui Tipsimaatin toimistolla hyvältä pelivalinnalta. Kertoimen romahdettua kannattaa mielestämme katseet suunnata isojen kerrointen altavastaajiin – tai sitten lyödä kotikatsomoon kertoimista riippumatta pienellä panoksella jännitysveto oman suosikin puolesta. Kerro kommenteissa, jos sinä löydät kisailijoiden joukosta mielestäsi hyvän veikattavan kohteen!

UMK Kilpailijat 2024

Uuden musiikin kilpailun taso on jälleen tänä vuonna kivikova, mikä alkaa olla jo enemmän sääntö kuin poikkeus. Mukana on seitsemän kilpailijaa, joista kaikki ovat jo luoneet selvästi nimeä aiemmin. Varsinaisia tunnettuja eturivin artisteja ovat räppärit Mikael Gabriel ja Sexmane. Windows95man on enemmän tunnettu erikoisesta henkilöbrändistään muualla taidepiireissä. Jesse Markin on katu-uskottava indie-artisti, Sini Sabotage on tunnettu nimi rap-porukoissa. Sara Siipola on nousua tekevä pop-artisti. Cyan Kicks puolestaan tekee laadukasta klassista Suomi-rockia.

Sara Siipola - Paskana

Sara Siipolan Paskana on vahva suosikki voittamaan UMK:n ja lähtemään Malmöhön edustamaan Suomea. "Voimaballadi" on hieman erityyppinen kappale kuin minkä Suomi yleensä lähettää Viisuihin, sillä siinä ei ole minkäänlaista huumori- tai shokeerauselementtiä eikä raskaampaa kulmaa. Se on yksinkertaisesti vahva ja moderni pop-kappale, jossa on koskettavat ja ajankohtaiset sanat, viehättävä ja hyvä-ääninen laulaja sekä varsin hyvät melodiat ja tunnelma.

Jos yrittää kuunnella kappaleen kuvitellen, ettei osaisi suomea, on hieman vaikeaa arvioida, miten hyvin se pitää otteessaan ja nousee esiin joukosta. Kansainvälisissä arvioinneissa esimerkiksi YouTube-videoilla on biisi kuitenkin ollut selvästi myös kansainvälisen yleisön suosikki. Toinen kysymysmerkki on Siipolan laulu: ääni on hyvä, mutta sävelkorjauksen käyttö on kappaleen studioversiossa merkittävää. Paljon on siis live-esityksen varassa, emmekä olisi ehkä itse valmiita pelaamaan tätä alle kahden kertoimella, jollaista on jo pidempään ollut tarjolla.

Mikael Gabriel x Nublu - Vox Populi

Mikael Gabrielin ja virolaisen Nublun yhteistyö jatkui Vox Populi -nimisen biisin muodossa. Aiemmin kaksikolta on kuultu kappaleet Universum ja Vihje. Vox Populi oli ensimmäisessä kertoimissa asetettu huomattavasti pienemmäksi suosikiksi kertoimella 15,00, mutta on nyttemmin noussut varteenotettavaksi kirittäjäksi Siipolalle ja kerroin on laskenut enää tasolle 3,50, käytyään välillä alle kolmessa.

Tipsimaatin toimistolla pidetään kertoimen laskua ymmärrettävänä. Tämä kappale nousee kisabiisien joukosta esiin erittäin tarttuvana rallina, joka sekoittaa genrejä kuin Cha Cha Cha ikään, olematta kuitenkaan millään tapaa edellisen vuoden menestysbiisin kopio. Biisin sanoitus on erittäin nykyaikainen ja myös kantaaottava tavalla, jolla näin tarttuvat biisit yleensä eivät ole.

Kappaleella on selvästi omat ystävänsä ja vihollisensa. Moni kritisoi "MG:n" aiempia kannanottoja esimerkiksi homoseksuaalisuudesta ja koronarokotteista, minkä lisäksi hänellä aiemmin ollut Putin-tatuointi on herättänyt ihmetystä. Sitä ei kuitenkaan voi kiistää, etteikö biisi menisi niin sanotusti jalan alle. Voisiko tässä olla se kappale, jonka Suomi kuitenkin lähettää Käärijän kakkossijasta yhä pettyneenä Viisuihin korjaamaan tilannetta? Tietyllä tapaa Vox populi voidaan nähdä kannanottona siihenkin – kansa olisi halunnut Käärijän voittoa Loreenin sijaan. Mielestämme tämä on 3,50:n kertoimella parempi peli kuin Paskana, vaikka voi hyvin olla, että kaoottinen ralli menestyisi Euroviisuissa huonommin.

Cyan Kicks - Dancing With Demons

Helsinkiläinen vuonna 2016 perustettu Cyan Kicks on mukana UMK:ssa jo toista kertaa sen jälkeen, kun vuonna 2022 sijoittui Hurricane-kappaleellaan toiseksi. Jälleen on kisabiisinä vahva ja laadukas rock-kappale, jossa on mieleenpainuva melodia. Varmasti biisin mukana olo tyydyttää raskaamman päädyn ystäviä, kuten Mr. Lordia, joka luonnollisesti ehti jo julistaa biisin olevan hänen suosikkinsa.

Biisissä ei ole mitään vikaa, mutta meidän mielestämme se ei ole UMK-voittaja 2024. Vaikka missään nimessä joka vuosi ei olekaan rockia Suomesta Viisuihin lähetetty, tuntuu DWD erityisen turvalliselta ja siten tylsältä valinnalta. Cha Cha Chan jälkeen ei ole aika lähteä näin perinteiseen suuntaan. Softenginen veto ja heikosti vedonnut Jezebel ovat yhä mielessä, ja on mielestämme aika jollekin muulle. Kovatasoisessa ja nimekkäiden artistien kuorruttamassa UMK:ssa bändin kerroin 4,00 tuntuu vaatimattomalta.

Windows95man - No Rules

Windows95man on muualta taidepiireistä tuttu hahmo, joka on nyt valloittamassa myös musakenttää, tosin vakuuttavamman laulajan suurella avustuksella. Tässä mukana on jo selvästi enemmän huumoria, ja vaikka euroviisumaisuutta löytyy niin eurodance-poljennosta kuin tanssimooveista, me emme innostu. Räppiosuuksissa ja vitsikkäässä henkilöbrändissä on liian paljon Käärijää, eikä biisi vain ole tarpeeksi laadukas, vaikka ihan menevästi junttaakin eteenpäin.

Sini Sabotage - Kuori mua

Levikset repee -hitillään jo reilut kymmenen vuotta sitten suuren yleisön tietoisuuteen murtautunut Sini Sabotage on UMK:ssa nostamassa profiiliaan ja tekee sen kiinnostavalla kappaleella Kuori mua. Tässä visuaalisessa paketissa on vähän kaikkea, eikä vähiten seksiä. Pelkästään pehmopornoa biisi ei silti ole, vaan siinä voidaan nähdä myös syvempi merkitys, mistä moni biisin fani on varmasti valmis kertomaan enemmän. Mielestämme biisissä on pientä aihiota yllättäjäksi, mutta sanat menevät ehkä aavistuksen liian pitkälle ottaen huomioon, että on aika suuri kansanosa, jolle tämän tason seksikkyys on vähän liikaa. Jäänee campiksi.

Jesse Markin - Glow

Jesse Markin on indie-puolella jo vuosikausia vaikuttanut taitava biisintekijä ja artisti, jonka Glow on jälleen yksi osoitus hänen kyvystään tehdä uskottavaa kansainvälisen tason poppia. Biisin ongelma on se, että se on niin kansainvälinen, ettei se oikein kuulosta Suomen Euroviisu-biisiltä. Lisäksi se on vähän tylsä. Vaikka periaatteet ovat hieno asia, Markin sabotoi omia mahdollisuuksiaan päästä Euroviisu-lavalle kertomalla, ettei lähde sinne, vaikka pääsisi, jos Israel on mukana. Tätä emme betsaisi edes 30,00 kertoimella.

Sexmane - Mania

Entäpä tämä nuorison villitsijä, yksi Suomen suosituimmista artisteista, Sexmane eli Max Sene ja Mania? Kenties aina ei UMK:ssa ole hyötyä siitä, että nauttii jo valmiiksi huippusuosiosta, ja mielestämme Sexmane on siitä vastaava esimerkki kuin Robin Packalen viime vuonna. Tällä viittaamme siihen, että biisin taso jää jälkeen artistin suurimmista hiteistä ja on siten vääjäämättä pettymys. Sexmanella on todella suuri fanikunta, mutta aivan Euroviisu-faneja he eivät välttämättä ole.

Kerroin 35,00 on tosin sen verran hulppea, että ehkäpä pienellä jännitysbetsillä tätä voisi kokeilla ihan jo ison fanikannan takia ja siksi, että ne joille Sexmanen tuotanto ei ole niin tuttua, voivat löytää yllättävästä soundimaailmasta jotain uutta. Onhan kappaleella myös ajankohtaiset, mielenterveyteen liittyvät sanat, mikä tuntuu olevan tämän vuoden UMK-trendi.

VivatBet tuplaa ensitalletuksen 200 euroon asti

Yllä esitellyt UMK-kertoimet 2024 tarjoaa syksyllä 2023 avattu vedonlyöntisivusto VivatBet. Sivustolta saat halutessasi lunastaa myös uuden pelaajan tervetuliaisbonuksen, joka on ensitalletuksen tuplaus 200 € asti. Tämä kannattaa tehdä vain, jos harrastat myös urheiluvedonlyöntiä, sillä bonus pitää kierrättää, ja se on vaikeaa, jos et tiedä mistä löisit vetoa. Tietenkin on mahdollista tallettaa ja veikata UMK-kohteita myös ilman bonuksen lunastamista! Luo vain tällöin tunnukset, tee haluamasi suuruinen talletus ja panosta se haluamaasi kohteeseen. Löydät UMK-kohteet vasemman laidan lajivalikoimasta valitsemalla "Euroviisut" ja sen alta "Eurovision 2024. Who will represent Finland" -kohteen.

Lunasta bonus Lue arvostelu

Katso kaikki Tipsimaatin esittelemät vedonlyöntibonukset täällä.

UMK 2024: Usein kysyttyä

Milloin Uuden musiikin kilpailu 2024 pidetään?

UMK 2024 finaali järjestetään Tampereen Nokia Arenalla 10. helmikuuta 2024 alkaen kello 18.

Millä sivustoilla onnistuu UMK 2024 vedonlyönti?

Tänä vuonna UMK kertoimet ovat hieman kiven alla. Löysimme kertoimet yhdeltä sivustolta nimeltä VivatBet, jossa voit lyödä vetoa UMK-kilpailijoista.

Mitkä ovat UMK kertoimet 2024?

Tässä artikkelissa on esitelty UMK-kertoimet. Pienin kerroin on Sara Siipolalla, jota seuraavat perässä Mikael Gabriel & Nublu sekä Cyan Kicks. Suurin kerroin on Sexmanella.

Kuka voittaa UMK 2024?

Suosikkina on Sara Siipola kappaleellaan Paskana, mutta parilla muullakin esityksellä katsotaan olevan vedonlyöntiyhtiöiden mielestä hyvät mahdollisuudet voittoon.

Voiko Euroviisuista lyödä vetoa?

Tietysti! Euroviisut ovat Suomessa ja maailmalla suosittu vetokohde. Lue lisää Euroviisu-vedonlyönnistä Euroviisu-artikkelissamme.