Suomi on osallistunut Euroviisuihin yli 50 vuoden ajan. Tänä vuonna pessimismi on vaihtunut positiiviseen kuplintaan, joka on ollut erityistä maamme ollessa ensi kertaa potentiaalisten voittajasuosikkien joukossa. Yksi voitto on tullut, mutta edes tuolloin ennakkoasetelmissa ei Suomi ollut top-10:ssä. Nyt ollaan selvä kakkossuosikki bookereiden jättäessä muut kuin Suomen ja Ruotsin lähes ilman mahdollisuuksia. Tämä on näkynyt myös vedonlyönnissä, jonka pelivaihto Euroviisujen kohdalla on ollut ennätystasolla Suomessa. Tipsimaatti kehittää totta kai Suomi-henkiset pelit lauantai-iltaan!

Kertoimet ovat kirjoitushetkeltä ja saattavat muuttua.

Tänään oon se mies!

Välitti Cha Cha Chan genrestä – tai genreistä – tai ei, niin tarttuvuutta biisistä ei saa pois kirveelläkään. Meidät sytyttää eritoten kappaleen hienovarainen kansainvälisyys. Biisin iloinen sanoma kiteytyy kertosäkeeseen, jonka tärkeimmän iskulauseen oppii jokainen – toisaalta biisi on suomen kielellä, kuten monen mielestä Euroviisu-biisien pitäisikin olla ja mitä monet katsojat osaavat arvostaa kaikessa eksotiikassaan. Mitään tällaista ei ole ennen nähty eikä kuultu, ja siinä mielessä Cha Cha Cha jatkaa Hard Rock Hallelujahin omalaatuista perintöä.

Suomessa Cha Cha Cha alkaa kaikella rakkaudellakin sanottuna tulla jo pian korvista ulos. Täytyy muistaa, että suurelle osalle Viisu-katsojista ja -äänestäjistä tilanne ei ole tämä, vaan he kuulevat korvamadon lauantaina ensi kertaa tai ainakaan eivät osaa sitä vielä ulkoa. Uudemmat kuulijat biisi lyö ällikällä, aivan kuten se on lyönyt suurimman osan suomalaiskuuntelijoista. Tätä ensipuraisua ei Suomessa välttämättä enää edes muisteta. Räjähtävä omaleimaisuus on ehdottomasti biisin suurin valtti. Siinä missä maltillisempaa poppia, vaikka kuinka laadukastakin, voidaan verrata toisiin laadukkaisiin pop-kappaleisiin, Cha Cha Chata ei verrata yhtään mihinkään.

Oli musiikista mitä mieltä hyvänsä, Käärijä-ilmiö on todellinen. Sympaattisen, rallienglantia vääntävän artistin ympärillä on Liverpoolin Eurovision Villagessa helposti eniten kuhinaa, ja hän on jokaisen punaisen maton kysytyin vieras. Saman pöhinän huomaa sosiaalisen median alustoilta. Suomalaiset katsovat tietenkin asiaa sinivalkoisten linssien läpi, mutta myös kansainväliset palstat kuten Reddit kuhisevat Käärijää. Tätä ei vedonlyöjä jätä huomioimatta, vaikka biisi kuinka jo nyppisi.

Jyrääkö jury?

Käärijän semifinaalivedossa odotetusti epäilyksiä ei herättänyt show-osuus. Sen sijaan laulupuolesta artisti sai hieman noottia, ja happi kuulosti hieman loppuvan mitä pidemmälle biisi eteni. Tipsimaatti uskoo parhaan esityksen olevan vielä edessä lauantain finaalissa. Sävelkorjauksen työkalut ja taustanauha, jotka molemmat kuuli helposti läpi tiistain vedosta, eivät ilmeisesti ole nousemassa kompastuskiveksi, vaikka ne aiemmin ovatkin olleet säännöissä kielletty. Samoin aiemmista plagiointisyytöksistään vantaalainen on päässyt kuin koira veräjästä.

Suomen kohtalon katsotaan olevan pitkälti juryn eli kansainvälisen tuomariraadin käsissä. Juryn osuus pisteistä on puolet. Tuomareita on syytetty jo aiempina vuosina paitsi politisoinnista myös siitä, että raadin musiikkimaku on turhan radioystävällisesti popahtava. Jos tuomareista ei löydy oman tien kulkijoita, joita kiinnostaa hieman omalaatuisempi kappale, Suomi ei tule kovin hyvin siellä pärjäämään. Tämän tietää myös vedonlyöntimarkkina, joka antaa Suomelle tuomariääniin viidennen suosikkiaseman kertoimella 18,00.

Hype on joka tapauksessa poikkeuksellisen suurta, vaikka asiaa ei edes tarkasteltaisi pelkästään suomalaisittain. Me povaamme vahvasti, että Käärijällä on mahdollisuudet voittaa Euroviisut, ja jos se ei niin tee, syy on tylyssä tuomaristossa! Lisätään rohkealla panoksella kupongille  Suomi voittaa yleisöäänet , jolle saa 1,60 kerrointa. Mielestämme oikea hinnoittelu olisi lähempänä tasoa, jota sai Suomen semifinaalivoitosta, eli noin 1,40. Semin tuloksia ei vielä tiedetä, vaan ne selviävät lauantain päätteeksi.

Pienemmällä jännityspanoksella pelaamme myös  Suomi voittaa Euroviisut , jolle saa vielä pelikelpoista 3,70 kerrointa. Ruotsi on ennakkosuosikki, mutta juuri sopivan kokoinen ennakkosuosikki: sellainen, jonka voitto olisi vähän tylsä, mutta jolla ei ole pulaa täydellisestä haastajasta. Muita kandidaatteja voittoon löytyy vain vaivoin tätä kaksikkoa vastaan.

Pelivalinta
Tipsimaatin pelivalinta Euroviisuihin on Suomi voittaa yleisöäänet panostussuosituksella 8/10 ja lisävihjeeksi Suomi voittaa Euroviisut panostussuosituksella 3/10. Euroopanlaajuinen ilmiö Käärijän ympärillä on poikkeuksellinen jopa Viisu-mittakaavassa, ja muut biisit ovat niin erityylisiä ettei niillä pitäisi olla asiaa haastaa.
Paras kerroin
Parhaan kertoimen pääkohteelle tarjoaa kirjoitushetkellä Fastbet, jolla se on 1,60. Parhaan kohteen lisävihjeelle tarjoaa kirjoitushetkellä Posido, jolla se on 3,70.

Seuraa Tipsimaattia sosiaalisen median kanavissa, jos haluat saada vihjeet sosiaalisen median syötteisiisi. Löydät kanavamme Twitterissä ja Facebookissa sivun ylä- ja alalaidasta.