Veikkausliigassa luodaan tällä hetkellä asetelmia helteiseen Suomi-futiskesään. Toukokuun kiinnostavimpiin otteluihin kuuluu Helsingin uusi kuuma derby HJK:n ja Gnistanin välillä. Vaikka sopivasti 100-vuotisjuhlakaudelleen Veikkausliigaan ensi kertaa noussut Kipinä on nelinkertaista hallitsevaa mestaria vastaan perässä kerran kerrasta, asetelmat ovat kohdallaan, sillä kotijoukkueen kausi on lähtenyt todella kehnosti käyntiin, siinä missä Gnisu taas on ollut nousijajoukkueeksi kokonaisuutena pirteä. Loppuunmyydyn Bolt Areenan lehtereillä tietysti tarkkailun kohteena on myös Toni Korkeakunnas, joka hieman koomistenkin vaiheiden jälkeen palaa Klubin penkin taakse juuri tähän isoon otteluun!

Klubilla tökkinyt pahasti

Resursseiltaan kotimaan sarjassa ylivoimainen, jälleen selkeäksi mestarisuosikiksi rankattu HJK on sarjataulukossa vasta viidentenä. Tämä kertoo tuloksellisesti hyvin tahmeasta alkukaudesta, jossa kahdeksasta ottelusta on jäänyt taskuun vain kolme voittoa, nekin häntäpään porukoita vastaan. Tärkeistä kilpakumppaneista KuPSia vastaan tuli häviö heti kauden avauksessa, viimeisimpänä puolestaan VPS:ltä kotona viime perjantaina. Klubi oli tässä 1-2-tappiopelissä heikko ja toisti aiemmin useissa peleissä nähtyä sekavaa peli-ilmettä, halutonta hyökkäystä ja kaikin puolin ankeaa tekemistä. Syyttävä sormi osoittaa väkisinkin päävalmentaja Ferran Sibilan suuntaan, joka on nyt entinen – Toni Korkeakunnaksen palkkaaminen näinkin pikaisella aikataululla, tietäen että seura ei sen tehdessään näytä niin hirveän tyylikkäältä, oli mielestämme sinällään rohkeutta vaativa päätös seurajohdolta. Nyt vaan höyryä uusvanhan valkun kanssa, jonka "puolipotkut" viime kesänä olivat monen mielestä alun perinkin virhe. Toke voi hyvinkin olla joukkueen puuttuva palanen.

Sarjanousija Gnistan on tällä hetkellä sarjassa seitsemäntenä, ja plussan puolelle alkukausi menee, vaikka tuloksellisesti ottelut ovat menneet erikoisesti: ensin kolme voittoa, sitten neljä tappiota, ja nyt on sitten siirrytty tasapeleihin, joita on alla kaksi. Ei siis voittoa toisaalta kuuteen peliin – viimeisimpänä silti hyvä piste KuPSia vastaan. Ainekset oli ehkä useampaankin, sillä Gnisu oli kotonaan erittäin työteliäs ja aktiivinen, ja Ykkösen maalikuninkuutta viime kaudella jakanut Joakim Latonen sai useita hyviä tontteja, joista ei tällä kertaa vain uponnut. Latonen on joukkueen avainhyökkääjä, joka on jatkanut maalitehtailua myös pääsarjassa onnistumalla neljästi. Kovin ohkainenhan se materiaali on, joten Latosen ei parane loukkaantua. Rankka KuPS-matsi pelattiin sunnuntaina, joten huilia eivät kauheasti ole oulunkyläläiset saaneet, mutta matkustaahan sen ei pahemmin tarvitse sen enempää kuin mitä lähijunamatka vie aikaa.

Peli heti uusiin uomiin

HJK:n ja Gnistan erottaa sarjataulukossa vain kaksi pykälää. Klubin aloitus on ollut sanalla sanoen surkea, ja joukkueen mestaruuskerroinkin on lähtenyt kiipeämään ylöspäin, vaikka se vielä selvä voittajasuosikki onkin. Silti vedonlyöntisivustot laskevat vierasjoukkueen tähän peliin erittäin selkeäksi vastaantulijaksi, jonka voiton todennäköisyys on vetofirmojen papereissa vain 13 prosentin luokkaa, siinä missä se kotijoukkueelle on 68 prosenttia loppujen 19 pinnan jäädessä tasapelin mahdollisuudelle. Nähdyillä formeilla ilman muuta uisimme vastavirtaan – ilman Korkeakunnaksen siirtymistä uusvanhaksi käskyttäjäksi penkin taakse. Tämä muuttaa asetelmia mielestämme radikaalisti, sillä voi hyvinkin olla, että palaset loksahtavat kohdalleen saman tien rankasti alisuorittaneen Klubin osalta. Vaikka pelikirjaa ei toki vielä parissa päivässä kirjoitettaisi kokonaan uusiksi, niin uuden luotsin tuoma piristys on tuttu ilmiö, jonka uskomme tässä tapauksessa olevan erityisen näkyvä. Epäilemättä tuskastuneet pelaajatkin hakivat jo loppua aiemmalla tilanteelle.

Jos HJK saa vihdoin koneita käyntiin lähtiessään motivoituneena näyttämään uudelle helsinkiläiselle pääsarjajoukkueelle kaapinpaikkaa, Kipinälle on jäämässä hädin tuskin kiusaajan rooli. Positiivisen alkukauden osalta otanta on kuitenkin vasta aika pieni ja perustuu osaltaan muutamiin aivan hulluihin tuloksiin, kuten esimerkiksi 4-6-vierasvoiton hakeminen Tammelasta huhtikuussa. Voisi sanoa niin, että siihen nähden kuinka valtava suosikki Klubi on pelaajiston perusteella, Gnistanilta odotetaan aika paljon tähän peliin, mikä voi olla sille huonokin tilanne. Vaikka KuPS-peli oli vakuuttavaa tekemistä, nyt vastassa on erityyppinen joukkue ja Gnisu jää pikkuveljen asemaan. Hakumme on  HJK:n voitto vähintään kahdella maalilla , jonka kerroin on pitkälti yli kaksi.

Pelivalinta
Tipsimaatin pelivalinta tähän otteluun on HJK -1,5 panostussuosituksella 6/10.
Paras kerroin
Parhaan kertoimen pääkohteelle tarjoaa kirjoitushetkellä Pinnacle, jolla se on 2,13.