Toukokuun sivusto: Casombie

Pitkävetovihjeet


Pitkävetovihjeet ovat kiinnostaneet pelimiehiä ja -naisia siitä asti, kun Veikkaus lanseerasi pelimuodon vuonna 1993. Vaikka kyseessä näennäisesti onkin monopoliyhtiömme keksimä peli, todellisuudessa hauskan Pitkäveto-nimen takana ei ole mitään sen erikoisempaa kuin ihan tavallinen urheilutulosten veikkaaminen. Jotkut käyttävät pitkäveto-sanaa kuvaamaan kaikkea veikkaamista, kun taas toiset tarkoittavat Pitkävedolla nimenomaan Veikkauksen omaa versiota. Joitakin pieniä sääntöeroja moniin netin vedonlyöntisivustoihin nähden siinä on – ennen kaikkea ne ovat valitettavasti pelaajan asemaa heikentäviä.

Netissä on paljon sekä maksullisia vihjepalveluita että ilmaisia vihjesivustoja, joiden tarjoamat pitkävetovihjeet auttavat peli-ideoiden kehittämisessä. Nämä vihjelähteet toimivat keskenään hieman eri periaatteilla, mutta molempien päämäärä on sama: tarjota pureskeltavaksi parhaat pelikohteet ylikertoimilla. Ajatus ei ole ojentaa varmoja voittoja suoraan lapaan, vaan kaivaa pitkäjänteisellä työllä esiin perusteltuja pelivalintoja, jotka positiivisella odotusarvollaan pitkällä aikavälillä lyövät markkinan. Tipsimaatti auttaa pelaajia netin vihjeviidakossa nostamalla tikunnokkaan pitkävetovihjeet kaikista netin parhaista ilmaislähteistä. Tipsimaatin omat laadukkaat vetovihjeet ovat pitkistä ja viihdyttävistä urheiluteksteistä pitävien betsaajien mieleen. Pitkävetovihjeet löydät myös Pivekunkku.comista!

Pitkävedon historia ulottuu kauas taaksepäin

Pitkävedon historiaa

Jääkiekon I-divisioonan matsi Karhu-Kissat – SaiPa sai kunnian olla Veikkauksen Pitkävedon ensimmäinen kohde. Tuotteen alkuaikoina veikkaaminen kotimaisella monopoliyhtiöllä oli erittäin rajoitettua, sillä suurinta osaa kohteista oli veikattava niin sanottuina tuplakohteina, eli kupongilla oli oltava vähintään kaksi kohdetta. Nykyään vedonlyöjät eivät voisi kuvitellakaan tällaista rajoitusta, joka pilaa kokonaan voittavan veikkaamisen perusperiaatteet. Toki joukossa oli myös kohteita, joita oli mahdollista pelata perinteisenä singlenä, mutta myös tripla-kohteita, joita oli pelattava peräti kolmen kohteen yhdistelmänä.


Nykyään sentään peliin ei kuulu tällaisia rajoituksia edes Veikkauksella, mutta silti tarjonta on paljon rajatumpaa ja kertoimet huonompia kuin netin vedonlyöntisivustoilla. Sittemmin pitkävedon merkitys on laajentunut 1X2-kohteista eli ottelun voittajista tarkoittamaan kutakuinkin kaikkea yksittäisiin urheilutapahtumiin liittyvää vedonlyöntiä. Voittajaa voi veikata myös tasoituksella, minkä lisäksi kohteista löytyy monenmoista jännättävää liittyen vaikkapa jäähyjen tai korttien määriin. Kupongilla voi olla kohteita yhdestä jopa useisiin kymmeniin, ja betsaamistapoja on yhtä monta kuin pelaajiakin. Nykyään pitkävetovihjeet on siis melkeinpä synonyymi sanoille veikkausvihjeet ja vedonlyöntivihjeet.

Pitkävetokohteet

Suomalaisten vedonlyöjien ja penkkiurheilijoiden keskuudessa suosituimmat urheilusarjat ja -kilpailut ovat Valioliiga, Liiga ja NHL sekä ikoniset arvokilpailut, kuten kesä- ja talviolympialaiset ja eri lajien maailmanmestaruuskilpailut. Pitkävetovihjeet eivät kuitenkaan rajoitu tällaisiin huipputapahtumiin. Ammattitaitoisilla vihjaajilla on kaikilla omat erikoistumisalueensa, joka voi olla myös jokin pienempi laji tai vaikkapa eSports. Samoin alemmista divareista löytyy asiantuntemuksen avulla usein ilmaa kertoimista. Parhaat kohteet, kertoimet ja vedonlyöntibonukset löytyvät miltei aina netin vedonlyöntisivustoilta.


Vedonlyöntisivustojen eli bookereiden kohdevalikoimissa on huomattavasti eroavaisuuksia. Yksi isoimmista kohdetyypeistä, joka ei ole saatavilla läheskään kaikilla sivuilla, on maalintekijävedot, vaikka ne ovat veikkaajien keskuudessa todella suosittuja. Todennäköisesti lähes kaikki sivustot tarjoavat maalintekijäkohteet joihinkin jättitapahtumiin, esimerkiksi Mestarien liigan finaaliin, mutta jääkiekkosarjoihin kuten Suomen Liigaan ei maalareita voi kaikkialla betsata. Tästä voidaan edetä yhä harvinaisempiin kohteisiin, kuten jääkiekossa pisteiden tekijät tai jopa ylivoimapisteiden tekijät. Tie on taivasta myöten auki sille, mitä kaikkea netissä voi veikata, ja uusia kohdetyyppejä kehitelläänkin aika ajoin. Tässäkin pitkävetovihjeet auttavat, koska niiden tekijät ovat useimmiten hyvin perillä vedonlyöntimaailman uusista tuulista. Alla olemme esitelleet joidenkin pitkävetokohteiden erityispiirteitä.

Yli/alle-vedot

Yli/alle-vedot eli totals-vedot eli over/under-vedot ovat pitkävedon suosituin pelimuoto heti 1X2:n eli ottelun voittajan veikkaamisen jälkeen. Sillä tarkoitetaan jonkun ottelun elementin määrän veikkaamista. Useimmiten tämä on maalimäärä. Esimerkiksi jalkapallossa ottelun maalimäärä pyörii keskimäärin kahden ja kolmen välillä, joten useimmiten veikataan sitä, tuleeko ottelussa yli vai alle 2,5 maalia – eli toisin sanoen vaihtoehdot olisivat tässä joko nolla, yksi tai kaksi maalia tai sitten kolmesta ylöspäin. Tämän “oletusmäärän”, jota kutsutaan linjaksi eli lineksi, voi kuitenkin säätää haluamakseen. Esimerkiksi odotusarvoltaan erittäin runsasmaalisissa jalkapallo-otteluissa mielenkiinnon kohde voi olla ennemmin siinä, tehdäänkö ottelussa alle vai yli 3,5 maalia.


Ottelun kokonaismaali- tai pistemäärä on vain yksi totals-vetojen muoto, joskin yleisin. Toinen suosittu veto on veikata vain toisen joukkueen tai pelaajan pistemäärää. Esimerkiksi epätasaisessa jääkiekko-ottelussa, jossa toinen joukkue tulee olemaan aivan jyrän alla, mielenkiinnon kohde voi olla siinä, tekeekö tämä yhtään maalia. Silloin kohde voisi olla vaikkapa “Kazakstan tekee yli 0,5 maalia”, mikä tarkoittaa sitä, että joukkue tekee ainakin yhden maalin. Määrävetoja voi asettaa myös muista asioista kuin maaleista, vaikkapa jalkapallossa kulmapotkuista tai korteista ja tenniksessä erien määrästä.

Joskus voi olla hyvä idea valita määrävedon lineksi desimaalin sijaan kokonaisluku, mikä on mahdollista suurimmalla osalla bookereita ainakin isoissa kohteissa. Tämä tarkoittaa sitä, että sen sijaan, että veikkaisimme ottelun maalimääräksi alle 2,5 maalia, veikkaammekin alle 3 maalia. Silloin saamme panoksen takaisin, jos ottelussa tulee tasan kolme maalia. Luonnollisesti kerroin on tässä pienempi kuin alle 2,5 maalin kohteessa, koska meillä on mahdollisuus turvata selustamme, mikäli ottelussa tehdään tasan kolme maalia. Joillain sivuilla voi käyttää totals-vetoihin myös neljäsosia, mitä sivuamme seuraavassa.

Pitkävetovihjeet antavat peli-ideoita myös harvinaisemmista vetomuodoista

Tasoitukset

Tasoitukset ovat samoin olennainen osa pitkävetoa. Kyse on maalien tai muiden veikattavien asioiden tasoittamisesta laskennallisesti toisen eduksi, jolloin todelliseen toteutuneeseen määrään lisätään tai siitä vähennetään kohteen määräämä määrä yksiköitä. Esimerkiksi kohde HIFKin voitto -1,5 maalin tasoituksella tarkoittaa, että HIFKiltä vähennetään lopullisesta maalimäärästä 1,5 maalia. Siten jos HIFK voittaa ottelun 3-2, kohde ei osu, koska tällöin ottelun tulos onkin vedonlyönnillisesti 1,5-2. Syy tasoitusten käyttöön on se, että sillä saadaan mielenkiintoa myös ennakkoon selvän tuntuisiin tapahtumiin ja voidaan vaihtaa voittajan veikkaaminen siihen, kuinka isolla marginaalilla toinen voittaa. Toisaalta tasoituksia voidaan käyttää myös kertoimen nostamiseen silloinkin, kun luvassa on markkinoiden mukaan tasainen peli. Tasoitus voi olla myös plus-merkkinen, jolloin joukkueen maalisarakkeeseen tai vaikkapa kulmapotkujen määrään luonnollisesti lisätään tasoituksen verran yksiköitä.


Edellä mainittu -1,5 tai +1,5 on varsinkin jääkiekossa yleinen tapa kuvata tasoituksia. Jos mietit, miksi käytössä on puolikkaat luvut, vaikka jääkiekossa ei tunneta “puolikkaan maalin” käsitettä, sillä pyritään vähentämään tulkinnanvaraisuutta. Toisaalta myös tasoituksissa -1,5 tarkoittaa eri asiaa kuin -2. Ensimmäisessä tasan kahden maalin voitolla saa täyden voiton, kun taas jälkimmäisessä tasan kahden maalin voitolla saa ainoastaan panoksen takaisin, ja osuma vaatii vähintäään kolmen maalin voittoa. Vastaavasti jälkimmäisen kohteen kerroin on suurempi.

Edellä mainittu yleisin tasoitusmuoto on tavallinen kaksisuuntainen tasoitus. Suosittu on myös kolmesuuntainen tasoitus, joka ottaa tasapelin huomioon. 3-suuntaisessa tasoituksessa voit pelata esimerkiksi kotijoukkue +2 X, joka vastaa sitä, että vierasjoukkueen on voitettava tasan kahdella maalilla. Kuten arvata saattaa, tällaiset osumat ovat hankalampia, ja niille saa isompia kertoimia.

Aasialaiset tasoitukset

Aasialainen tasoitus (Asian handicap) on tasoitusten edistyneempi muoto. Niissä voidaan helppojen puolikkaiden ja kokonaisten tasoitusyksiköiden lisäksi käyttää neljäsosia, kuten -0,25 tai +0,75. Neljäsosat tarkoittavat välimuotoja puolikkaiden ja kokonaisten yksiköiden välillä. Esimerkiksi veikkaamalla kohdetta Manchester United -1,25, puolet panoksestasi asetetaan kohteelle Manchester United -1 ja puolet panoksesta kohteelle Manchester United -1,5. Tämän avulla on mahdollista entistä tarkemmin adjustoida painotusta odotuksen ja riskin välillä. Toisinaan esimerkiksi tasapelin riski on suurehko, mutta +0,5 tasoitusveto laskee kerrointa liiaksi veikkajan näkemyksen mukaan. Tällöin +0,25 toimii välimuotona.

Pitkävetokertoimet

Pitkävedossa käytetään kiinteitä kertoimia: kun lyöt vedon, kerroin on pysyvästi se, millä olet vedon lyönyt. Jos veto voittaa, saat panoksesi kerrottuna kertoimella. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteivät kertoimet eläisi. Vedonvälittäjät muuttavat kerroinasettelua sekä pelivaihdon mukaan että ottelua edeltävien asetelmien muuttuessa. Pelivaihdon perusteella tapahtuvat kerroinmuutokset ovat pitkälti automaattisia: kun jotain kohdetta pelataan paljon, booker huomaa hinnoittelussaan virheen ja korjaa sen. Toisaalta taas kerroin voi laskea esimerkiksi loukkaantumisten tai sairastumisen myötä tai siksi, että julkaistavat kokoonpanotiedot paljastavat käänteen ottelun voimasuhteissa.


Ylikertoimet tarkoittavat kertoimia, jotka ovat liian suuria tapahtuman todennäköisyyteen nähden, ja ne ovat pitkävedossa avainasemassa. Jos vedonlyöntiin suhtautuu vakavana harrastuksena, jolla haluaa tehdä voittoa – tai jopa ammattina –, kupongille pelataan yleensä vain yksi kohde, jossa on pelaajan perusteellisen arvion mukaan ylikerroin. Tarkoitus ei ole yrittää veikata tapahtuman voittajaa kertoimista riippumatta, vaan poimia kupongille kohteet, joissa kerroin on liian suuri, vaikka niiden toteutuminen ei olisi todennäköisin vaihtoehto.

Monissa tapauksissa ilmaiset pitkävetovihjeet eivät ole sen huonompia kuin maksulliset

Kertoimien muuttaminen todennäköisyyksiksi ja toisinpäin

Esimerkiksi Manchester Cityn kohdatessa heikomman joukkueen, ei pelaaja välttämättä usko vastustajan voittoon. Hän voi silti veikata tätä, jos kerroin on 10,00, vaikka pelaajan arvion mukaan sen pitäisi olla 7,50. Toinen vaihtoehto on käyttää tasoituksia, mutta niissä pohjatyö on tehtävä erikseen.


Yksinkertaistettuna analyyttisen veikkaajan prosessi on yleensä se, että tietylle tapahtumalle annetaan omien analyysien ja laskelmien pohjalta todennäköisyys. Esimerkiksi ottaen huomioon vierasvoiton ja tasapelin todennäköisyyden Tapparan kotivoiton todennäköisyys saattaa pelaajan kirjoissa olla 40 %. Tämä muutetaan ensin desimaaliluvuksi, joka on 0,4. Sitten todennäköisyys muutetaan kertoimeksi tekemällä siitä vastaluku yksinkertaisella kaavalla  1 / 0,4 = 2,50 . Tätä kerrointa pelaaja voi veikata vedonlyöntisivustojen kertoimiin. Jos booker tarjoaa kertoimeksi 2,60, on kyseessä ylikerroin – mikäli pelaajan arvio pitää paikkansa.

Kertoimet voi muuttaa myös todennäköisyyksiksi ja verrata niitä omaan arvioonsa. Tämä tapahtuisi 3,00-kertoimisen kohteen kohdalla kaavalla  1 / 3,00 x 100 = 33,33 % . Kohteen, jonka kerroin on 3,00, tulisi siis mennä oikein yhdellä kerralla kolmesta. Jos se toteutuu mielestäsi todellisuudessa useammin eli todennäköisemmin, 3,00 on liian antelias kerroin.

Edellä mainitulla kaavalla voi laskea myös vedonvälittäjän ottaman katteen eli talon edun ja toisaalta teoreettisen palautusprosentin. Palautusprosentti tarkoittaa osuutta, jonka kohde laskennallisesti palauttaa pelaajille. Netin sivustoilta saat poikkeuksetta parhaat kertoimet ja korkeimmat palautukset, jopa yli 96 %. Käytännössä etu on silti aina vedonlyöntiyhtiöllä, eikä sen voittaminen ole helppoa. Jatkuvasti eivät bookeritkaan silti pidä pelaajia pilkkanaan, vaan firmat voivat tehdä isojakin tappioita. Eräs suuri vedonlyöntitoimisto teki yhtenä vuonna jääkiekon MM-kisoissa yli 100 000 euroa tappiota, koska suomalaiset olivat yhtä mieltä siitä, että Suomi voittaa kultaa, mikä lopulta toteutuikin.

Pitkävetovihjeet avuksi

Todennäköisyyksien laskeminen, ottelun analysoiminen ja urheilun kokonaisvaltainen seuraaminen ja tuntemus ei ole ihan pässinlihaa, ja siinä pitkävetovihjeet astuvat apuun. Vaikka veikkaaminen fiilispohjalta onkin myös mukavaa ajanvietettä, aina välillä on hyvä lukea perusteltuja vinkkejä, joilla saa perspektiiviä omaan pelaamiseen. Niitä ei tarvitse niellä purematta, vaan joskus vihjeen lukemisen jälkeen voi päätyä jopa päinvastaiseen loppuuntulemaan kuin tipsteri. Tämä ei ole kuitenkaan välttämättä vastoin vihjeen tehtävää: niiden tärkein tehtävä on nostaa kohteita esiin ja herättää pelaajissa ajatuksia näiden ympärillä.


Joskus voi tuntua hyvältä idealta veikata kaavamaisesti esimerkiksi aina Liverpoolin vähintään kahden maalin voittoa heikompia joukkueita vastaan, mutta tämä on lähes aina virhe. Vastaavat kaavat ovat nimenomaan niitä, joilla vedonlyöntifirmat tekevät rahansa. Voittamisen kaava on päinvastaisessa suunnassa: betsarin on nimenomaan mukauduttava joukkueiden ja pelaajien erilaisiin tilanteisiin, ja niitähän riittää. Joidenkin makuun on livevedonlyönti ottelun aikana, missä taas pelillinen näkemys nousee avainasemaan. Livevetoa eivät yleensä vihjeet kata.

Pitkävetovihjeet tuovat siis paljon lisähyötyä veikkaamiseen. Ongelma on siinä, että usein on vaikea löytää ne laadukkaimmat ja luotettavimmat vihjeet netin monista lähteistä. Tämän ongelman Tipsimaatti taklaa tarjoamalla automaattisesti päivittyvänä listana kaikki parhaat ja uusimmat vihjeet samaan paikkaan. Alta löydät kaikki uusimmat pitkävetovihjeet, mutta vielä kätevämmin selaat listaa etusivulla, jossa voit myös suodattaa vihjeitä lähteen ja aiheen mukaan. Muista myös vakiovihjeet, ravivihjeet ja pelivihjeet!

Tipsimaatti