Jalkapallon MM-kisojen viimeisessä puolivälierässä lauantain myöhäisillan pelissä kohtaavat Alankomaat ja Turkki. Pitkälti tutkan alla ollut ja siitä epäilemättä nauttinut Hollanti voi hyvinkin olla se todellinen kaaviovoittaja, joka voi pudotuspeleihin mustana hevosena lähteneenä päästä vielä pitkällekin. Tämän parin välinen taistelu paikasta mitalipeleissä pelataan juhlavasti Berliinin olympiastadionilla, lauantaina kello 22 alkaen.

Hollanti pöllytti heikkoa Romaniaa

Alankomaat ei jättänyt mitään jossiteltavaa neljännesvälierässä, jossa kaatoi Romanian 3-0. Oranje oli selvästi parempi kentän kaikilla osa-alueilla – mutta peliä arvioidessa täytyy ratkaista klassinen kysymys siitä, kuinka suuri osuus oli joukkueen hyvyyttä ja minkä verran vastustajan huonoutta. Ronald Koemanin kipparoimalle joukkueelle ei tänä vuonna innokkaasti aseteltu mustan hevosen kruunua ennen kisoja, eivätkä lohkovaiheen pelit sitä edesauttaneet. Nyt on kaavio sen verran edullinen, että otsikkoajasta voidaan hyvällä syyllä puhua.

Turkki sen sijaan vastasi neljännesvälierien yllättävimmästä tuloksesta, kun se kierroksen viimeisessä ottelussa kaatoi potentiaaliseksi yllättäjäksi kuvatun Itävallan kahdella puolustaja Merih Demiralin maalilla, joista ensimmäinen syntyi jo avausminuutilla. Toisella jaksolla alppimaan laatu alkoi näkyä, mutta samoin turhautuminen. Tilastollisesti Itävallan olisi pitänyt voittaa, mutta tuo oli nyt se päivä, kun Turkin sinällään ansiokas puolustustaistelu ja Mert Gunokin loistavat pelastukset riittivät. Lohkovaiheessa Turkki kaatoi Georgian helposti ja Tšekin tiukasti, kun taas Portugalilta tuli selvemmin takkiin.

Demiral oli edellisottelun yllättävä sankari. Hollantia vastaan sankarinviitta pitäisi pukea jonkun muun, nimittäin Demiral sai kahden pelin pelikiellon tuuletettuaan äärioikeistoon liitetyllä susisymbolilla! Lisäksi keskikentältä ovat vielä pois varsin hyviä pelejä kisoissa pelanneet Orkun Kokcu ja Ismail Yuksek, joten kyllä tähän hieman turhan paljon Turkkia koetellaan ikään kuin se ei jo valmiiksi olisi takamatkalla. Alankomailta puolestaan pois on sairaana oleva Matthijs de Ligt.

Turkin venymiset on venytty

UEFA EURO 2024 -turnauksessa ei ole missään nimessä nähty mitään kaikkien aikojen Turkkia, ja siinä mielessä on nostettava hattua siitä, että joukkue ylsi kahdeksan parhaan joukkoon ensi kertaa sitten vuoden 2008. Tuurilla se ei tullut, vaan ihan itse otetulla työteliäällä taistelulla Itävaltaa vastaan. Yllätysmomentti on kuitenkin nyt käytetty, eikä tässä lähdetä uskomaan toiseen peräkkäiseen kovan luokan venymiseen materiaaliltaan selvästi kovempaa joukkuetta vastaan. Toki Hollanti jo onkin valmiiksi suosikki vedonlyöntimarkkinan laskiessa todennäköisyyksiksi 60-24-16.

2020-luvulla joukkueiden välillä on nähty aikamoisia maalijuhlia, kun viime MM-karsinnoissa ensin Turkki kaatoi Hollannin 4-2 ja sitten toisin päin peräti 6-1. Näille peleille annetaan kuitenkin piut paut nyt tilanteen ollessa täysin eri. Se mikä Oranjessa on tuon jälkeen Koemanin johdolla kehittynyt on puolustus, mistä merkkinä ryhmä on pitänyt edellisistä 11 ottelussa oman maalin puhtaana peräti kahdeksassa. Vaikka vastaan suht pirteästi hyökkäävä porukka tuleekin, niin riittääkö?

Emme usko, että riittää. Turkin uroteot isoja futismaita vastaan ovat olleet harvassa ja Hollanti tietää tilaisuutensa tulleen nyt, kun kaaviosta tuli vielä odotettuakin helpompi. Turkki jäi lohkovaiheessa pahasti Portugalin jyrän alle, ja uskomme, että sama voi olla edessä Alankomaita vastaan. Lähdetään hakemaan maltillista aasialaista tasoitusta kohteella  Hollanti -1 , joka vielä palauttaa panoksen tasan yhden maalin voitolla. Kertoimeksi tälle saa yli kaksi.

Pelivalinta
Tipsimaatin pelivalinta tähän otteluun on Hollanti -1 panostussuosituksella 7/10.
Paras kerroin
Parhaan kertoimen pääkohteelle tarjoaa kirjoitushetkellä VivatBet, jolla se on 2,039.