Jääkiekon MM-kisojen viime vuosien kestomenestyjä Suomi tarvitsi tänä vuonna apuja Isolta-Britannialta, jotta selvisi edes pudotuspeleihin. Alkusarjassa on todistettu väsyneintä Leijona-laumaa aikoihin, mutta pudotuspelit kaiken muuttaa voivat. Harvalta löytyy tässä vaiheessa uskoa niissä menestymiseen, varsinkin kun vastaan tulee kivikova Ruotsi, joka on kisojen suurin mestarisuosikki useamman huonosti sujuneen turnauksen jälkeen. Tyypillisesti Ruotsin ja Suomen välillä kyseessä on klassikko-ottelu, mutta nyt voi olla tulossa jotain muuta kuin veretseisauttava jännäri. Kiekko putoaa jäähän Ostravar Arenalla torstaina kello 21.20.

Ruotsi ainoa puhtaan pelin joukkue

Jääkiekon MM-historian mitalitilaston jaetulla kolmossijalla oleva Ruotsi lähti kisoihin useiden peräkkäisten pettymysvuosien jälkeen, nimittäin Tre Kronor oli jäänyt mitalipelien ulkopuolelle neljästi peräkkäin ja kertaalleen myös rannalle pudotuspeleistä! Nyt joukkueeseen panostettiin enemmän, ja erityisesti alakerta vilisee maailmanluokan osaamista. Eipä sillä että toiseenkaan suuntaan ongelmia olisi, sillä joukkue teki alkusarjassa toiseksi eniten maaleja jääden vain muutaman jälkeen kymmenen maalin kuparisen Kazakstania vastaan rikkoneesta USAsta. Ainoana joukkueena Ruotsi selvitti lohkovaiheen ottelut puhtaalla pelillä, mikä on "helposta" lohkosta huolimatta erinomainen saavutus. Ilman pistemenetyksiä alkuvaiheen voittaminen ei tapahdu läheskään joka vuosi: viimeksi siinä onnistui Venäjä 2019 ja sitä ennen Suomi 2016. Ennakkoon vaikein lohkovaiheen matsi Ruotsille oli heti avauspeli kovaa Valtoja vastaan, jonka se selvitti komeasti 5-2. Vaikeuksia ei ollut siinä ottelussa eikä sen jälkeen, mikä on merkki joukkueen iskukyvystä, mutta voi myös olla haaste pelien koventuessa äkisti.

Vaan minkälaista haastetta pystyy vanha kilpakumppani Suomi tarjoamaan tällä kertaa? Nyt tarvittaisi jonkinlaista ihmeherätystä. Leijonilla on suuria puutteita niin pelikirjan paksuudessa, yksilöiden tämän hetken ratkaisukyvyssä kuin henkisessä tilassa. Hyvien arvoturnausjoukkueiden peli on nousujohteista, mutta siitä on ollut Leijonien peli kaukana, kuten osoittivat kelvottoman haluttomat ja heikot esitykset Tanskaa ja Sveitsiä vastaan. Viimeistä turnaustaan luotsaavan Jukka Jalosenkin kommenteista kuuluu aivan uusia tuittuuntuneita sävyjä, joissa on ikävä kaiku. Kuin kirsikkana kakun päälle erittäin heikosti menneen lohkovaiheen viimeisessä pelissä Mikael Granlund hölmöili itsensä pelikieltoon. Näinpä se yksi Suomen harvoista kirkkaiden valojen hyökkääjistä on vielä sitten pois, vaikka ei hänkään mitään ihmeitä ole esittänyt. Kun otetaan vielä sekin sinällään pieni seikka huomioon, että Suomi joutuu matkustamaan matsia varten 400 kilometriä Prahasta Ostravaan, niin huonot asiat tuntuvat kerta kaikkiaan kasaantuvat

Suomen voitto olisi Ostravan ihme

Yleensä, kun Suomi ja Ruotsi ovat kohdanneet, kyseessä on jo pitkään ollut ennakolta varsin tasainen tapaus, vähän suuntaan tai toiseen painotettuna. Tällä kertaa on tasaisuus kaukana: Tre Kronor on megasuosikki prosentein 64-19-17. Jotenkin Suomen pitäisi pystyä puolustamalla kitkuttaa voitto itselleen, vaihto kerrallaan raastaen – maalintekokilpailua Suomi ei oikein voi voittaa. Sinänsä Jalosen opit siihen taipuvatkin idean tasolla, mutta nyt vastassa on yksinkertaisesti liian kova ryhmä. Suomen voisi pelastaa ehkä maalivahdin todellinen pöljä päivä, mutta sellaista emme lähde ennustamaan, varsinkin kun tähänkin asti maalivahdit ovat olleet ihan tavallisia kuolevaisia, joskaan eivät huonoja missään nimessä.

Peli-ideoita löytyy Ruotsin väkevän menon puolesta monenlaisia. Yksinkertaisimmat ideat ovat tasoitusvetoja. Vielä kohtuullisen konservatiivinen peli-idea on vaikkapa aasialaisen linjan tasoitus  Ruotsi -2,0 , joka osuu vähintään kolmen maalin voitolla ja panos palautuu tasan kahdella maalilla. Tälle saa kertoimeksi reilut 2,20 ja iskemme sen lapulle.

Koska tämä on nähdäksemme Suomen viimeinen peli näissä kisoissa, isketään kiinni vielä isoriskisempään lisävihjeeseen. Löydämme tähän ideaksi Ruotsin vyöryn heti avauserästä lähtien. Uskomme, että vaikka Suomi Kanadaa vastaan vetäisikin hienon salama-alun, nyt se tulee enemmänkin pyrkimään lähtemään rauhassa jäädyttämään peliä ja etsimään rakosia vastahyökkäyksiin. Ruotsia sen sijaan ei peruuttelu kiinnosta, vaan se on heti luulot pois ja kiekkoa pönttöön – Suomen jo valmiiksi ohut selkäranka katkaistaan siinä samalla. Peli-ideamme on tällä kulmalla  Ensimmäinen erä: Ruotsi -1,5 , joka tarkoittaa sitä, että Ruotsi hoitaa heti ensimmäisen erän vähintään parin maalin marginaalilla! Kerroin tälle on 21Redillä yli 5. Riskitaso kannattaa ottaa huomioon panoskoossa tai hyödyntää ilmaisvedot, joiden avulla vedon voi asettaa riskittä.

Pelivalinta
Tipsimaatin pelivalinta tähän otteluun on Ruotsi -2,0 panostussuosituksella 6/10 ja lisävihjeeksi Ensimmäinen erä: Ruotsi -1,5 panostussuosituksella 2/10.
Paras kerroin
Parhaan kertoimen pääkohteelle tarjoaa kirjoitushetkellä Pinnacle, jolla se on 2,25. Lisävihjeelle parhaan kertoimen tarjoaa 21Red, jolla se on 5,08.