Jääkiekon MM-kisat tuovat lähes aina mukanaan yllätyksiä, jotka ovat varmasti yksi syy sille, miksi kisoja vuosittain ylipäätään jaksaa seurata. Myöskään 2024 ei ole jääty ilman draamaa, mutta tällä kertaa harmillisesti Suomi ei ole vielä ollut sankariroolissa. Lohkovaihe päättyy tiistaina, ja vihjeen kirjoitushetkellä ennen kisapäivän alkua Leijonien jatkopaikka on kaikkea muuta kuin varma. Tämä voi päivän mittaan myös muuttua, mikä tuo oman mausteensa vedonlyöntiin ja vihjaamiseen, mutta siitä lähdetään, että kaikkiaan hienot kisat pelannut Itävalta hoitelee nollakerholaisen Ison-Britannian lounaaksi. Jos näin tapahtuu, Leijonat pelaa illalla "Sveitsi kurkulla", nimittäin se tarvitsee vähintään pisteen tai kisat päättyvät siihen paikkaan! Helppoa rastia tästä ei odoteta homman käynnistyessä tiistai-iltana kello 21.20.

Leijonat sai lopulta pakkovoittonsa Tanskasta

Maanantaina Suomi piinasi kotikatsomoita koko rahalla, kun maalinteko Tanskaa vastaan alkoi vasta päätöserässä. Peli oli varsin tukkoista ja jännitys, jos ei suoranainen ahdistus, näkyi pelaajien otteissa. Avainpelaajiksi kaavailtujen Granlundin ja Innalan peluutushaasteet eivät oikein helpottaneet – luvassa voi olla vielä lisääkin Jaloselle epätyypillistä ketjurulettia, mikä ei vakuuta. Sentään loppua kohden homma otettiin haltuun, mutta hyvä fiilis tästä oli kaukana ja odotamme tilanteen laukeamisen olevan edessä hyvässä tai pahassa. Emil Larmi nyt sentään esiintyi maalilla edukseen, joten maalivahtiongelmiin homma tuskin tulee tälläkään kertaa ratkeamaan. Larmi voisi aivan hyvin myös jatkaa tiistaina, mutta koska kyseessä on peräkkäisen päivän peli, kaipa se on fiksuinta iskeä torjujaksi Säteri, joka ei hänkään huono ole ollut.

Sveitsi on jatkanut useina MM-keväinä nähtyä laadukasta tekemistä. Perustaso nousee vuosi vuodelta samalla, kun koko maan kiekon tilaa kohentaa Sveitsin liigan nouseva taso. Tietysti joukkue tarvitsee myös omia NHL:stä tulevia kirkkaimpia tähtipelaajiaan, joista kovimpina niminä jälleen tämänkin turnauksen pistepörssin kärkiviisikosta löytyvät Roman Josi ja Nico Hischier. Sveitsin terävin kärki on Suomea edellä näissä kisoissa ja melkeinpä samaa voidaan sanoa perustasosta. Vuosi vuodelta löytyy myös lisää kokemusta ja ideaa peluutukseen Patrick Fischeriltä, joka on ollut päävalmentajana maajoukkueelle melkein jo vuosikymmenen ajan!

Parina viime vuonnahan Sveitsi on ollut vielä tätäkin kevättä voitokkaampi, oltuaan 2022 ja 2023 kisoissa lohkoykkönen ja vieläpä selkeästi – vain hävitäkseen puolivälierät molemmilla kerroilla. Tällä kertaa lohkovoittoa ei tule, koska Sveitsi hävisi Kanadalle sunnuntaina tiukasti mutta ansaitusti 3-2, sen sijaan lohkon kakkostila voi olla vielä tavoiteltavissa riippuen siitä, miten tiistain alkuillan ottelu Kanadan ja Tšekin välillä päättyy. Toisin sanoen Sveitsillä voi olla Suomea vastaan panosta joko yhden lohkosijoituksen verran tai sitten ei lainkaan. Tämä luonnollisesti vaikeuttaa hieman ottelun ennakoimista, ja muutenkin on hieman joukkuekohtaista, onko paineettomuus ylipäätään hyvä vai huono asia. Sitä emme kuitenkaan usko, että Sveitsi mitenkään Suomea symppaisi, tai että se toisaalta ruotsimaisesti lähtisi vastustajaa taktikoimaankaan, jos sellainen tilaisuus tulisi. Sille on varmasti harvinaista herkkua päästä tällaiseen isoveljen asemaan perinteistä kiekkomaata vastaan ja Suomen kanssa taatusti kana kynittävänä.

Kertoimet väärinpäin

Vedonlyöntisivut arvioivat Suomen olevan ottelussa niukasti niskan päällä, mikä Tipsimaatin on vähän vaikea ymmärtää. Suomessa ollaan edellä valmennuksessa, ehkäpä pelitavassa ja totta kai MM-kokemuksessa, mutta pelaajamateriaali tai nähdyt esitykset tukevat Sveitsin altavastaajan asemaa tuskin mitenkään. Nousevan lätkämaan rekordi pudotuspelien puolelta on umpisurkea, mutta nyt täytyy muistaa, että tämä on (todennäköisesti) "kuolemanottelu" vain Suomelle, ei Sveitsille. Punanuttujen panoksen määrää pelissä ei vielä tiedetä, mutta joka tapauksessa paineet tulevat olemaan minimaaliset Suomeen nähden.

Me olemme huolissamme siitä, millainen esitys Leijonilta nähtiin Tanskaa vastaan. Taisteluilme oli tiukassa ja peli oli enemmänkin puristamista – entä kun paineet ovat vielä paljon kovemmat ja vastassa aivan eri tason joukkue? Näillä kertoimilla meidän katseemme kääntyvät vääjäämättä tällä kertaa pois omista. Pelikohteeksi valikoituu  Sveitsi voittaa ratkaisuun saakka , jonka kerroin on vielä yli 2.

Pelivalinta
Tipsimaatin pelivalinta tähän otteluun on Sveitsi voittaa ratkaisuun saakka panostussuosituksella 5/10.
Paras kerroin
Parhaan kertoimen pääkohteelle tarjoaa kirjoitushetkellä XLBet, jolla se on 2,06.