Liigassa voidaan kruunata uusi mestari aikaisintaan sunnuntaina, lähes päivälleen vuosi sen jälkeen kun Tappara edellisen kerran nosti pyttyä ja vieläpä saman vastustajajoukkueen silmien alla. Moni asia on Kirvesrinnoissa muuttunut uuden päävalmentajan muuttuneesta pelikirjasta lähtien, ja joukkuetta kohtaan oltiin ehkä vähän empiväisempiä kuin parina aiempina vuosina. Vielä mitä – toistaiseksi meno on ollut ihan tapparamaisen vakuuttavaa. Joko uusia mestareita leivotaan vähän epätavallisempana Liiga-päivänä, sunnuntaina?

Tappara teki sen taas!

Neljäs finaali pelattiin perjantaina Lahdessa. Jäälle vyöryi erittäin ahnas Pelicans-lauma, joka iski vain reilun minuutin pelin jälkeen jo toisen maalinsa. Tämä kuitenkin vietiin pois videotarkastuksessa, mutta vielä saman erän aikana Toni Utunen avasi maalihanat uudelleen ja vei kotijoukkueen 2-0-johtoon Isku Areenan hurmioituneen kotiyleisön edessä. Pelicansilla oli tässä kohtaa pullat hyvin uunissa, ja se hallitsi myös maalitonta toista erää miten kuten. Mutta vielä ei ollut peli paketissa! Kolmannessa erässä esiin nousi hieman henkilö, jolta on finaaleissa ehkä vähän tasonnostoa odotettukin, ja nyt sitä sitten saatiin olan takaa, kun Anton Levtchi iski jo kevään toisen hattutemppunsa. Tappara onnistui jälleen tekemään sen, mihin monen muun joukkueen kantti ei riitä: nousemaan päätöserässä kovassa paikassa rinnalle ja ohi. Toki nousu ei Pelsujakaan onnistunut kerrasta hiljentämään, vaan Aleks Haatanen räjäytti kertaalleen vielä areenan katon ilmaan. Jatkoerää ei kuitenkaan kauaa tarvittu – Nick Baptiste iski maalin melkein saman tien. Tämä on uskallusta ja taitoa voittaa!

Tämän vuoden finaalissa ei pitänyt käydä samoin kuin viime vuonna, mutta niin vain ollaan taas tilanteessa, että Tappara on viittä vaille mestari. Ehkäpä pahanilmanlinnuilla oli tosin mukana hieman myös toiveajattelua siitä, että jos olisi jonkun muun vuoro... Toki tasokas ja tasainen sarja on toistaiseksi nähty – ja mikä tietysti urheilufanin kannalta mukavinta, se on myös vielä kesken. Pelicans on osoittanut sen, että bensaa sillä on viime kevättä enemmän, eikä maila turhaan purista. Juuri nyt kolmen ottelupallon hoitaminen tuntuu silti taas hieman hurjalta ajatukselta, mutta ei täysin mahdottomalta, kuten viime keväänä.

Tunnustusta Pelicansille täytyy antaa muun muassa hermokontrollista, sillä sarjan avaimiin kuului lahtelaisten kannalta jäähyboksista pois pysyminen, ja siinä se on onnistunut. Tasakentällisin peli on tasaista, ja maalin pelejähän nämä ovatkin olleet, kahden edellisen mentyä aina jatkoerään asti. Voisi kuvitella, että tässä ratkaisun kynnyksellä riemu ei sen isommin repeä. Loukkaantumishuolilta molemmissa leireissä on säästytty – pienistä kolhuista on selvitty säikähdyksellä.

Pelicans ei ole lannistunut

Jääkö Liigassa taas vappu näkemättä, kuten on käynyt kahdella edellisellä kaudella, molemmilla Tapparan toimesta? Hyvin mahdollista. Ei olisi kylläkään suuri vääryys, jos sarja olisi 2-2, mutta voittamisen kokemuksella, tahdolla ja taidolla on ratkaisun hetkillä valtava merkitys, ja niissä asioissa tamperelaisdynastia on jälleen kerran ollut kova luu. Tasainen finaalisarja on silti ollut, ja siinä mielessä pitkävetokertoimet kalskahtavat ehkä hivenen liikaa tamperelaisvoittoisilta.

Lähdetään liikkeelle maalimääristä. Viime ottelussa nähtiin osumia varsinaisella peliajalla sarjan eniten, kuusi, kun Tappara sai ryhtiliikkeensä jälleen aikaiseksi ja tykitti maaleja päätöserään. Momentumin aaltoillessa pelin sisällä reilusti on normaalia, että maaleja tulee, mutta ratkaisun lähestyessä emme usko enää, että maaleja syljetään samaa tahtia. Veskarit ovat olleet sarjassa aivan eliittiä, ja uskomme Heljangon ja Kokon palaavan nyt huippusuoritustasolleen kovassa paikassa, jollaisista nämä veräjänvartijat nauttivat. Myös muuten pelillisesti on odotettavissa kyttäilyä, eikä myöskään ylenpalttisten ylivoimamahdollisuuksien pitäisi antaa tilaisuutta maalitehtailuun. Isketään lapulle  alle 4,5 maalia  koskien varsinaista peliaikaa.

Lisävihjeen kautta otetaan kantaa vielä voittajan puolesta. Tipsimaatin toimistolla uskotaan siihen, että ratkaisu venyy! Pelicans on tänä keväänä osoittanut todella kovaa venymiskykyä, ja nyt myös joukkueesta löytyy laatu sen ulosmittaamiseen. Mielestämme ainekset on pidempään sarjaan, eikä homman kaiken kaikkiaan pitäisi mennä Tapparalle yhtä selvästi kuin viime vuonna - Pelicans on kuitenkin silmin nähden vahvistunut, Tappara taas kiistanalaisesti heikentynyt. Lahtelaiset ovat jo yhden ryöstön hakeneet Nokia Arenalta, ja KalPakin siinä onnistui. Lähdetään siitä, että  Pelicans voittaa ratkaisuun saakka , mille saa melko tuntuvan yli 2,60 kertoimen.

Pelivalinta
Tipsimaatin pelivalinta tähän otteluun on alle 4,5 maalia varsinaisella peliajalla panostussuosituksella 6/10 ja lisävihjeeksi Pelican voittaa ratkaisuun saakka panostussuosituksella 4/10.
Paras kerroin
Parhaan kertoimen pääkohteelle tarjoaa kirjoitushetkellä Bethard, jolla se on 1,86. Lisävihjeelle parhaan kertoimen tarjoaa myös Bethard, jolla se on 2,62.