Liigan puolivälierät ovat tarjoilleet sopivasti säpinää ja yllätyksiäkin. Pituuden ja eeppisyyden osalta voiton vie Pelicansin ja HIFKin sarja, joka etenee game seveniin Pelicansin johdettua jo 3-0. Onko tiistaina kovempaa valuuttaa seiskapelin kotietu vai tuhkasta nousseen joukkueen henkinen niskalenkki? Vierasjoukkue hakee vasta Liiga-historian toista "reverse sweepiä" eli nousua 3-0-tilanteesta sarjan voittoon, kun Kärpille haetaan välierävastustajaa.

Pelicans
Tasapeli
HIFK
 
2,29
2,28
2,26
2,26
Lyö vetoa
Ensitalletuksen tuplaus 200 € asti
Lue arvostelu
Panel only seen by widget owner
 
Edit widget
Views
 
0%
Extend Limit

Vääntö jatkui tasaisena

Kuudes ottelu alkoi sähäkästi lauantaina Nordiksella. Ensimmäisessä erässä maalinteon aloitti sarjan vähillä minuuteilla pelannut Leevi Tukiainen, jolle maali oli vasta koko kauden toinen. Vastauksen antoi saman erän aikana koko sarjan ajan pitelemättömässä iskussa ollut Juha Jääskä. Ottelun loppuun edettiin maaleitta ja muutenkin melko rauhakseltaan, mailan puristuksen silmin nähden lisääntyessä ja kummankin oltua kyvytön ratkaisuihin niin ylivoimalla kuin tasakentällisin. Lopulta ratkaisua haettiin jatkoerästä jo kolmatta kertaa sarjan aikana. Tällä kertaa jatkoerälle kertyi pituutta vain reilut kahdeksan minuuttia, mutta siihen sisältyi kosolti dramatiikkaa, sillä katsojat todistivat neljää jäähyä ja yhden Iiro Pakarisen missaaman rankkarin HIFK-alivoimalla. Lopulta ratkaisijaksi nousi kotijoukkueelta tuttu nimi Jori Lehterä, joka tälläsi ylivoimalla B-piseen kaarelta tyylipuhtaan voittomaalin.

Ennen ratkaisua molemmilla oli luonnollisesti paikkansa, mutta pitkälti pelissä oli odottelun makua. Pelicans vaikutti hieman arkailevan tietyissä tilanteissa, joissa sen etsikkoaika oli. Tämä näkyi esimerkiksi tällä kaudella ryminällä Suomeen palanneen Ryan Laschin otteissa, sillä hänen vaarallisuutensa hyökkäysalueella ei ollut aiempien pelien tasolla. Kyvyttömyys ratkaista yliajalle venähtänyttä sarjaa näkyi esimerkiksi erikoistilanteissa, joissa tulivat lahtelaisten parhaat paikat. Pelsut on nyt iskenyt sarjassa vain yhden yv-osuman, mikä tekee 16 yrityksellä prosentiksi heikot 6,25 %. Erittäin vahvaa on ollut tietysti myös maalivahtien työskentely: kaksikko Hovinen ja Kokko löytyy torjujatilaston sijoilta 1 ja 2, torjuntaprosenteilla 95,83 % sekä 93,45 %.

Vaikka sarjassa ei ole mitään sikailuja nähty, niin veronsa se on vaatinut. Lauantaina sai osumaa sarjassa Kristian Vesalainen, jota HIFK-leirissä toivotaan pian takaisin. Jo ennen sarjaa sairastuvalle tippui puolustaja Tony Sund, jolle olisi ehdottomasti käyttöä seiskapelissä, mutta tilanne on vielä epävarma. Pelicans ei ole kokenut uusia takaiskuja eikä joudu antamaan enempää tasoitusta materiaalissa kuin jo tekee.

Seiskapelien matematiikkaa

Tarkastellaanpa hieman seiskapelien kiehtovaa maailmaa Liigassa kaudesta 2002-03 alkaen, jolloin pudotuspelejä alettiin pelata nykyformaatissaan. Seiskapelejä on tänä aikana nähty 28, joista kotijoukkue on vienyt nimiinsä 18 eli 64,3 %. Enemmän otantaa saadaan tarkastellessa NHL:n 2000-luvun seiskapelejä, joita on nähty 101. Näissä kotietu onkin enää 52,48 %, eli lähes olematon.

Entäpä sitten nousut 3-0-tilanteesta 3-3:en? Liigassa on nähty vastaava tilanne vasta kaksi kertaa, joista toisella kerralla tasoihin noussut joukkue voitti seiskapelin. NHL:ssä puolestaan vastaava tilanne on todistettu 2000-luvulla neljä kertaa, joista kahdesti nousija on voittanut sarjan. Jos mukaan ottaa nousut 3-1-tilanteesta 3-3:en (ei ihan yhtä harvinainen nousu, mutta nousu kuitenkin), on kirijoukkueen seiskapelin voittoprosentti Liigassa jo 70 %, mutta isomman otannan Änärissä vain 45 %. Vaikea näistä on juurikaan löytää viitteitä mihinkään momentumiin tai kotietuun, jonka myötä seiskapeli poikkeaisi merkittävästi tavallisesta.

Mielestämme tämä peli on aikamoinen kolikonheitto, ja siksi on vaikea samaistua vetofirmojen laskelmiin, joissa Pelicans on melko selvä suosikki. Kotiedusta huolimatta HIFKin voittoa puoltaa paremmin toiminut ylivoima ja Hovisen loisto-otteet. Merkitystä voi olla myös sillä, että edellinen peli Lahdessa tuli sille niinkin selvin numeroin kuin 3-0 – vaikkakin peli oli tulosta tasaisempi. Kun huomioidaan se, että alkupään Pelicans-voitossa vähintään yhdessä ellei kahdessa lahtelaiset tarvitsivat epäonnistuneen Roope Taposen suosiollista avustusta, niin kokonaisuutta on vienyt niukasti HIFK. Isketään lapulle  HIFK voittaa ratkaisuun saakka  kertoimella 2,25.

Lisäksi etsimme tiistain nitropeliin jännitystä tuomaan myös pelaajavedon. Pisteentekijäkertoimissa silmiin pistää todella vahvaa sarjaa kakkosketjun keskellä pelaava 26-vuotias Jääskä. Helsinkiläinen on iskenyt sarjaan vakuuttavat tehot 4+1 ja jäänyt pisteittä vain yhdessä pelissä. Tämä ei mene sattuman piikkiin, ja siksi Jäkän pisteelle saatava kerroin 2,28 on aivan yläkanttiin. Lyödään lapulle  Juha Jääskän piste , halukkaiden ottaessa riskiä pelaamalla Jääskän maalia lähes vitosen kertoimella.

Pelivalinta
Tipsimaatin pelivalinta tähän otteluun on HIFK voittaa ratkaisuun saakka panostussuosituksella 6/10 sekä lisävihjeeksi Juha Jääskän tehopiste panostussuosituksella 5/10.
Paras kerroin
Parhaan kertoimen pääkohteelle tarjoaa kirjoitushetkellä Bethard, jolla se on 2,20. Lisävihjeelle parhaan kertoimen tarjoaa myös Bethard, jolla se on 2,28.
Instagram will load in the frontend.