Vedonlyöjien metsästäessä parhaita bonuksia jää pitkävetokertoimien vertailu liian usein väliin. Ei kannattaisi, sillä vedonlyöntikertoimet ovat pitkällä aikavälillä jopa tärkeämpi asia, ainakin jos harrastuksen ottaa tosissaan. Vaikka lähes kaikilla Tipsimaatin esittelemillä vedonlyöntisivustoilla on kilpailukykyiset palautusprosentit esimerkiksi kotimaiseen Veikkaukseen nähden, välillä kannattaa kertoimetkin kilpailuttaa – se lisää betsaamisen voitokkuutta merkittävästi.

Tipsimaatti vertaili pitkävetokertoimet yli 60 sivuston välillä

Tipsimaatti teki kerroinvertailun yli 60 sivuston välillä valitsemalla viisi kohdetta: kaksi jalkapallosta, kaksi jääkiekosta ja yhden koripallosta. Tämän jälkeen kiepautimme kertoimet niitä vastaaviksi palautusprosenteiksi, ja lopullinen tulos on esimerkkikohteiden palautusten keskiarvo. Huomaa silti, että koska kohdeotanta oli pieni, on tuloskin lähinnä suuntaa-antava, eikä sen avulla voi päätellä sivuston todellista kokonaispalautusprosenttia. Keskenään tulokset ovat kuitenkin melko vertailukelpoisia, joten niiden avulla voi vertailla kertoimia ja palautuksia näiden sivustojen välillä.

Pelkän kokonaisprosentin ja -sijoituksen tarkastelu ei ole mielekästä, koska sivustoilla voi olla erilaisia painotuksia: jotkut tarjoavat korkeita kertoimia jääkiekkoon, toiset jalkapalloon. Tästä saat silti osviittaa siitä, minne kannattaa suunnata kertoimien takia ja minne ehkä muista syistä. Jatka lukemista alla, niin kerromme myös, miten pitkävetokertoimet ja palautusprosentti lasketaan ja paljon muuta!

Kerroinvertailun tulokset

Pitkävetokertoimet lasketaan todennäköisyyksien pohjalta

Vedonlyönnissä kerroin tarkoittaa lukua, jolla panos kerrotaan pelikohteen osuessa. Vedonlyöntikertoimet perustuvat todennäköisyyksiin, joiden perusteella kertoimenlaskijat ovat ne laskeneet. Lisäksi niistä on vähennetty talon etu, jonka avulla vedonlyöntitoimistot tekevät voittoa. Talon edulle käänteinen käsite on teoreettinen palautusprosentti eli se osuus, joka pitkällä aikavälillä pelaamisesta palautuu pelaajille keskimäärin.

Useimmat vedonlyöntisivustot eivät laske kertoimia itse vaan ostavat pelialan yritykseltä vedonlyöntialustan, jonka mukana kohteet ja kertoimet kertoimet tulevat. Yksi suosittu alusta on esimerkiksi Altenar, jota käyttävät lukuisat sivustot. Monella bookerilla on keskenään identtiset kertoimet, ja tämä johtuu juuri siitä, että ne kaikki ovat tilanneet ostopalveluna saman alustan ja käyttävät siten samaa kerrointoimittajaa. Erityisesti tämän huomaa saman operaattorin sisarsivustoilla.

Jotkut bookerit käyttävät omia kertoimenlaskijoita, jolloin niiden kertoimet erottuvat kilpailijoista. Myös valmiita kertoimia vetofirmat voivat rukata nostamalla tai laskemalla niitä sekä lisäämällä omia erikoiskohteitaan, joissa kertoimet ovat erilaiset. Toisinaan erityisesti isoihin peleihin sivustot tarjoavat korotettuja kertoimia. Tästä syystä myös joillakin samaa alustaa käyttävillä ja jopa saman operaattorin sivustoilla voi olla erilaiset kertoimet, kuten taulukosta nähdään.

Korotettujen kertoimien vaikutuksen huomasi hyvin, kun vertailimme Arsenal - Manchester City -huippuottelun kertoimia: monen vedonlyöntiön tarjoama palautusprosentti oli 99,9 % tai jopa hieman yli 100 %. Pitkässä juoksussa tämä ei ole mahdollista, koska toiminta olisi pelifirmalle tappiollista. Kyse onkin vain sisäänheittotuotteesta: tarjoamalla korkean kertoimen huippuotteluun voidaan saada pelaaja kiinnostumaan sivustosta, vaikka muissa peleissä kertoimet olisivat hieman matalammat. Tästä syystä otimmekin mainitun jättimatsin lisäksi vertailuun jalkapallosta myös sattumanvaraisen matalamman profiilin pelin, jotta tuloksissa eivät liiaksi korostuisi kampanjaluonteiset erityisen korkeat kertoimet.

Bankonbet tarjosi Valioliigan huippuotteluun hieman yli sadan palautusprosenttia, minkä ei pitäisi olla mahdollista.

Kertoimilla on väliä

Pitkävetokertoimet vaihtelevat sivustojen välillä. Joillain korkeat kertoimet voivat olla myyntivaltti, toiset taas käyttävät vedonlyöntibonuksia houkutellakseen uusia pelaajia tarjonnan pariin. Yksi esimerkki korkeiden kertoimien sivustosta on Pinnacle. Yllättäen se ei ollut vertailun kärkisijoilla, vaikka todellisuudessa pitkällä aikavälillä tarjoaa todennäköisesti korkeimmat kertoimet tasaisesti eri lajeihin, mutta ei hemmottele edellä mainitun kaltaisilla ylikorkeilla kampanjakertoimilla. Pisimmän korren veti yllättäen Viron lisenssillä toimiva VivatBet todella hyvällä palautusprosentilla. Tässä täytyy ottaa huomioon sivuston nuori ikä: jää nähtäväksi, tarjoaako sivusto vain alkuun näin hyviä kertoimia houkutellakseen pelaajia vai onko tarjonnan taso pysyvää.

Vastaavasti vertailussa heikosti menestyneillä sivustoilla on monia syitä huonoon tulokseen. Esimerkiksi betkwiff, joka oli vertailussa pahnanpohjimmainen, on hieman erilainen vedonlyöntisivu, nimittäin siellä jokainen veto voi saada yllättäen kerroinkorotuksen eli "kwiffauksen", joka nostaa sattumanvaraisesti osan kertoimista suuremmiksi kuin millään kilpailijalla. Näin ollen peruskerrointason on pakko olla muiden alapuolella, koska muuten sivusto tekisi varmuudella tappiota. Betkwiffillä pelaamalla veikkaaja siis lisää vedonlyönnin varianssia, sillä hän ei tiedä vetoa asettaessaan, joutuuko pelaamaan kohteen huonommalla kertoimella kuin tavallisesti vai pääseekö nauttimaan huippukertoimesta.

Pitkävetokertoimet kannattaa kilpailuttaa mahdollisimman usein

Yhdelläkään sivustolla ei aina ole joka kohteeseen parhaat vedonlyöntikertoimet, vaan ne vaihtelevat kohteesta ja lajista toiseen. Yksi sivusto tarjoaa korkeimpia kertoimia jalkapalloon, toinen jääkiekkoon ja kolmas tennikseen. Tämän huomasi vertailussa, jossa jalkapallokertoimissa menestyivät osin aivan eri sivustot kuin jääkiekkopuolella. Huomaamme, että esimerkiksi Bethard oli omassa luokassaan suomalaisen jääkiekko-ottelun kohteita verratessa.

Tosiasia kuitenkin on, että koskaan ei voi tietää, millä sivustolla on kuhunkin kohteeseen korkeimmat kertoimet – muuta kuin vertailemalla ennen vedon asettamista. Tipsimaatti auttaa tässä etsimällä omissa Original-vihjeissään jokaiseen kohteeseen parhaat kertoimet. Muista silti, että ne on etsitty kirjoitushetkellä ja saattavat muuttua ottelun lähestyessä.

Yleistäen voidaan sanoa, että suosituimpien lajien suurtapahtumille kertoimet ovat korkeampia kuin pienten lajien alemmille sarjatasoille. Tämä johtuu siitä, että markkina on tehokkaampi isojen tapahtumien kohdalla, ja kertoimenlaskijat ovat voineet paneutua todennäköisyysarvioihinsa enemmän. Myös jos kerroin on alun perin ollut pielessä, se korjaantuu itsestään nopeammin, koska isojen tapahtumien pelivaihto on niin suuri. Tämä huomataan myös Tipsimaatin vertailun tuloksista: jalkapallossa palautus oli suurempi kuin jääkiekossa, ja Valioliigan huippukohtaamisessa prosentti oli suurempi kuin EM-karsintaottelussa.

Usein myös kertoimet ovat sitä matalammat, mitä pidempi aika tapahtumaan on. Tämä johtuu siitä, että vedonlyöntiyhtiöt jättävät itselleen niin sanottua virhemarginaalia siltä varalta, että jotain ottelun todennäköisyyksiin vaikuttavaa tapahtuu, eivätkä bookerit ehdi reagoida ennen pelaajia. Esimerkiksi Valioliiga-kertoimia voidaan julkaista jo niin hyvissä ajoin, että joukkueet eivät ole vielä pelanneet edes edellisiä pelejään.

Pitkävedon palautusprosentin laskeminen

Jokainen kerroin vastaa kertoimenlaskijan arvioimaa todennäköisyyttä. Pitkävedon palautusprosentin määrittämiseksi käytetään todennäköisyyksiksi käännettyjä kertoimia (implied probability). Muunnos tehdään kaavalla  1 / kerroin * 100 , joten esimerkiksi 2,50-kertoimisen kohteen todennäköisyys on  1 / 2,50 * 100 = 40 % . Todellisuudessa todennäköisyys on hieman suurempi, sillä kertoimeenhan on jo leivottu sisään vedonlyöntisivuston ottama kate.

Edellä mainitun kaavan avulla voidaan laskea kohteen palautusprosentti käyttämällä jokaisen mahdollisen lopputuloksen käännettyjä todennäköisyyksiä. Esimerkiksi jalkapallo-ottelun kertoimet voisivat olla  3,00–3,40–2,45 . Nämä muunnettuina todennäköisyyksiksi edellä mainitulla kaavalla ovat  33,33–29,41–41,67 . Kohteen palautus voidaan laskea näistä kaavalla  100 - (33,33+29,41+41,67) + 100 = 95,59 % .

Vedonlyönnin palautusprosentti voi tarkoittaa toistakin asiaa. Vakavasti harrastavat tai ammattimaiset veikkaajat voivat tilastoida omia vetojaan, jolloin he voivat laskea myös palautusprosentin eli ROIn (return of investment) omille vedoilleen. Tämä lasketaan yksinkertaisella kaavalla  vedoista saadut voitot / vetoihin asetetut panokset . Esimerkiksi 150 euron voitot 130 euron panostuksella tarkoittaisivat siten  150 € / 130 € = 115,38 %  palautusprosenttia. Kuten sanottu, tässä oppaassa tarkoitamme hieman eri asiaa eli vedonlyöntsivun palautusprosenttia, joka tarkoittaa sitä, kuinka paljon panoksista palautuu keskimäärin rahaa pitkällä aikavälillä, vaikka kohteet arpoisi sokkona.

Ylikertoimiin tarttuminen kannattaa

Pelaajat ja vihjaajat etsivät kerrointarjonnasta ylikertoimia

Veikkaajien ja vihjaajien tehtävä on löytää kerrointarjonnasta ylikertoimet eli tapahtuman todennäköisyyteen nähden liian suuriksi arvioidut kertoimet. Se että kohde osuu ja voitto tulee sillä kertaa kotiin, ei vielä tarkoita, että veto on ollut hyvä. Vastaavasti tappion tuottanut veto voi olla hyvä, jos on veikannut liian suurta kerrointa. Mistä sitten tietää, että kerroin on liian suuri? Siinä vasta pulma, jonka vuoksi vedonlyönti niin kiinnostavaa ajanvietettä onkin.

On myös helpompi keino. RebelBettingin value betting -ohjelmisto poimii ylikertoimet automaattisesti omalle alustalleen, jonka kautta ne on helppo pelata pois ja tehdä pitkällä aikavälillä periaatteessa varmaa voittoa. Lue Tipsimaatin RebelBetting kokemuksia ja tutustu oppaasta, jonka kautta sinäkin voit halutessasi päästä alkuun arvovedonlyönnissä ja ylikerrointen metsästyksessä. Palvelulla on 14 päivän ilmainen koeaika ja yritysten luotettavuutta arvioivassa Trustpilotissa erinomaiset arvosanat.

Parhaat bookerit tarjoavat muutakin kuin korkeita kertoimia

Kertoimet ovat yksi hyvä syy keskittää pelaaminen tietyille vedonlyöntisivustoille, mutta eivät suinkaan ainoa. Kun jonkun sivuston vedonlyöntibonukset ovat tarpeeksi hyvällä tasolla, voidaan ajatella, että sivustolla pelaaminen on kannattavaa myös vähän matalammilla kertoimilla. Jos esimerkiksi oman pelikassan saa sivustolla tuplattua, ovat kertoimet enemmänkin sivuseikka, sillä saatu etu on jo euromääräisesti niin mittava. Toki paremmat kertoimet helpottavat kierrätyksen saamista maaliin.

Vaikka parhaat bonukset ovat yleensä uusille pelaajille suunnattuja tervetulobonuksia, pelkästään niitä ei pidä tuijottaa. Monilta bookereilta löytyy mielenkiintoisia etuja myös vanhoille asiakkaille. Esimerkiksi cashback eli käteispalautus on hyvä etu. Jos hieman matalampia kertoimia tarjoava sivusto tarjoaa käteispalautusta, voi kerrointasa alkaakin vaikuttaa paljon paremmalta, kun cashbackin vaikutuksen ottaa huomioon.