Valioliigassa on maaottelutauon jälkeen katettu pöytään pohjoislontoolainen perinneherkku, derby Arsenalin ja Tottenhamin välillä. Sarjan tulikivenkatkuisimpaan paikalliseen lähdetään kiinnostavista asetelmista molempien saatua kauteen historiallisen hyvät startit. Kaksikko miehittää aivan liigan kärkeä, Arsenal ensimmäisenä ja Tottenham kolmantena tasapisteissä Cityn kanssa! Top-6-joukkueita vastaan molemmilla on ollut tosin vasta yksi peli, eikä kumpikaan raapinut niistä voittoa, joten isot tasonmittaukset ovat vasta edessä.

Kun yhteistä historiaa on takana jo 191 kohtaamisen verran, löytyy myös vedonlyönnin tueksi dataa, vaikka ei edes mentäisi historian alkuhämäriin saakka. Tasaisen lähihistorian erikoisuuksista silmiinpistävin on hurja kotietu: Tottenham on kellistänyt Tykkimehet Emiratesilla yhden ainoan kerran, marraskuussa 2010, ja tuolloinkin voitto haettiin vasta 2-0-takaa-ajo-asemasta nousun jälkeen! Ennen vuotta 2006 Arsenal pelasi Highburyssa, jossa Tottenhamin viimeinen voitto tuli 1993. Historian lehdillä on siis tilaa, kirjoitetaanko sinne uusi sivu Valioliigan lauantaissa?

Pitkävetokertoimet suljettu.

Jessus, Jesus!

Arsenalin nappihankinta Gabriel Jesus pyrkii lauantaina jatkamaan melkoista putkea: 61 edellisessä pelissä, joissa hän on iskenyt maalin, ei brassi ole kertaakaan ollut häviävässä joukkueessa! Pariin otteeseen hän on jatkanut uskomatonta suoraansa myös Arsenalia vastaan, mutta se on unohdettu nyt, kun mies pukee punaisen paidan päälle ensimmäiseen paikallispeliinsä Lontoossa ja yrittää kasvattaa mukavaa neljän maalin saldoaan. Kolmesti ovat tähän mennessä onnistuneet toinen brasilialainen Gabriel, Martinelli, sekä norjalainen Martin Ødergaard.

Tottenhamin hyökkäys ei silti häpeä naapureille. Cityn ihmepojan jälkeen heti toisena maalipörssin kärjestä löytyy tuttu nimi Harry Kane. Tulosvastuuta hänen kanssaan jakaa Heung-min Son, joka räjäytti pankin viimeisessä pelissä ennen maajoukkuetaukoa. Leicesteriä vastaan eteläkorealainen tuli kentälle vasta minuutilla 59, mutta onnistui tuon puolituntisen aikana tehtailemaan komean puhtaan hattutempun! Tämä kaksikko, kuin myös Richarlison, onnistuivat kaikki pahanteossa maaottelutauon aikana, joten vireessä pitäisi olla ryhmän myös Spursin yläkerrassa.

Pelillisesti Arsenal pelaa pirteämpää ja viihdyttävämpää futista kuin vieraat. Mikel Artetan paljon peräänkuuluttama "prosessi" on alkanut toden teolla tuottaa tulosta, ja joukkue on yhtenäisempi kuin moneen kauteen. Kokoonpanoon löytyneiden puuttuvien palasten jälkeen ei yhdelläkään pelipaikalla ole jäniksiä. Conten Tottenham on toisaalta löytynyt tasaisen tappavan tahdin, jossa myös tylsillä ja mielikuvituksettoman näköisillä peleillä napsitaan voittoja, ja se jos mikä povaa menestystä loppukaudelle. Tauon alla 6-2 päättynyt peli Leicesteriä vastaan oli pelinkuvaltaan epätyypillinen, ja tuloksesta onkin pitkälti kiittäminen Sonin suonenvetoa.

Loukkaantumistilanne on molemmilla kohtuullinen. Tottenhamia poissaolot kurittavat enemmän, mutta vedonlyöjän työtä häiritsee se, ettei tärkeimpien potilaiden tilannetta ole valotettu tarkemmin vielä pari päivää ennen ottelua. Eniten kiinnostaa kapteeni ja ykkösmaalivahti Hugo Llorisin tilanne. Ranskalainen jäi Kansojen liigan peleistä pois, mutta vammaa reidessä on kuvailtu pieneksi. Ben Daviesin puolestaan odotetaan olevan pelikuntoinen, mutta varmaa se ei vielä ole: isossa pelissä ei mahdollisesti puolikuntoisia mielellään peluuteta.

Vieraiden voittoa vaikea perustella

Usein paikallispelit ovat myös tämän viha-rakkaussuhteessa olevan kaksikon kohdalla se paikka, jossa haavoittuvainen altavastaaja syttyy. Alkukauden vireen perusteella ei voida oikein sanoa silti kummankaan olevan perässä, niin älytön pistetahti on molemmilla ollut. Arsenalin alkukauden ainoa ryppy on tappio Manchester Unitedille Old Traffordille, mutta nyt se palaa kotiinsa, jossa edellinen tappio tuli huhtikuun alussa Brightonia vastaan. Vieraat eivät ole hävinneet vielä peliäkään.

Tasaisista ennakkoasetelmista huolimatta kotijoukkue on peliin selkeähkö suosikki. Tottenham on pistesaldoon nähden ollut kauden aikana pelillisissä vaikeuksissa enemmän kuin kotijoukkue, jonka pelisuunnitelma on kirkas kuin hiottu timantti. Spursilla on ollut joka pelissä heikompia hetkiä, ja erityisesti erikoistilanteita on vaivannut ponnettomuus. Pääosin Kane on vastannut vapareista, joista on puuttunut idea ja laatu kulmien tavoin.

Molempien pelisuunnitelmalla saadaan hyvin ryöstettyä pisteet heikommilta joukkueilta, mikä onkin tärkeää, sillä isoja joukkueita vastaan on ollut ongelmia. Top-6-joukkueiden sarjataulukossa edellisen kolmen kauden ajalta kaksikko pitää tiukasti perää, Arsenal 31 pisteellä ja Tottenham 30 pisteellä. Tällä kaudella joukkueiden taistelussa europaikoista tuleekin olemaan merkittävässä roolissa, miten isot matsit kärkijengejä vastaan onnistuvat. Nyt tätä taas mitataan, taianomaisessa derbytunnelmassa.

Historia on monesti huono lähtökohta pelivalinnan muodostamiseen, mutta nyt rekordi on tavallistakin jäätävämpi. On vaikea perustella, miksi Conte juuri nyt hakisi Emiratesilta ensimmäisen voittonsa koskaan kaikkien aikojen vireessä olevaa Arsenalia vastaan. Siksi lähdemme kirjaamaan lapulle  Arsenalin voittoa , jolle saa yli panoksen tuplaavaa kerrointa. Lisävihjeeksi juonitaan  yli 1,5 maalia ensimmäisellä jaksolla , jonka kerroin on mukavat 2,71. Arsenal on onnistunut maalinteossa ensimmäisellä jaksolla 5/7 kertaa, Tottenham puolestaan 6/7! Tulikuumassa paikallistaistossa emme usko himmailun alkavan, vaan molempien hyökännevät sata lasissa alusta asti.

Pelivalinta
Tipsimaatin pelivalinta tähän otteluun on Arsenal voittaa panostussuosituksella 7/10 ja lisävihjeeksi 1. jakso: yli 1,5 maalia panostussuosituksella 5/10. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita tulee kuumassa vireessä olevien joukkueiden välillä riittämään, mutta uskomme kotijoukkueen huiman putken jatkuvan.
Paras kerroin
Parhaan kertoimen pääkohteelle tarjoaa kirjoitushetkellä Highbet, jolla kerroin on 2,12.