Jalkapallon MM-kisoissa paketoidaan torstaina ensimmäinen lohkovaiheen kolmesta kierroksesta. Ilta huipentuu G-lohkon kärkikamppailuun, jolta futisväki odottaa ennen kaikkea Brasilian näkemistä. Siirtyykö kaikkien aikojen menestynein jalkapallomaajoukkue entistä vankemmaksi suosikiksi Argentiinan ja Saksan haparoitua omissa avauksissaan aiemmin viikolla? Vastaan tulee kovaonninen Serbia, joka viime kisojen tavoin jakaa lohkon brassien kanssa. Neljä vuotta sitten matka päättyi lohkovaiheeseen, mutta nyt mielessä on toinen tulos.

 

 

Kertoimet ovat kirjoitushetkeltä ja saattavat muuttua.

Joko jogo boniton aika on ohi?

Kolme maailmanmestaruutta voittaneen brassi-ikoni Pelén tyyliä kuvaamaan tarvittiin uusi ilmaus: jogo bonito, kaunis peli. Noilta ajoilta Brasilian peli on saanut taktisempia piirteitä ja imenyt vaikutteita epäilemättä myös Euroopasta. Silti futishullun kansan tähtösten yksilötaituruus ei ole kadonnut mihinkään. Tämä resepti on nostanut keltavihreät taas huipulle ja vankkaan voittajasuosikin asemaan Qatarissa. Joukkueella on MM-kisojen lohkovaiheesta kasassa nyt 15 perättäistä tappiotonta ottelua, joskaan yksikään tämän putken lohkoista ei ole hoitunut puhtaalla pelillä ilman pistemenetyksiä. Samoin viimeaikaisten otteluiden tappioton putki on venähtänyt 15:een, joukkueen hävittyä viimeksi Argentiinalle Copa Américan finaalissa kesällä 2021. Hieman kysymyksiä herättää joukkueen puolustus varsinkin laidoilla, josta myös vastustajan käskyttäjä Dragan Stojković hieman kuittaili pressissä.

Serbia ei voi arpaonneaan kiitellä, sillä se sai edelliskisojen tavoin lohkoonsa jälleen Brasilian ja myös Sveitsin, joka on nykyään ylemmän keskikorin eurooppalaisjoukkue. Viimeksi kohtalona oli jäädä alkulohkoon ainoan voiton irrottua Costa Ricasta. Nyt jalkeilla on kuitenkin tuota selvästi kovatasoisempi nippu, laadukkain Serbia aikoihin. Pelaajista suurin osa on Euroopan huippusarjoista, jopa yhdeksän edustaessa Italian Serie A:ta. Joukkueen kuumin nimi lienee silti Valioliigan Fulhamia edustava Aleksandar Mitrović. 28-vuotias hyökkääjä iski viime kaudella Championshipissä käsittämättömät 43 maalia ja on tälläkin kaudella osunut Fulhamissa 12 otteluun jo yhdeksän kertaa. Toinen pelaaja, jolta odotetaan maaleja, on Juventuksen Dusan Vlahovic.

Mitrovićin pelaaminen on kuitenkin vielä vaakalaudalla johtuen lokakuun lopun harmillisesta nilkkavammasta. Tällä hetkellä näyttää siltä, että serbi kuntoutuisi aikataulussa kisa-avaukseen tai ei ainakaan joutuisi jättämään koko kisoja väliin. Tämä olisi joukkueelle suuri helpotus, sillä sillä voi olla Serbian tulivoiman kannalta ratkaiseva vaikutus. Muita epävarmoja loukkaantumisten kanssa painivia pelaajia ovat Serbian keskikenttäpelaaja Sasa Lukic ja Brasilialta Antony sekä Marquinhos.

Panel only seen by widget owner
 
Edit widget
Views
 
0%
Extend Limit

Odotuksissa tapahtumarikas peli

Qatarin kisat ovat sujuneet tähän asti yllätyksellisissä merkeissä. Toisaalta on nähty jo kolme maalitonta tasapeliä, yhtäältä pari jymy-yllätystä. Vaikka kisojen avausmatsi ei vielä kesää tee yhdelläkään joukkueelle, siinä voidaan jo valaa uskoa koko lopputurnauksen tekemiseen ja Seleção Canarinho tietää tämän. Siinä missä se on kivikovan hyökkäyksensä ja vähintäänkin mukiinmenevien muiden osa-alueiden ansiosta suosikki maailmanmestariksi 20 vuoden tauon jälkeen, myös paineet ovat kuin kotikisoissa konsanaan. Pelitavallisten seikkojen vuoksi yksilöiden harteilla on paljon – ja niin saa ollakin, koska puhutaan maailman eliitistä.

Neymarin, Vinícius Júniorin ja Richarlisonin lisäksi myös kentän toisessa päässä nähdään mittava määrä yksilötaitoa. Tipsimaatin mielestä Kotkilla on realistinen mahdollisuus säväyttää altavastaajan paikalla, mutta mihin asti se riittää? Ilmassa on ainekset myös maalintekokilpailuun, jos hyökkäykset ovat vireessä, eikä turnauksen alkua jännitellä liikaa. Maaleilla aloittanevat Brasilialla Alisson ja Serbialla Vanja Milinkovic-Savic. Vaikka puhutaan laatuveskareista, Torino-torjujana toimivalla Milinkovic-Savicilla on tämän tason hyökkäystä vastaan vielä paljon todistettavaa, eikä Alissonkaan mitään elämänsä kautta pelaa. Osuipa myös juuri Mitrović häntä vastaan kahdesti Valioliiga-kauden avauksessa.

Odotuksemme runsasmaalisuudesta ja molempien onnistumisesta maalinteossa on kuitenkin leivottu liiaksi sisään vedonlyöntimarkkinan piirtämään käsikirjoitukseen. Me lähestymme sähäkkää ja potentiaalisesti hyvinkin tapahtumarikasta peliä vaihtoehtoista reittiä. Peli-ideaksi muodostuu  ottelussa tuomitaan rangaistuspotku . Varsinkin Brasilian hyökkäys on niin ilmiömäinen, että saattaa saada Serbian ennen pitkää turhautumaan. Toki ainekset pilkkuun on myös toisin päin, jos vierasjoukkue onnistuu pitämään pelin pitkään tasaisena. Brasilian peleissä on edellisissä otteluissa vihelletty rankkareita runsaasti: edelliseen viiteen otteluun brassi on astellut täplälle kolmessa pelissä, ja yhdessä niistä vieläpä kaksi kertaa.

Instagram will load in the frontend.
Pelivalinta
Tipsimaatin pelivalinta tähän otteluun on ottelussa tuomitaan rangaistuspotku panostussuosituksella 3/10. Odotuksissa on toiminnantäyteinen peli, jossa voi hyvinkin toistua Brasilian edellisten pelien kaava.
Paras kerroin
Parhaan kertoimen pääkohteelle tarjoaa kirjoitushetkellä STSBet, jolla kerroin on 2,95.