Veikkausliiga täräytetään kauden 2022 osalta käyntiin tulevana lauantaina. Yksi täyteen ammutun avauskierroksen otteluista on "metroderby" HJK - Honka, joka käynnistyy jo kello 15. Klubi oli viime kauden täpärä mestari vain pisteen erolla KuPSiin ja lähtee nyt hakemaan mestaruutta selvemmällä pesäerolla sekä menestymään myös eurokentillä. Honka pyrkii petraamaan sijoitustaan jäätyään viime kaudella haastajasarjaan, mikä oli auttamatta pettymys.

Kausien avaukset ovat mielenkiintoisia paikkoja faneille ja veikkaajille, jotka joutuvat puntaroimaan muun muassa sitä, kuinka paljon arvoa tulisi antaa pre-seasonin kokeellisille ystävyysotteluille ja cup-otteluille, jotka toiset joukkueet ottavat enemmän tosissaan ja toiset vähemmän. Honka ylsi kauden alla hienosti Liigacupin voittoon, jonka puolivälierässä se pudotti juurikin HJK:n kuukausi sitten. Kovempaan testiin joukkue tosin joutui vasta myöhemmin, sen verran Klubi 04 -painotteisella kokoonpanolla helsinkiläisvastus oli liikkeellä. Lauantaina on eri ääni kellossa.

Pitkävetokertoimet suljettu.

Vahvoille vahvistusta

Urheilussa monesti vahvimmat vahvistuvat entisestään, ja muille jää murusia. Näin on myös Suomi-futiksessa, jossa pohatat eivät juuri seuroja ostele ajanvietteekseen. HJK jatkaa vahvaa porskuttamista talouspuolella, mistä kielii viime kaudesta 15 prosentilla jo kahteen miljoonaan noussut pelaajabudjetti. Tämä on Veikkausliigassa omassa luokassaan, sillä budjetti on tasan tuplat seuraavaaksi suurimpaan ja nelinkertaisesti pienimpiin. Hongan budjetin manageri Hexi Arteva kertoo PalloTV:n haastattelussa kutistuneen viime kaudesta, tosin uutislähteet kertovat toista.

Klubin kauden 2022 rosteri näyttää vakuuttavalta. Siinä missä kirpaisevimpia lähtijöitä olivat kuusi maalia viime kaudella mättänyt Filip Valencic ja Huuhkajistakin tuttu luottotoppari Daniel O’Shaughnessy, uutta verta löytyy runsaasti. Alakertaan on liittynyt muun muassa Jukka Raitala MLS-ympyröistä, Murilo SJK:sta ja Joona Toivio Häckenistä. Mielenkiintoa herättää myös Celticistä lainalla oleva maalivahti Conor Hazard. Keskikentällä ihastuttavat Pyryt Soiri ja Hannola. Hyökkäykseen tulitukea tuo serbialainen AIK-laina Bojan Radulovic, joka iski pre-seasonilla väkevät kolme maalia 180 peliminuuttiin.

Hongan joukkue on nuorentunut entisestään, ja kaikki ulkomaalaisvahvistukset ovat vaihtuneet. Fanit toivovat kahdeksan maalia viime kaudella tehneen Darren Smithin paikan ottajaksi Aleksandar Katanicia. Myös Espoossa maalinsuulle asettuu ulkomainen lainavahti, Maksim Rudakov Rostovista. Joukkueen nuorukaisista osa on omia kasvatteja ja osa muualta, muun muassa vastustajan farmijoukkue Klubi 04:stä, josta on noussut tulijoiksi Saku Heiskanen ja Agon Sadiku. Harmillisesti Sadiku loukkasi itseään U19-maaottelussa tällä viikolla, eikä välttämättä ole vielä avauksessa pelikuntoinen.

Kaiken kaikkiaan HJK:n rakennus kauteen 2022 vaikuttaa mietityltä ja eheältä. Pre-season ei mennyt kovin vahvasti, mutta sille emme tosiaan antaisi paljoakaan painoarvoa. Tavoitteet ovat niin korkealla, että enemmänkin Veikkausliiga tulee kärkimatseja lukuun ottamatta olemaan sille harjoittelua europelejä varten, joissa tavoitteena on Konferenssiliigassa eteneminen pidemmälle kuin tällä kaudella. Vastaan tuleva Hongan paketti on raikkaan oloinen ja todennäköisesti viime kautta valmiimpi taistelemaan paikasta yläloppusarjassa, mutta totta kai nuori joukkue aina herättää myös hieman kysymyksiä.

[elfsight_faq id="20"]

Tilauksessa lentävä lähtö kauteen

Hongan vahva Liigacup-voitto oli yllättävä uutinen Suomi-futiksen ystäville. Nuori joukkue sai siitä epäilemättä mukavan itseluottamusruiskeen kauden alkua ajatellen. Toisaalta vääräleuat puhuvat myös "cup-kirouksesta" eli siitä, että vääränlainen tyytyväisyys täyttäisi mahat jo ennen kuin varsinainen kausi pyörähtää käyntiin. Tiedä sitten siitä, mutta onhan näitä cuppeja monesti voittaneet myös joukkueet, joilla ei ole mitään asiaa sarjan kärkipaikoille.

Joka tapauksessa aika lailla paperia saavutus tulee olemaan, kun vastaan asettuu HJK:n tasoinen ryhmä. Siniset lähtee kauteen selvänä suosikkina, kuten niin monta kertaa aiemminkin, ja haluaa taas saman tien vakuuttaa kotiyleisönsä uuden kauden kunniaksi. Paljonpuhuvaa on, että edellisistä kymmenestä kauden avauksesta Klubi on voittanut kaikki, ja niistä peräti kahdeksan yli maalin erolla. Jos ja kun Klubillekin ne heikommat jaksot ja pelit kauden aikana tulee, niin niiden paikka ei ole avausottelussa, joka pursuaa nimeonmaan positiivista latausta.

Kerrointen auetessa HJK:lle oli tarjolla noin 1,50:n kerrointa, joka on ollut hienoisessa nousussa loppuviikkoa lähestyttäessä ja kohonnut aina yli 1,60:n tasolle. Tämä tuntuu vielä hieman vaisulta kauden aloituksen juhlistamiseen, joten otetaan bet builderilla kylkeen yli 1,5 maalia, jolla kerroin pomppaa jo mukavasti vajaan kahden tuntumaan. Tämä tarkoittaisi todennäköisimmin 2-0- tai 2-1-tuloksia, miksei myös 3-0 tai 3-1. Voihan olla niinkin, että viime kausien monet runsasmaalisemmat kohtaamiset saavat jatkoa. Tuoreessa muistissa on vielä viime kauden vastaava avausmatsi, jonka Klubi vei 4-2.

Siinä missä Veikkausliigaankin mahtuu kauden aikana runsaasti vähämaalisia vääntöjä ja tahmeita tasureita, uskomme, ettei avauksessa ihan kiikareille jäädä. Se ei ole ollut kummankaan joukkueen tapa aloittaa kautensa, eikä sovi kuvaan nytkään. Vahva HJK lähtee kauteen vailla huolen häivää ja haluaa säilyttää tilanteen mahdollisimman pitkään niin. Mikä olisikaan tähän parempi konsti kuin lyödä heti jauhot suuhun nuoruuden intoa puhkuvasta pääkaupunkiseudun kilpakumppanista?

[elfsight_faq id="21"]