Liigassa on perjantai-iltana edessä kauden ensimmäinen Tampereen paikallisottelu. Perinteikäs derby on aina ollut SM-liigan taisteluparien kärkeä tunnetasoltaan, mutta viime aikoina se on ollut sitä myös urheilullisesti. Jälleen kaksikko lähtee paikalliseen hyvistä asetelmista, Ilves piikkipaikalta ja Tappara viidenneltä sijalta. Nimellisellä vierasjoukkueella on tosin allaan kaksi peräkkäistä tappiota, ensimmäistä kertaa lähes vuoteen.

Ilves-leirissä puolestaan herkistellään Raimo Helmisen paluuta Tampereelle. Moni otti uutisen seuralegendan palaamisesta penkin taakse ilolla vastaan, vaikka edellinen kerta 2013 olikin kauniisti sanottuna hakemista. Ehkä sen jälkeisillä oppimatkoilla Turussa ja maailmalla on Raipellekin tarttunut lisää eväitä valmennushommiin, ja hänestä tulee Ilveksen puuttuva palanen. Suomen- ja maailmanmestarin tuore sopimus apuvalmentajana kattaa loppukauden.

Pitkävetokertoimet suljettu.

Pelissä vielä tekemistä

Parivaljakko on aloittanut kauden tuloksellisesti hyvin, varsinkin Ilves, jolla ei ole tilillään vielä yhtään tappiota. Ankean CHL-startin jälkeen Tupsukorvat sai juonesta kiinni ja oli lähellä hoitaa kaksi ensimmäistä Liiga-peliä ilman ainuttakaan päästettyä maalia – kuparisen rikkoi Sportin Juho Tommila vasta matsin viimeisellä sekunnilla. Tappara aloitti niin ikään kahdella voitolla, mutta joutui viime peleissä nöyrtymään Kärpille ja HPK:lle, jotka ovat olleet sille muutenkin perinteisesti epämieluisia vastustajia.

Paljon on pelissä silti vielä molemmilla kypsyteltävää, kuten sitä syyskuussa tuppaa olemaan. Ilves-leirissä on voivoteltu ensin erikoistilannepelaamisen ja sittemmin 5v5-pelaamisen takia, jonka toimimattomuuteen myös Henrik Haapala otti kantaa edellisen Ässät-pelin jälkimainingeissa. Siinä Keltavihreät eivät todellakaan olleet parhaimmillaan, mutta kuvaavaa nyky-Ilvekselle onkin, ettei voitto aina vaadi täysiä tyylipisteitä. Siihen nähden, että Ilves on sarjan ykkönen, on kannattajien riveistä kuulunut kumman paljon soraääniä. Ilmeisesti vuosikymmenten taaperrus on jo haalistunut mielistä, kun jotkut ovat valmiita jopa antamaan lähtöpassit valmentaja Jouko Myrrälle!

Liioin Tappara ei ole vielä saanut kaikkia tehoja irti kovista nimivahvistuksistaan. Se on tullut selväksi, että Jori Lehterällä ja kumppaneilla on taidot tallella. Kunhan vielä luistin alkaa kulkea ja hyökkäyskoostumukset saadaan kokeilujen kautta oikeiksi, jälki tulee olemaan hurjaa. Nyt on vielä vähän käynnissä Tapparalle tyypillinen alkukauden etsikkoaika, joka näkyy toisinaan laiskanpulskeutena ja haluttomuutena. Sitä hieman ihmettelemme, ettei ryhmä paremmin herännyt Kärppiä vastaan, vaan oli siinä pelissä aika lailla vastaantulija.

Tapparan materiaalin on paljon puhuttu yhdessä Kärppien kanssa olevan omalla tasollaan tämän kauden Liigassa. Tipsimaatti kuitenkin näkee eron hieman pienemmäksi veljesten välillä. Toki sitä marginaalia on, mutta se on mahdollista kyllä kuroa muilla keinoilla umpeen. Kyllä tämä pitkälti henkien taisto on, jossa klisesti halukkaampi joukkue voittaa. Tapparan tarvitsee nostaa tunnetasoaan, mutta loppuunmyydyllä Nokia Arenalla sitä tuskin tarvitsee kahta kertaa pyytää.

Derby kuin suklaarasia

Paikallisottelut ovat kuin suklaarasia: ikinä et tiedä, mitä saat. Tämä aforismi sopii myös hämäläiseen välienselvittelyyn, josta Ilves on lähtenyt voittajana usein synkempinäkin kausina, silloin kun mikään muu ei ole toiminut. Nyt sen sijaan toimii, ja täydelle tuvalle pitäisi se näyttää maalien muodossa. Tämä voi aiheuttaa paineitakin, varsinkin kun kentän laidalle on ilmestynyt seurailemaan yksi organisaation ja koko sarjan ikonisimmista ukoista.

Joukkueet ovat taistelleet Tampereen herruudesta Hakametsässä ja Nokia Arenalla yhteensä nyt 303 kertaa, ja mukaan mahtuu tietysti monenmoisia matseja. Viime vuosina yksi erikoinen piirre on yhdistänyt derbyjä: kotikirous. Edellisestä 25 Liiga-kohtaamisesta tamperelaisten välillä on kotijoukkue vienyt nimiinsä varsinaisella peliajalla vain kuusi. Se on oudon vähän ottaen huomioon, että vaikka joukkueet samassa hallissa pelaavatkin, on paikalla aina kotijoukkueen kannattajia vähän enemmän. Eipä vedetä tästä liian taikauskoisia päätelmiä.

Matsi näyttäytyy meille sanalla sanoen ympäripyöreänä. Jos materiaali kevyesti onkin kallellaan Tapparalle, on mestarisuosikille jälleen tämäkin kaudenalku jälleen lähinnä lämmittelyä. Kysymys kuuluu, muuttuvatko tähtipelaajien yksittäisiksi väläytyksiksi jääneet ideat suoranaiseksi dominoinniksi nyt vai myöhemmin? Jos aika ei vielä ole kypsä, ja Dominik Hrachovina jatkaa keskinkertaisia otteitaan, niin eipä tässä ole syytä mihinkään ylikävelyyn ainakaan uskoa – vielä.

Ympäripyöreys ei tarkoita sitä, ettei kupongille nostettaisi kohdetta. Kertoimet ovat jopa tavallista enemmän vinksallaan Kirvesrinnoille, mille emme löydä perusteita. Viime kaudella Ilves veivät paikalliset nimiinsä 4-2, vaikka kerroin oli tuolloinkin Tupsukorville aina kolmen pinnassa, kerran neljäkin. Bookerit eivät vain tunnu oppivan sitä, että vaikka Tappara pidemmän päälle on todennäköisempi menestyjä kokemuksen, materiaalin ja valmennuksen turvin, derbyissä nämä eivät yksinkertaisesti paina kovin paljon varsinkaan alkukaudesta. Toki se voi tämän pelin nimiinsä viedä, mutta kerroin 3,25, jota on tarjolla  Ilveksen voitolle , on yksinkertaisesti liikaa! Siihen tartutaan.

 

Pelivalinta
Tipsimaatin pelivalinta tähän otteluun on Ilves voittaa panostussuosituksella 4/10. Paikallisesta on tuttuun tapaan tulossa henkien taisto, jota on hankala ennakoida. Kotivoiton kerroin on siihen nähden aseteltu yläkanttiin.
Paras kerroin
Parhaan kertoimen kohteelle tarjoaa kirjoitushetkellä Mr Green, jolla kerroin on 3,25.