Konferenssiliiga on lisännyt huomattavasti suomalaisseurojen europelejä, olkoonkin että suurimmilta osin karsintaotteluiden muodossa, joiden näkeminenkin on vähän työn takana. Tällä kaudella Conference Leaguessa on ollut tasoaan mittaamassa ja onneaan koittamassa kolme Veikkausliiga-joukkuetta. Pisimmälle näistä on selvinnyt Pohjois-Savon ylpeys KuPS, jolla alkaa olla eurokarsinnoista jo viljalti kokemusta. Edessä on jälleen kolmas karsintakierros, jolle kuopiolaisryhmä selvitti tiensä jo kolmatta kautta perättäin, yksi niistä Eurooppa-liigassa.

Kaavion suhteen Fortuna oli armoton. Arpa toi vastaan toisen keltamustan porukan, sveitsiläisen Young Boysin, ja jos tästä mentäisi jatkoon, seuraavana odottaisi belgialainen Anderlecht. Nyt on tosin kovin huono hetki miettiä tulevaa. Kaikki ajatukset tulee kohdistaa siihen, mistä KuPS löytää enemmän aseita kuin Union Berliniä vastaan viime vuonna. Siihen ja muihin seikkoihin ottelun ympärillä Tipsimaatti ottaa kantaa vihjeessään.

Pitkävetokertoimet suljettu.

Kotipeli kaukana kotoa

Joukkueiden värit ovat samat, mutta muuten ne ovat eri kaliiperia. Siinä missä Young Boys voitti viime syksynä Mestarien liigan lohkovaiheessa Manchester Unitedin yli 30 000 -päisen kotiyleisön edessä, KuPSin Väre Areena on olosuhteiltaan niin vaatimaton, ettei siellä voida pelata toista karsintakierrosta pidemmälle. Siksi ottelu pelataankin Turun Veritas Stadionilla, mikä luonnollisesti himmentää kotietua. Ikävä juttu faneille, mutta sitäkin kuvaavampi osoitus organisaatioiden mittasuhteista olosuhteiden osalta.

Vieraiden pelaajamateriaalin markkina-arvo on yli kahdeksankertainen isäntään nähden, mutta sillä ei onneksi ole ennenkään pelejä ratkaistu. KuPS on osoittanut olevansa hintalappuaan parempi ryhmä kotimaan sarjassa, jossa mestaruus on jälleen realistisesti haarukassa. Joidenkin tilastojen mukaan joukkue on toisaalta ollut myös Veikkausliigan onnekkain, ja onnenkantamoisille olisi epäilemättä käyttöä myös torstaina. Kliseen mukaisesti onni pitää kuitenkin ansaita, ja sen se on tehnyt. Kokoonpanossa on vain vähän heikkoja lenkkejä, ja hyvällä joukkueen rakentamisella on saatu aikaan tasaisen varma tuloksentekokone. Nyt vain on niin, että tasainen ei riitä.

Young Boys on kuopiolaisiin nähden maailmanluokan joukkue. Absoluuttisia tähtipelaajia siellä ei niinkään ole siksikin, että nimensä mukaisesti joukkue on pitkälti nuorten sveitsiläisten valloittama. Sveitsin nuorten maajoukkueet usein vilisevätkin YB:n pelaajia. Erityisesti laitojen dominoinnista tunnettu maaliahne porukka pelaa viihdyttävää ja tapahtumarikasta futista, mutta laidoilla on hiljattain kärsitty menetyksiäkin. Viime kaudella Sveitsin Super Leaguen maalipörssin voittanut Jordan Siebatcheu matkasi Union Berliniin kesäkuun lopulla ja tämän kauden maalitykityksellä aloittanut Kanga Wilfried siirtyi Herthaan vain päiviä sitten.

Oman mielenkiintoisen mausteensa KuPSin tämän hetken tekemiseen tuo valmentaja Simo Valakarin akuutti tilanne. Mies on aiemmin kertonut, että häntä kiinnostaisi luotsata skottiseura Motherwelliä, jota hän edusti pisimpään omalla peliurallaan. Nyt Briteissä huhutaan, että sama uutta manageria etsivä tiimi olisi nimenomaan Valakarin perässä. Asiasta kysyttäessä hän antoi pyörittelevän vastauksen, joka ei Tipsimaatin toimistolla vakuuttanut ollenkaan. Ei sillä, että asia ratkaisisi tätä paria, mutta emme ihmettelisi, vaikka pian Skotlannista kuuluisi suomalaisuutisia.

[elfsight_faq id="58"]

Onko vieraiden jalka kaasulla?

Kertoimien valossa KuPS on nyt hieman pienempi altavastaaja kuin Union Berliniä vastaan vuosi sitten, jolloin heti "kotona", tuolloin Olympiastadionilla, tuli kuokkaan 4-0 ja toinen osa läpsyteltiin maalittoman tasapelin merkeissä. Ihme olisi jälleen tilauksessa, sen verran suuri ero on päivittäisessä perustasossa ja eurorutiinissa, joka on viime vuosien monista hyvistä karsintaotteista huolimatta Kuopiossa vasta työn alla.

Vieraiden vähintään kahden maalin voitolle saa yli panoksen tuplaavaa kerrointa, mikä houkuttelee hieman. Mieli ei tee toisaalta asettua niin pessimistisesti poikkiteloin suomalaisen euroihmeen tielle. KuPS on lentokelissä ja sen aika lailla jokainen osa-alue toimii. On erinomainen asetelma pelata ensin Suomessa ja vasta sitten vieraissa – pelaajat tietävät, että nyt on se mahdollinen iskunpaikka. Samanlaista selkäsaunaa ei pitäisi tulla kuin saksalaisilta.

Jos ja kun KuPS kykenee haastamaan, peli voi mennä yllättävän puolustusvoittoiseksi. Kumpaakaan joukkuetta ei tunneta pelokkaasta kilpikonnapallosta, mutta kuopiolaiset osaavat kyllä tarpeen tullen adjustoida pelityyliään tavoitteen mukaiseksi, kuten on nähty nöyristä 1-1-tasapeleistä HJK:ta vastaan. Kotijoukkueen mahdollisuuksia saada YB:n ahnas hyökkäys kuriin parantaa se, että vieraiden vahvoilta laidoilta on lähtenyt pelaajia, joiden korvaajat kenties vielä hakevat paikkaansa.

Muodostuu peli millaiseksi tahansa, on helppo nähdä, että kumpikaan ei luovuta avaimia toiselle taistelutta. Vieraat tietävät, että tasapeli tai maalin tappiokaan ei antaisi aihetta paniikkinappulan painamiseen Bernin hornankattilan odottaessa ensi viikolla joka tapauksessa. Tämän myötä se voi varsinkin johtaessaan höllätä hieman, mitä toisaalta emme usko KuPSin tekevän. Siksi kupongille nousee  molemmat joukkueet tekevät maalin . Enimmäkseen kysymysmerkkejä nousee toki isäntien kyvykkyydestä, mutta jos kohde meneekin huti, johtukoon se siitä, että Veritaksella nähdään Miracle in Turku ja Kuopio nollaa Sveitsin!

Instagram will load in the frontend.
[elfsight_faq id="64"]