Jukurit karkasi CHL:ssä odotuksia pidemmälle ja pelaa itsenäisyyspäivänä jo puolivälieriä SHL:n kovaa Luulajaa vastaan, jonka kanssa joukkueella onkin jo yhteistä kokemusta lohkovaiheesta. Ruotsissa viime keväänä finaaleita pelannut ja 2015 CHL:n mestaruudenkin pokannut Luleå ei ole toistaiseksi tällä kaudella ollut kestomenestyjän vireessään kotimaan sarjassa, toisaalta myös Jukurit on sitkeästi jumissa pudotuspeliviivan alapuolella Liigassa. Onko mikkeliläisillä saumoja yltää uuteen yllätykseen samoin kuin se teki useilla NHL-tason pelimiehillä vahvistettua Fribourg-Gottéronia vastaan?

 

 

Kertoimet ovat kirjoitushetkeltä ja saattavat muuttua.

Ottelusuma kivenä kengässä

Jukuri-valmentaja Olli Jokinen esitti Liigan sikariportaalle kovan väitteen kommentoidessaan joukkueensa otteluruuhkaa ja sitä, ettei hänen mukaansa ole sattumaa, että Jukurit pelaa maanantaina tärkeän europelin alla toisin kuin Tappara. Kieltämättä yhdeksän ottelua 15 päivään on sellainen määrä, että siitä voikin vähän älähtää. Otteluruuhka on kuitenkin alkanut mallikkaasti: kaksi voittoa SaiPasta sai jatkoa maanantaina joukkueen ottaessa makoisan voiton HIFKistä. Moni odotti rosterin olevan vajaa tärkeän CHL-matsin alla, mutta oikeastaan ainoastaan Frans Tuohimaalla ja toisella Kovarcikin veljeksistä eli Michalilla oli lepovuoro.

Luulajassa kauden alkupuoli on sujunut Ruotsissa synkeästi. Viime kauden finalisti on sarjataulukossa vaatimattomasti yhdeksäntenä, joskin viimeisellä suoralla pudotuspelipaikalla taiteilevalla Örebrolla on vain neljä pistettä enemmän ja yksi peli enemmän pelattuna. Tällä hetkellä Luleå kyntää ikävässä viiden ottelun tappioputkessa, jonka viimeisimmän 7-2-tukkapöllyn tarjosi Växjö. Ongelmia on ennen kaikkea hyökkäyksessä. Joukkue on tehnyt selvästi vähiten maaleja sarjassaan, vaikka tuloksen pitäisi laaturosterilla olla kaikkea muuta. Tähtipelaajilta kuten Juhani Tyrväinen, Joonas Rask, Leo Komarov ja Julius Honka odotetaan enemmän tehoja. Silmiinpistävää joukkueessa on sen korkea keski-ikä erityisesti kärkiketjujen osalta, joiden pelaajat ovat keskimäärin yli 30-vuotiaita. Esimerkiksi Jukureilla vastaava lukema on 25:en pinnassa – ja sielläkin ykkösketjun laidalla huseeraa todellinen veteraani, 37-vuotias Juha-Matti Aaltonen.

Luleå reagoi viime viikolla kaudenaikaisiin vaikeuksiinsa ja pestasi joukkueeseen Tomi Sallisen sekä Mario Kempen. Ikämiehiä hekin, mutta kokemusta löytyy kovistakin paikoista. Molemmat ovat aloitelleet taivaltaan seurassa toistaiseksi kiikareilla, joten saa nähdä, vaatiiko lämpeneminen enemmänkin aikaa. Positiivista on, että loukkaantumisten osalta molempien joukkueiden tilanne on kohtuullisen eheä.

Panel only seen by widget owner
 
Edit widget
Views
 
0%
Extend Limit

Jukureilla on mahdollisuus tehdä jukurit

Mikkeliläiset lähtevät kovaan CHL-koitokseen pitkälti samoista lähtökohdista kuin edellisen kierroksen Fribourg-peleihin. Luleålla on paperilla selvästi kilpailukykyisempi kokoonpano, mutta ehkä se saa ikääntyvistä kehäketuista nimilisää hieman turhakin paljon joukkueita vertaillessa. Onhan Jukurit siihen nähden pienen kylän pikkuseura, jonka materiaalia ei ole NHL-tason liemissä keitetty, mutta toisaalta se osaa myös pelata pikkuseuran aseilla. Jokisen roolia ei voi tarpeeksi korostaa siinä, kuinka altavastaaja-asemasta tehdään polttoainetta.

Samat joukkueet kohtasivat syyskuussa kahdesti CHL:n A-lohkon peleissä. Tuolloin Luleå oli Mikkelissä parempi maalein 2-5 ja kotonaan viikkoa myöhemmin 4-3. Jälkimmäisessä pelissä oli jo todella kovaa tekemisen meininkiä, mutta Jukureiden johtaessa 0-2 puuttui kohtalo peliin, kun Markus Ruusu, joka tuurasi loukkaantunutta Frans Tuohimaata, myös joutui sivuun tärskyn myötä! Tietenkin on mahdotonta sanoa, miten pelissä olisi käynyt ilman tätä, mutta ainakin U20-joukkueen Lukas Silvennoiselle kyseessä oli turhan kova paikka ja voitto valui viimeistään sitä myöten käsistä. Toisaalta yllätysmahdollisuuksia on vähemmän nyt, kun Luulaja tietää, mitä on tulossa, yhtäältä ikävän sattumuksen saattelemassa tappiossa voi olla revanssiin hyväkin asetelma.

Kovasti vedonlyöntiyhtiöt ovat joka tapauksessa kallellaan kotivoiton suuntaan. Vaikka se todennäköisempi lopputulos onkin, tässä on mielestämme iskunpaikka. Lapulle löytyy kohde  Jukurit +1,5 , joka sallii vieraille vielä enintään yhden maalin tappion. Kerroin on yli kaksi, joten ruotsalaisten tiukan voiton, tasapelin tai miksei Jukurien yllätysvoiton todennäköisyys olisi selvästi alle 50 prosenttia. Meistä näin ei ole, vaan pelin tiukille meneminen on huomattavasti todennäköisempää. Tässä otamme huomioon myös CHL:n todella tiukat ensimmäiset osaottelut: esimerkiksi edellisen viiden kauden aikana on nähty monenlaista paria, mutta yli yhden maalin erolla on päättynyt vain noin 40 prosenttia. Myös Jukurit tietää, että nyt peli pelataan aivan sinne viimeiseen vihellykseen asti, vaikka voitto olisikin jo tavoittamattomissa, koska maaliero ratkaisee parin voittajan. Tyhjän maalin riskihän näissä aina piilee, mutta kaikkea ei voi saada.

Instagram will load in the frontend.
Pelivalinta
Tipsimaatin pelivalinta tähän otteluun on Jukurit -1,5 panostussuosituksella 5/10. Luleån heppoisen oloinen hyökkäys saa oletettua kovavireisemmän vieraan Mikkelistä.
Paras kerroin
Parhaan kertoimen pääkohteelle tarjoaa kirjoitushetkellä Pinnacle, jolla kerroin on 2,15.