Lauantaina saatiin käyntiin myös toinen Liigan välieräsarjoista Ilveksen ja TPS:n välillä. Vauhtia ei puuttunut, kun kaksi edellisissä sarjoissa pitkän kaavan kautta urakoinutta joukkuetta saivat eteensä uudenlaisten haasteet. Tämä pätee varsinkin Ilvekseen TPS:n ja Kärppien ollessa kuin yö ja päivä, mutta sarjan erilaisuus aiempaan nähden voi yllättää vielä myös turkulaiset, jos se ei sitä jo tehnyt. Pelote ei ehkä kasvanut edellisestä vastuksesta, mutta joku X-faktori tämän kauden Tupsukorvissa selvästi on.

Neitsytpelissä vastustajan liikkeiden ennakoimisesta hankalaa teki sekin, että jotain uutta pinnan alla oli kuplinut välipäivien aikana. Ilveksen parjattu erikoistilannepelaaminen oli tehnyt kuperkeikan myös ilman Haapalaa, jota aiemmin on kovasti huudeltu ylivoimaan. Lauantaina se jos joku toimi Eemeli Suomen osuessa kahdesti – vihdoin ja viimein, voisi jopa sanoa. Av-prosentti oli pyöreät sata.

Pitkävetokertoimet suljettu.

Kotiyleisön verran parempi

Tipsimaatti ennakoi ensimmäisen pelin vihjeessään Ilveksen voittoa, jonka se kairasikin, mutta eri tavalla kuin olimme ajatelleet. Kärpät-sarjan asetelma kääntyi päälaelleen, koska nyt erikoistilanteet ratkoivat peliä toiseen suuntaan kuin viime kierroksella. Tällä kertaa Keltavihreät olivat tasakentällisin auttamatta napsun perässä. Maaliodottama meni Turkuun peräti 3,9-1,81.

Kaksinkamppailut olivat merkittävin yksittäinen elementti, jossa Ilves oli takamatkalla. Tepsi harjaantui niissä huimasti aktiivista HIFKiä vastaan, kun taas Ilves Kärppiä vastaan löi karrikoidusti lähinnä päätä seinään tällä saralla. Ongelmia oli myös aloituksissa. Oikeastaan ainoa asia, joka TPS:n vastuksessa konkreettisesti merkittävästi koveni HIFK-sarjasta, oli maalivahti. Marek Langhamer sen kuin jatkaa hienoa kevättään.

Niin ja olihan siellä toinenkin pelaaja, josta turkulaisten on syytä olla vakavasti huolissaan, nimittäin kuudes kenttäpelaaja. Nokia-areena löysi tunnelmassa taas uuden tason, joka välittyi jopa TV:n kautta. Katsomon tekemä aalto edusti hienoa kansainvälistä kannatuskulttuuria, jota Suomen pienissä halleissa ymmärrettävästi harvemmin näkee. Tässä tuotteessa vaan kaikki täsmää tällä hetkellä. Nyt on vaikea pistää enää paljon paremmaksi, kun halli oli nyt ensi kertaa sitten paikallispelien loppuunmyyty, mutta ehkä sekin vielä onnistutaan näkemään.

Voi silti hyvinkin olla, että puolueettomalla areenalla, puhumattakaan Gatorade Centeristä, hunajapurkki olisi auennut eri malliin. TPS:n tutut ukot loivat vaaranpaikkoja kovaan tahtiin ja ilmiliekeissä oleva Markus Nurmi oli jälleen niissä etunenässä. Pelaajassa yhdistyy fyysisyys, taito ja nälkäisyys kiehtovalla tavalla. Ei kuitenkaan Nurmeltakaan missään nimessä nappipeli, minkä osoitti turha, ratkaiseva jäähy loppupuolella. Kasetin kestämisen suhteen tämä on ilman muuta pieni kysymysmerkki tulevaa ajatellen, mutta toisaalta ehkä kuitenkin vain yksittäinen hassi.

[elfsight_faq id="31"]

Bounce backilla lähtöruutuun

Kyllähän ensimmäinen etappi oli klassinen pienten marginaalien peli, jossa kummankaan joukkueen voitto ei olisi ollut vääryys. Pleijareissa erikoistilanteiden merkitys kasvaa, eikä sitä pidä missään nimessä väheksyä viisikkopeliin nähden. TPS ei kuitenkaan ole pelillisesti erityisen jäähyherkkä joukkue, ainoastaan turhat henkilökohtaiset virheet pitäisi Ahokkaan karsia, mikä ei tietysti ole välttämättä ole helppoa.

Hyvän joukkueen merkiksi sanotaan sitä, että kykenee voittamaan myös heikommalla pelillä, ja sitähän se on. Menee kuitenkin spekuloinnin puolelle arvioida ilman perusteita, että Ilves olisi alle vuorokauden päästä edellisestä merkittävästi parempi kuin tänään tai TPS huonompi. Yhtä hyvin voisi esittää, että Marekille sattuu pian tilastollinen huonompi peli, kuten toisessa sarjassa on nähty. Jos näemme vastaavan matsin, mielestämme TPS voittaa kotonaan sunnuntaina ja on sarjassakin mahdollisesti vahvoilla.

TPS:n edellinen sarja oli varsin kotipainotteinen, vaikka molemmat joukkueet siinä löysivätkin myös yhden vierasvoiton, HIFK jatkoajalla ja TPS käsistä lähteneen 5-7-karnevaalin myötä, jossa HIFKin tulokasvahdilla ei onnistanut. Tässäkin otaksumme, että kotona ei tulla ainakaan heikompaa esitystä näkemään. Se, minkä verran Ilves parantaa, ja onko Haapala mukana, tulee ennakkoon olemaan päivän kiinnostavinta antia.

Vakuuttavammasta viisikkopelistä ja kentän näkyvimmästä yksilöstä Nurmesta, erityisesti hyvässä jos ei vähän pahassakin, johtuen ruksimme tähän peliin lapulle kotivoiton. Tässä sarjassa tullee muutenkin olemaan tavallistakin suurempi merkitys kotiedulla, jota ilman Ilves olisi nähdyn perusteella yltä päältä hunajassa. Selvästi yli kahden kerroin riittää peleihin.

[elfsight_faq id="32"]