Herkulliseen Valioliiga-kauteen 2022-23 tanssahdellaan elokuun ensimmäisenä viikonloppuna. Ennakkoon veretseisauttavia huippuotteluita ei avauskierroksella nähdä, mutta ne kannattaakin säästää tuonnemmaksi. Nyt nautitaan siitä, että brittifutis is back! Luvassa on poikkeuksellisen kiinnostava kausi, jonka parhaista kausivetoideoista koostimme myös blogikirjoituksen.

Vedonlyönnillisesti yksi lauantain kiinnostavimmista matseista pelataan sarjan pienimmällä stadionilla Dean Courtilla, joka imee lehtereilleen vain reilut 11 000 katsojaa. Sinne tuoreen sarjanousijan vieraaksi saapuu Aston Villa. Bournemouthille ovat 2000-luvulla tulleet tutuiksi peräti neljä korkeinta sarjatasoa, ja nyt Tipsimaatti katsastaa, onko sillä tällä kertaa eväitä haastaa pääsarjassa isompiaan.

Aston Villan on aika nousta esiin

Aston Villa on pian 150-vuotisella historiallaan yksi Englannin perinteikkäimmistä seuroista. Kolme kautta kului hiljattain alempana, mutta nyt The Villans tuntuu taas jo tutulta, kalustoon kuuluvalta. Imago on ehkä vähän liiankin turvallinen, eikä suurseurojen haastaminen oikein ole onnistunut. Tällä kaudella keskikastin kököttäjien tavoitteena pitäisi olla ainakin kympin joukko – sen verran aggressiivisesti Birminghamissa on taas käytetty rahaa joukkueen rakentamiseen. Siellä on selvästi miellytty La Ligan brasseihin, joita tuli kaksin kappalein: Philippe Coutinho Barcasta puolen vuoden lainakokeilun jälkeen ja Diego Carlos Sevillasta.

Bournemoutin siirtoikkuna on ollut suhteellisen hiljainen yleiseen pöhinään verrattuna. Lainalta Norwichiin palasi aikoinaan Pukin kanssa hyvin yhteen pelannut keskikenttäpelaaja Todd Cantwell, minkä jälkeen uutta verta on hankittu lähinnä keskikentälle ja alakertaan. Tuttuun tapaan nousija nappasi Mestaruussarjasta mukaansa pari pelaajaa, kuten Joe Rothwellin Blackburnista ja Marcus Tavernierin Middlesbroughista. Viime kauden kärkiratkaisijoista kaikki jatkavat joukkueessa, ja tähdistä kirkkain Dominic Solanke teki tällä viikolla myös vuoteen 2026 ulottuvan jatkopahvin punamustien kanssa. Solanke teki viime kaudella Championshipissä 29 maalia ja jäi sillä, mykistävää kyllä, 14 osuman päähän pörssin kärjestä.

Jo ennen uusia vahvistuksia Aston Villan nimilista kesti vertailun top-6:en jälkeen tuleviin porukoihin, mutta nyt avaus alkaa olla jo pelottavalla tasolla. Kaiken mennessä nappiin pitäisi joukkueen pystyä taistelemaan europaikoistakin. Toisaalta se on pelottava siksikin, että muhkeaan puolen miljardin markkina-arvoon nähden ilmassa on ainekset pannukakkuun. Steven Gerrard ei ole Dean Smithin potkujen jälkeen täysin vielä vakuuttanut, ja Villa on onnistunut tekemään nimihyökkääjistään Ollie Watkinsista ja Danny Ingsistä jokseenkin latteita pelaajia. He eivät ole pelanneet erityisen hyvin yhteen, vaikka ratkaisutaitoa löytyykin.

Sitä löytyy myös 20-vuotiaalta Cameron Archerilta, joka teki vielä perjantaina viiden kauden sopimuksen Villan kanssa. Oma kasvatti on viime aikoina ollut tekemässä läpimurtoaan Englannin U21-joukkueessa ja saattaa tehdä sen ensi kaudella myös Valiossa. Selvää on, että Aston Villa ei ole nostanut jalkaa kaasulta kauteen lähdettäessä vaan päinvastoin. Tulosta pitää tulla, ja ilman muuta myös Tipsimaatti uskoo viime kauden 14. sijan parantuvan ainakin pari pykälää.

[elfsight_faq id="57"]

Vieraskertoimessa ilmaa

Uusi kausi on aina uusi mahdollisuus, ja tämä sopii erityisen hyvin Aston Villaan. Sen minimivaatimus on nyt ottaa pisteet pois heikommilta joukkueilta, varsinkin alkukaudesta, jolloin pohja myöhemmän kauden menestykselle luodaan. Ja Bournemouth on totta vie heikompi joukkue. Sen viime visiitti Valioliigassa venähti viiden kauden mittaiseksi, mutta nyt joukkue on vedonlyöntiyhtiöiden kirjoissa selkeä suosikki putoamaan, eikä tähän ole vastaansanomista. Joukkueen arvo on kolmasosa vieraiden pelaajiston vastaavasta, eikä sillä ole riittävästi syömähampaita tai pelillisiä ideoita, joilla pisteitä tulisi riittävän tasaisesti kauden aikana. Sama koskee kauden avausta.

Mahtaa olla hieno fiilis päästä pelaamaan Valioliigaa – erityisesti nuoremmille pelaajille, joille kerta on ensimmäinen. Ehkä tämä vapautuneisuus näkyy jopa pelissä, sillä keskimäärin nousijajoukkueiden Valioliiga-kauden avauksissa on tehty enemmän maaleja kuin yleisesti. Edellisen kymmenen kauden avauksissa nousijat ovat jääneet 30 debyytissään nollille 13 kertaa, mikä on mielestämme vähän ottaen huomioon, että monissa tapauksista joukkueista on myöhemmin tullut sarjaan aikamoisia heittopusseja, ja välillä vastassa on ollut ylivoimaisia joukkueita.

Onnistui Bournemouth maalinteossa lauantaina tai ei, emme usko sen yllättävän vieraita sympaattisen kotikutoisella kotistadionillaan. Mahdollinen nousuhurmoskaan ei kanna, kun vastassa on niin tasokas nippu. Villalla saattaa vielä olla vähän kasvukipuja, mutta pelaajisto tietää myös sen, että sillä ei ole varaa höntyillä yhtäkään turhaa sarjapistettä heikommille joukkueille ja painaa hanaa heti alussa. Viime kaudella kellarikerroksen joukkueiden rokotus onnistui hyvin, ja samalla sapluunalla lähdetään tähän kauteen, mukiinmenevän esikauden jälkeen.

Yksinkertainen on kaunista, ja kupongille ruksitaan siksi otteluun  Aston Villan voitto , jolle saa yli panoksen tuplaavaa kerrointa. Tässä on mielestämme selvästi ilmaa rajakertoimemme ollessa heittämättä alle 2,00. Houkuttelevaa olisi kokeilla myös esimerkiksi aasialaista tasoitusta -0,75, joka painottaisi odotuksia siihen suuntaan, että vieraat juhlivat kauden alkua useammankin maalin erolla. Jätetään tällä kertaa kuitenkin kikkailu väliin.

[elfsight_faq id="66"]