Oscar-gaala nauttii joka kevät elokuvien suurkuluttajien jakamattomasta huomiosta. Syksyisin saman tähtiloiston tuo TV-maailmaan Emmy-gaala eli Primetime Emmy Awards. Tänä vuonna tilaisuus järjestetään Microsoft Theaterissa Los Angelesissa ensi maanantain ja tiistain välisenä yönä Suomen aikaa. Televisioalan arvostetuimpia palkintoja jaetaan jo 74. kerran, ja viihdevedonlyönti käy kuumana myös tällä saralla!

Televisiosarja ei sanana kuvaa viihde- ja taidemuotoa osuvasti, sillä lineaarisen töllön tuijottelu on pitkälti vaihtunut binge-watchaamiseen. Katselutottumusten muutoksen ja suoratoistopalveluiden omien korkeatasoisten tuotantojen myötä saippuaisuus on karissut. Sarjat ovatkin kokeneet viimeisen vuosikymmenen aikana varsinaisen renessanssin, mikä näkyy jälleen gaalan pääkategorioiden osalta todella kovana tasona. Tipsimaatin TV-tietäjä on katsastanut kaikki keskeiset ehdokkaat ja antaa vihjeessään osviittaa siitä, millaisia vetoideoita Emmy-gaalasta voi löytää.

Pitkävetokertoimet suljettu.

Ehdolla erityyppisiä hittejä

Emmy-gaalan keskeisimmät kategoriat ovat paras draamasarja, paras draamasarjan miespääosa ja paras draamasarjan naispääosa. Tässä draamasarjalla ei tarkoiteta yksinomaan ihmissuhdekoukeroihin keskittyvää ohjelmistoa, vaan myös esimerkiksi rikosdraamoja. Komedioille, televisioelokuville, kilpailuohjelmille ja talk show'ille on omat kategoriansa. Me keskitymme erityisesti mielenkiintoiseen draamaosastoon, jossa riittää erilaisia menestyjäkandidaatteja.

Kirkkain suosikki tyhjentämään palkintopöydän on HBO:n Succession, jolla on ehdokkuuksia peräti 12. Kolme kautta pyörinyt draama kertoo upporikkaasta Royn perheestä Waystar-nimisen mediayhtiön takana. Loistavan näyttelyn, mustan huumorin ja kaiken kaikkiaan hallitun paketin takia sarja on saanut suorastaan kulttimaineen. Succession voitti parhaan draamasarjan Emmyn heti ensimmäisen tuotantokauden jälkeen 2020, minkä lisäksi Jeremy Strong voitti tuolloin parhaan miespääosan pystin. Pääosarooleja sarjassa on useampia, mistä osoituksena tänä vuonna suosikki voittoon samassa kategoriassa on Brian Cox.

Muita sarjoja, joille on helppo povata menestystä, ovat Squid Game ja Better Call Saul. Molemmilla on sekä parhaan draamasarjan että parhaan miespääosan ehdokkuudet. Squid Game oli Netflixin yleisön suosikki, joka keräsi poikkeuksellisen suosion eteläkorealaiselle sarjalle. Ilmiössä oli hieman samaa kuin parin vuoden takaisessa Rahapajassa, joka puolestaan oli espanjalainen rikoshitti. Squid Game kertoo pelistä, jonka varattomilla osallistujilla on panoksena oma henki.

Better Call Saul sijoittuu samaan maailmaan kuin Breaking Bad -menestyssarja, mutta vuosia aikaisemmin. Edelliseen kuudenteen kauteen päättynyt spin-off oli vetovoimainen tapaus erityisesti pääroolin, asianajaja Saul Goodmanin eli Bob Odenkirkin ansiosta.

Emmy-gaalan palkintoakatemiassa ei usein päädytä yllätysvalintoihin. Varsinkin parhaan draamasarjan pystin on yleensä joka vuosi saanut se sarja, joka on eniten ollut kaikkien huulilla, esimerkiksi aikoinaan Mad Men monta vuotta peräkkäin, Game of Thrones neljästi ja Breaking Bad viimeisinä kausinaan – kaikki tuttuja nimiä sarjafaneille. Toki myös laatuvaatimuksia on, eli erityisesti tietynlaiset hienovaraiset ja toisinaan vähän hidastempoisemmat sarjat ovat kovaa valuuttaa toimintapläjäyksiin nähden. Viime vuonna palkinnon voitti The Crown, mikä ei ollut myöskään suuri yllätys ainakaan kertoimien valossa, joissa Netflix-sarja oli jättisuosikki.

[elfsight_faq id="84"]

Näyttelijöiden voitoissa enemmän elämäntyöpalkinnon makua

Näyttelijäpalkinnot ovat vedonlyönnillisesti kiinnostavampia kuin pääkategoria. Niistä löytyy subjektiivisempien arviointiperusteiden vuoksi enemmän nyansseja ja sitten pelikelpoisia kertoimia. Ei tosin parhaan naispääosan palkinnosta: sen tullee viemään itseoikeutetusti nimiinsä Euphoria-sarjan Zendaya, joka on kasvattanut itsestään HBO:n menestystuotteen avulla varsinaisen henkilöbrändin ja noussut yhdeksi seuratuimmista nuorista naisista hulppealla yli 150 miljoonan Instagram-seuraajan joukollaan. Hänen kertoimensa on vaivaiset 1,25.

Sen sijaan parhaan draamasarjan miesnäyttelijän kategoriasta löytyy rutkasti pureskeltavaa. Tähän suosikkiheppana lähtee Successionin Brian Cox. 76-vuotias Cox tekeekin hyvää työtä tulkitessaan autoritaaristä, jos ei pelottavaakin mediamogulia. Hän välittää upporikkaan patriarkan tunteet, joista ahneus ei ole vähäisin, hyvinkin uskottavasti. Kerroin Coxin voitolle on 2,50.

Tipsimaatin laiskanlinnassa ollaan silti kallellaan tämän suosikkiaseman kyseenalaistamiseen. Cox voidaan kyllä ajatella sarjan pääosaksi, mutta Succesionissa ei ole toisaalta kyse yhden selkeän pääosan tulkinnasta vaan koko perheen kieroutuneesta dynamiikasta ja sukkelasta käsikirjoituksesta. Hänen roolinsa on hieno, mutta eräällä tapaa hän on myös yhden ilmeen poni, jonka roolissa on paljon yksiulotteisuutta.

Toinen suosikki Lee Jung-jae onkin aikamoinen tapaus. Hän nousi tuntemattomuudesta kuuluisuuteen melkoisella vauhdilla, kun Squid Gamesta tuli isompi hitti kuin kukaan osasi odottaa lähes yhdessä yössä. Meitä sarja ei täysin vakuuttanut, joten saa nähdä, miten megasuosio kestää kakkoskauden paineet tulevaisuudessa. Jung-jaen hieno tarina Hollywoodin porteille englantia huonosti osaavana eteläkorealaisnäyttelijänä on hieno, mutta emme jaksa uskoa hänen voittoonsa. Simppelin roolin ainekset eivät kanna arvostetun palkinnon voittoon, jossa amerikkalaisnäyttelijät ovat luonnollisesti kautta aikojen olleet aina erittäin vahvoilla.

Selvää ilmaa sen sijaan on mielestämme Better Call Saulin pääroolin kertoimessa. Parhaiden näyttelijöiden palkinnot ovat osittain olleet myös elämäntyöpalkintoja ainakin Emmyjen tapauksessa, joissa muun muassa Bryan Cranston voitti sen Breaking Badin viimeisen kauden jälkimainingeissa ja Jon Hamm Mad Menin päätöskauden jälkeen. Better Call Saul voidaan miltei laskea saman tason laatusarjaksi, ja Odenkirk ansaitsi tunnustuksen työstään! Kerroin on parhaimmillaan ollut lähellä viittä, mutta jopa laskenut 3,75 kerroin edelleen riittää näkemyksemme mukaan helposti veikkaamaan  Bob Odenkirkiä parhaan miespääosan esittäjäksi .

[elfsight_faq id="85"]