HJK venyi kesän eurokarsinnoissa parhaimpaansa. Yltäminen Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen oli uroteko, johon se ylsi viimeksi kahdeksan vuotta sitten, tuolloin ensimmäisenä suomalaisseurana. Lohkoarvonta ei tuonut syksyyn valmistautuvaan Helsinkiin vieraaksi huippuiskuun äityneitä Arsenalin tai Manchester Unitedin Valioliiga-joukkueita, vaan niin ikään kautensa mallikkaasti aloittaneet Roman ja Real Betisin. Lohkovaihe käynnistyy Töölössä torstai-iltana.

Saa nähdä, pysyvätkö Bolt Arenan innokkaimmat tällä kertaa katsomon puolella. Stadin derbyssä kipinöi maanantaina Ultrien yhteenotoissa, mutta nyt asetelma on jotain ihan muuta kuin nahistelevat sisarukset: vastaan tulee La Ligan väkevä Betis, jota HJK ei ole koskaan aiemmin kohdannut. Millaisen tuloksen Klubi saa suunnan näyttävästä ensimmäisestä matsista, ja mitä se ylipäätään lähtee hakemaan? Tipsimaatti pui asiaa vihjeessään.

Pitkävetokertoimet suljettu.

Klubin jatkoonmeno kiven alla

HJK:lla on edessään erittäin kiperä haaste sen pyrkiessä jatkoon C-lohkostaan. Tehtävää vaikeuttaa entisestään se, että Jose Mourinhon luotsaama Roma on vain himpun edellä torstai-illan espanjalaisvastustajaa, ja molemmat kyllä kykenevät tekemään tilan pieneksi joukon haastajille. The Special Onella on vyöllään eurocupeissa joitakin outoja lepuutusepisodeja, mutta eipä sekään Konferenssiliigan voittoa viime kaudella estänyt. Vaikea uskoa, että helsinkiläisiäkään vastaan nähtäisi merkittävää riskinottoa kokoonpanoissa. Vedonlyöntiyhtiöt arvioivat Klubin jatkoonmenon mahdollisuuksiksi reilut kymmenen prosenttia. Todennäköisesti se vaatii ainakin kymmenkunta pistettä, mikä tuntuu kieltämättä hieman utopistiselta.

Real Betis on aloittanut kauden vahvasti. Se kärsi lauantaina vasta kauden ensimmäisen tappionsa, senkin etunimikaima Real Madridille 2-1. Odotettua tappiota ikävämpi juonne pelissä oli heidän kannaltaan Nabil Fekirin loukkaantuminen. Ranskalainen on joukkueen arvokkain pelaaja ja tuo hyökkäykseen sielua keskikentällä, vaikka ei tehojen valossa olekaan ykkönen. Sen sijaan William Carvalho on nilkkakolhustaan huolimatta lähtenyt reissuun, mutta nähtäväksi jää, missä pelikunnossa toinen keskikentän taikuri on.

HJK:n loukkaantumistilanne on paranemaan päin. Atom, Halme, Tenho ja Arajuuri ovat kunnossa, mutta Bojan Radulović mursi paikallisessa kylkiluunsa. Klubi kertoo tiedotteessaan serbin tilanteen olevan "epävarma". Emme ole lääkäreitä, mutta luulisi muutama päivä sitten murtuneen kylkiluun olevan muuta kuin epävarma tilanne, vai onko tämä sitten jotain omituista mediapeliä? Maaleja mukavasti tehtailleen Radulovićin poissaolo on isku, joka vaikuttaa koko joukkueen taktiikkaan Malikin ollessa nyt hyökkäyksen ainoa varsinainen syömähammas.

Peli on ollut HJK:lla viime aikoina pirteää eurokenttien lisäksi kotoisessa Veikkausliigassa, jossa on sunnuntaina edessä runkosarjan viimeinen kierros ennen loppusarjoja. Sinivalkoisten mestaruus on kaikkea muuta kuin varma, mutta sarjaa se jälleen joka tapauksessa johtaa. Juuri nyt kaikki ajatukset ovat toki Eurooppa-liigassa, mutta uskomme ilman muuta joukkueen ammentavan itseluottamusta jo yhdeksän pelin mittaisesta tappiottomasta putkestaan. Tällä hetkellä tasaisesti suorittavasta joukkueesta huokuu posiitivinen lataus, joka vielä alkukesästä loisti poissaolollaan.

[elfsight_faq id="58"]

Isännät haluavat pitää maalit tiukassa

HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti ilmoitti jo ennen vastustajien selviämistä, että pelejä ei siirretä Bolt Arenalta naapurin isommalle kentälle ja lippujen hinnat pysyvät saavutettavalla tasolla. Suoraselkäinen päätös oli varmasti urheilullisesti hyvä veto ja tukee myös pitkällä tähtäimellä sitoutumista seuraan. Jollain äkkinäisemmällä olisi voinut alkaa euromerkit pyöriä silmissä, mutta ei meidän Ägällä! Ja tuleehan sitä rahaa tietysti muutenkin sievoisesti jo lohkovaiheeseen venymisestä.

Vaikka Klubi urheilullisessa kodissaan pelaakin, se tuskin lähtee liioitellusti muuttamaan puolustukseen nojaavaa pelitapaansa. Toni Koskelan intresseissä on ilman muuta pitää maalit vähissä, kotipeleissä jopa sitä suuremmalla syyllä, sillä pisteeseen on isoja vastaan luonnollisesti paras mahdollisuus kotona. Pistettähän tästä lähdetään raapimaan, ja se tulisi mitä todennäköisimmin nöyrän ja vähämaalisen tasapelin kautta.

Betis-pelaajien suonissa kohisee espanjalainen ja latinalaisamerikkalainen temperamenttinen veri, mutta Manuel Pellegrinin miehistö pelaa fiksua futista. Kokenut kettu, joka on luotsannut eurocupeissa myös Manchester Cityä ja Real Madridia, tietää, että HJK:n peli tulee koostumaan bussityyppisestä puolustamisesta ja vastahyökkäyksistä, jotka hän haluaa pitää kurissa. Siksi Betis ei tule lähtemään soitellen sotaan, ja 0-2- ja 0-1-tulokset ovat lähellä. Isäntien maali on kortilla, mutta kaiken mennessä nappiin 1-1 ja 0-0 ovat mahdollisia, miksei myös 1-0-voitto, joka olisi kyllä jymyalku futissyksyyn!

Näköpiirissä ei ole murskajaisia eikä muitakaan maalijuhlia. Vireessä oleva kotijoukkue, joka on odottanut tätä tilaisuutta koko kauden, pistää varmasti puolustustaistelussa ennakkosuosikit tiukille. Vaikka taustalla on tältä kaudelta useampi ikävän hengetön esitys, harvemmin peli on revennyt viime aikoina vastustajalle Plzen-tappiota lukuun ottamatta, jossa joukkue yksinkertaisesti luovutti. Lähdetään siksi uimaan vastavirtaan markkinan kanssa ja napataan pelikohteeksi  alle 2,5 maalia , jonka kerroin on putoava puukko, mutta vielä ehtii!

[elfsight_faq id="81"]