Ilves jäi TPS:n jalkoihin myös välieräsarjan neljännessä ottelussa, joka väännettiin Gatorade Centerissä keskiviikkona. Odotetusti peli ei ollut samanlaista ilotulitusta kuin ensimmäinen Turun kohtaaminen, eikä 3-0-tulos täysin peliä kuvaa, mutta oikeaan osoitteeseen voitto meni. Ei se itsestään tullut, mutta jo runkosarjassa turkulaiset saivat paljon oppia kärsivällisyydestä, mikä nyt isolla kädellä palkitaan.

Molemmat joukkueet ovat peräänkuuluttaneet pelin parantamista sarjan edetessä, mutta toistaiseksi tämä on jäänyt vielä hieman piippuun. Erityisesti sitä yhä odotetaan Ilvekseltä, joka ei ole saanut murinavaihdetta silmään ja jatkaa lepsua tehottomuuttaan. Tappara on hyvin todennäköinen finaalijoukkue, löydetäänkö vastus sille jo perjantaina? Tipsimaatti ottaa aiheeseen kantaa verrattomalla track recordilla, joka on tämän ottelusarjan osalta tähän mennessä 3/3!

Pitkävetokertoimet suljettu.

Lopun alku vai uusi alku

Paras seitsemästä -ottelusarjassa 3-1-tilanne on jo sellainen, että moni fani on valmis myymään maansa. Tämä ymmärrettävästi korostuu Ilveksen kaltaisilla seuroilla, joilla ei pahemmin ole kertynyt kokemusta voittamisesta viime vuosikymmeninä. Urheilullisuuden kannalta onneksi pelaajat ovat kuitenkin ammattilaisia, jotka eivät ole vielä hyväksyneet kohtaloaan.

Ilves on ollut sarjassa kummallisen kesy monella osa-alueella, mutta päässyt viime peleissä jo paremmin pois TPS:n kovan paineistuksen alta. Osittain, joskaan ei läheskään tarpeeksi, se on onnistunut myös enenevissä määrin pitämään kurissa Liigan kuuminta hyökkäysvitjaa. Oma viimeistelytehokkuus on säilynyt suurimpana huolenaiheena: runkosarjassa eniten maaleja tehnyt poppoo on saanut pleijareissa varsinaisella maaleja aikaan keskimäärin surulliset 1,55. Tätä kuvaa tragikoomisesti se, että sarjassa pelkkä Pyyhtiä on tehnyt yhtä paljon maaleja kuin koko vastustajajoukkue.

Maaliodottamia kuvaava xG-lukema menee TPS:lle sarjasta suunnilleen 12-9, kun maaleja on todellisuudessa syntynyt 14-5. Vaikka xG on vain yksi vajavainen kuvaaja, viestii tämä siitä, että kiekko on sopivasti myös pomppinut. Erityisen kiinnostavaa on se, että turkulaisten jokainen maali on syntynyt tasaviisikoin, vaikka Ilves on ottanut jäähyjä kymmenen, ja vastaavasti Ilveksen maaleista taas 4/5 on syntynyt ylivoimalla. Hieman tasoittumisen varaa tässä erikoisen epätasaisessa tilastossa olisi, jos sarja vain sen verran vielä ehtii jatkua.

Pelillisesti Tepsin aktiivisuus on ollut myrkkyä tuskailevalle runkosarjan kolmoselle, jonka rooliksi on jäänyt ihmetellä pelinopeutta muutamaa piristävää poikkeusta lukuun ottamatta, joista Joonas Oden kuuluu selkeimpiin. Epäilemättä väsymystäkin on ilmassa, mutta nyt se on vain onnistuttava siirtämään sivuun. Levätä ehtii kesälomallakin, ja se tulee hyvin nopeasti, jos ei pian ala tapahtua.

[elfsight_faq id="40"]

Vielä kerran pojat

Historiankirjoista löytyy kannattajille valonpilkahduksiakin. Kaudesta 2002-03 alkaen, jolloin Liigassa ensi kerran pelattiin BO7-sarjoja, on kuluvaa kautta lukuun ottamatta oltu 3-1-tilanteessa 51 kertaa. Näistä 25 on venytetty kuudenteen peliin ja 12 siitä edelleen seiskapeliin. Kun seiskapeliin on menty, on takaa tullut kirijoukkue ollut vahvoilla ja edennyt jatkoon peräti 9/12 kertaa. Ei pelkkää utopiaa siis. Myös vuoden 1985 finaaleissa Ilves oli juurikin TPS:ää vastaan 2-0-tappiolla voitettuaan pokaalin lopulta 3-2, kuten Liigan paras markkinointivitja nosti esiin. Liki 40 vuotta myöhemmin tämä ei enää paljon paina, mutta asiallinen muistutus kuitenkin.

Tilastot ovat silti vain tilastoja. Kenttätapahtumia tarkastelemalla voidaan todeta ykskantaan, että Ilveksellä on kohennettavaa ja aika on käymässä vähiin. Hyvä uutinen on Ilveksen näkökulmasta se, että ongelma ei sinänsä ole materiaalissa, vaikka loukkaantumiset ovatkin vaivanneet. Paperilla tämän sarjan ei pitäisi ratketa 4-1, joten ehkä Ilves tosipaikassa kotiyleisön edessä onnistuu ulosmittaamaan kunnolla potentiaalinsa.

Yhtä täydellistä ohipeliä lukuun ottamatta sarja on ollut loppujen lopuksi aika tasainen, vaikka TPS ansaitusti johtaakin. Tupsukorvat on jotenkin ajautunut hakkaamaan päätään seinään vastustajan paremmin liikkuvaan viisikkoon, ja se on hankala asetelma siihen hypeen, mikä joukkueelle oli taitavasti rakennettu ja rakentunut. Tämä liittyy myös väläyteltyihin Tampeeen paikallisfinaaleihin, jotka jossain vaiheessa tuntuivat tähtiin kirjoitetulta tarinalta. Valitettavasti kaikkia toiveita eivät lätkäjumalatkaan kuuntele.

Siinä missä pelitavallisesti uusia troppeja tarvittaisi samoin kuin Henrik Haapalaa luomaan niin sanottua maalinteon kulttuuria, Tipsimaatti näkee, että viidennessä ottelussa kyse on pitkälti pääkoppapelistä. Uskomme, että Keltavihreällä riittää sen verran itseluottamusta ja uskoa siihen, ettei tämän sarjan arvolle ole sopivaa päättyä 4-1-tulokseen. Annamme piut paut sille, että joukkueen pelitapa sopisi ainoastaan runkosarjaan ja vakan alla kytevän kynttilän vuoksi pelaamme rohkeasti Ilveksen varsinaisen peliajan voittoa. Tämä kohde ei ole heikkohermoisille!

[elfsight_faq id="41"]