Jukurit ja CHL – jokin tässä yhdistelmässä tuntuu edelleen väärältä. Iloinen asia savolaisten Euroopan-valloitus silti on ja ennen kaikkea ansaittu palkinto viime Liiga-kauden isoimmasta uroteosta, joka päättyi lopulta pettymykseen kevään jäätyä tyngäksi. Harva odottaa Olli Jokisen miehistön yltävän nyt yhtä kovaan runkosarjasijoitukseen, mutta eipä tehdä sihvosia vaan katsotaan rauhassa, onko joukkueesta muuksikin kuin tähdenlennoksi. Tätä ja paljon muuta tarjoaa alkava lätkäkausi, jota Tipsimaatti seuraa silmä kovana.

Fortuna olisi voinut olla suopeampi CHL:n ensikertalaiselle, sillä koreista olisi löytynyt A-lohkoon helpompiakin vastustajia kuin Luleå, Sparta Praha ja Aalborg. Isoimman haasteen kimppuun Jukurit pääsee heti kaikkien aikojen ensimmäisessä Mestarien liiga -ottelussaan. Vieraaksi Ikiomalle saapuu Luleå, SHL:n viime kauden finalistijoukkue ja nykymuotoisen CHL:n ensimmäinen mestari kaudelta 2014-15. Onko mikkeliläismiehistö suupala meritoituneelle Luulajalle?

Pitkävetokertoimet suljettu.

Jukurit ei jäänyt tuleen makaamaan

Sensaatiojoukkue on tehnyt miehistöönsä melkoisen möyhennyksen. Viime kauden merkittävät syömähampaat Petrus Palmu ja Joachim Rohdin vaihtoivat maisemaa, mutta tilalle saatiin iso joukko kiinnostavia nimiä, joista nimekkäin on vähän yllättäenkin kapteeniksi aateloitu Juhamatti Aaltonen. Aaltosen ja Jarkko Immosen tapaisten ikämiesten kokemusta tasapainottaa nuorukaisten nälkäisyys, jota tuo mukanaan taas muun muassa Aatu Räty. Maalinsuulle saatiin tarpeellinen huippuvahvistus, Frans Tuohimaa KHL:stä.

Luulajassa ovi ei ole käynyt ihan samaan tahtiin. SHL:n finaaleissa aina seiskapeliin asti ratkaisun Färjestadia vastaan venyttänyt joukkue on vahvistunut ainoastaan maalivahti Matteus Wardilla sekä paluumuuttajalla, puolustaja Jesper Sellgrenillä, jolle NHL:n ovet eivät ainakaan vielä Carolina Hurricanesin organisaatiossa auenneet. Lähtijöitä on ollut hieman enemmän: kovaa nousua tekevään Sveitsin liigaan karkasivat Sami Lepistö ja Omark Linus, jotka olivat molemmat kevään playoffeissa kultaakin kalliimpia.

On pakko arvostaa Jukureiden uusiutumiskykyä, joka on samalla osoitus tulokasvalmentaja Jokisen kyvyistä joukkueen rakentajana. Entinen NHL-voimahyökkääjä löi kiekkofanit ällikällä heti ensimmäisellä kaudellaan ammattilaisorganisaation peräsimessä ja koppasi saavutuksestaan Liigan parhaalle valmentajalle suunnatun Kalevi Numminen -palkinnon. Ilmeisen hyvin toimivan pelillisen osaamisen lisäksi tunne-game on hallussa, eikä Tipsimaatti epäile vähääkään, etteikö Päällikkö osaisi sytyttää suojattejaan ensimmäiseen kertaan eurokaukaloissa.

Toki kaikille pelaajille tämä ei ole ensimmäinen rodeo. CHL:ään jo aiemmin tehnyt tuttavuutta muun muassa useampi Kärppä-taustainen pelaaja, mutta myös ruotsalaispuolustaja Linus Nässen. Hän on kisannut Euroopan herruudesta nimenomaan tämänkertaisen vastustajan paidassa, joten todella mielenkiintoinen peli hänelle. Samoin lataus on varmasti tavallisesta poikkeava myös Luulajan suomalaispelaajille, joihin kuuluvat Juhani Tyrväinen, Joonas Rask, Olli Nikupetteri ja Julius Honka.

[elfsight_faq id="17"]

Kotikerroin houkuttelee

Se on selvää, että Luleån nimi tunnetaan jo pitkien perinteiden vuoksi Suomessa paremmin kuin Jukureiden nimi Ruotsissa. Tuttua nimeä ei turhaan kannata meillä silti säikkyä. Tämänhetkisen liikehdinnän perusteella siitä ei voi leipoa mitään jättisuosikkia varsinkaan vieraissa, vaikka joukkue onkin vuodesta toiseen pyörinyt maansa kovatasoisen pääsarjan kärkikahinoissa. Siitä huolimatta että vastustaja on Pohjois-Ruotsissa ilman muuta scoutattu, voi mikkeliläisille olla raikas asetelma lähteä hakemaan voittoa vähän pienempänä nimenä. Viime CHL-visiitillään Luleå toki voitti lohkonsa, mutta se koostuikin huomattavasti heikommista joukkueista kuin tämän hetken Jukurit. Siihen peilaten ryhmä ei ollut mitenkään murhaava vaan kaivoi kuudesta pelistä vain kolme kolmen pisteen voittoa.

Monilta osin muuttunut mutta yhä yllätysvalmis Jukurit pääsee pelaamaan neitsytottelunsa kotona, sopivan paineettomassa tilassa. Isompiaan se ei ole kaihtanut ennenkään, ja uumoilemme, että länsinaapurista saapuville vieraille voi ennakkosuosikin viitta olla vähän raskas kantaa. Edellisestä kerrasta CHL:ssä on silläkin koronataukoineen pari vuotta aikaa, mutta sen saman uutuudenviehätyksen voi saada silti vain kerran. Ties vaikka Mikkelin lätkäkansa, joka keväällä aivan liian harvalukuisesti tuki omiaan, löytäisi jo hallillekin?

Syystä tai toisesta jääkiekon Mestarien liiga ei ole paikka, jonne tullaan dominoimaan. Ruotsalaisjoukkueet eivät missään nimessä vedä lohkovaihetta näytöstyyliin läpi, vaan tulevat pelaamaan enemmänkin kokeellisella otteella – ja menettävät siinä sivussa pisteitä. Siitä huolimatta, että SHL on kiistellysti KHL:n jälkeen Euroopan paras jääkiekkoliiga, josta myös kauden mestari lähes poikkeuksetta tulee, lohkopelejä ruotsalaiset eivät pelaa sata lasissa. Iskunpaikkoja aukeaa myös huomattavalla takamatkalla oleville vastustajille, puhumattakaan sitten niistä, jotka eivät ole paljonkaan perässä.

Siksi kallistumme peli-ideassa kotivoiton suuntaan. Jukurit haluaa mahdollisimman nopeasti karistaa epäilykset yhden kauden ihmeestä ja lähtee haastamaan ennakkoluuloja kovaotteisesti kaikilla kentillä. Kunnioitetaan kuitenkin sen verran konkarivastustajan eurokokemusta, että annetaan mahdollisuus voitolle myös varsinaisen peliajan jälkeen. Tasapelin riski on ilmassa, jos ottelusta ei tule mitään hurlumheitä, kuten ennustamme. Mahdollisesti vähämaaliseen vääntöön vastalääkkeeksi toimii kohde  Jukurit voittaa ratkaisuun saakka , jolle saa selvästi yli panoksen tuplaavaa kerrointa. Innokkaimmat ja rohkeimmat kokeilevat suoraa voittoa, jolle saa bookerin oikein valitsemalla vielä jopa yli kolmosen kerrointa. Tällaisen herkkupalan tarjoaa muun muassa Bethard.

[elfsight_faq id="77"]