Ailahtelevasti tällä kaudella esiintyneen HJK:n savotta Mestarien liigan karsinnoissa katkesi heinäkuun lopulla joukkueen jäätyä vastaansanomattomasti tshekkiläisen Plzenin jalkoihin. Kiitos armollisen järjestelmän, tämä ei kuitenkaan tiedä europelien loppua. Sinivalkoisten matka jatkuu Sloveniaan Eurooppa-liigan karsintoihin, joissa vastaan asettuu Prva ligan kestomenestyjä NK Maribor. Klubilla on otteluparin voittamalla mahdollisuus sinetöidä tähtäimessä oleva paikka eurocupin lohkovaiheessa, mikä ei toki tappiollakaan poissuljettua ole. Ainakin kauden alla se vaikutti ensisijaiselta tavoitteelta jopa kotimaan mestaruuteen nähden, ja siltä se pelaaminenkin on aika ajoin näyttänyt.

Jos Veikkausliiga-kauden ensimmäinen puolisko onkin ollut vähän odotettua tahmeampi raitapaidoille, eivät myöskään Mariborin viimeaikaiset otteet vakuuta. Uusi kausi, jota on Sloveniassa pelattu vasta kolme ottelua, on tuonut kaksi tappiota maalierolla 1-5 ja yhden nihkeän voiton. Tästä ei voida suuria johtopäätöksiä vetää, mutta entä siitä, että hallitseva mestari on myynyt hövelisti pelaajiaan, muun muassa puolet viime kauden kannun tuoneesta avauksesta, kun taas saapujapuolella on ollut hiljaista? Pikkukaupungin Maribor on orastavassa kriisissä, ja siihen Tipsimaatti iskee kiinni.

Pitkävetokertoimet suljettu.

Loukkaantumiset kurittavat kumpaakin

Kun mukaan luetaan kesän pre-season-ystävyysottelut, Maribor on voittanut kauden 12 ottelustaan kolme. Oma pää on säilynyt puhtaana myös vain kolmesti, niistäkin kaksi 0-0-tasapelejä. Puhutaan joukkueesta, jolla on oman pelin ja maalinteon kanssa tällä hetkellä selkeitä ongelmia. Tässä ei auta sairastuvan nimilista, joka piteni Tiraspolia vastaan pelatussa Mestarien liigan karsintasarjassa useammalla avauksen kaverilla. Viime kausien selkeä ykkösvahti Jug Azbe on ollut sivussa jo huhtikuusta asti. Lisäksi avariin kuuluva Nino Žugelj kaupattiin norjalaiseen Bodø/Glimtiin vähintäänkin oudolla ajoituksella.

Klubin kokoonpano on niin ikään kokenut kovia vielä ottelupäivän aamuna. Roope Riskin kesäkuinen loukkaantuminen oli isku joukkueelle, mutta hyökkäykseen sentään löytyy vielä leveyttä penkiltä. Enemmän haasteita tuottavat keskikenttä ja alakerta, joista puuttuvat sairauksien ja kolhujen takia tänään muun muassa Perparim Hetemaj ja Arttu Hoskonen sekä siirtoikkunan tuoreet vahvistukset Aapo Halme ja Paulus Arajuuri. Toisaalta onni onnettomuudessa, että Töölön toimistolla on oltu hereillä. Viimeiseksi silaukseksi kokoonpanoon saapui alkuviikosta helsinkiläisille ennestään tuttu keskikenttäpelaaja Lucas Lingman lainalle kasvattajaseuraansa. Normaalisti näin tuore vahvistus ei kuuluisi avaukseen, mutta tässä tilanteessa se on Lucen kohdalla hyvin mahdollista.

Siirtoikkuna on muutenkin ollut aktiivista tekemistä HJK:lta. Hyökkäys täydentyi Malikilla Ruotsista, mutta yhtä tärkeä palanen oli Bojan Radulovicin jatko raitapaidassa vielä optiokauden 2023 loppuun. Serbialainen on tuonut viimeistelyyn tärkeää suoraviivaisuutta. Kyseessä on vielä toistaiseksi ollut hivenen yksiulotteinen pelaaja, mutta uumoilemme, että tontti löytyy jatkon varmistuttua yhä paremmin ja maaleja on piipussa vielä enemmänkin. Tänään hänen pitäisi löytyä avauksesta joukkueen ollessa pakotettu tavallista hyökkäävämpään peliin.

HJK:n kaikki otteet kauden osalta eivät saa puhtaita papereita, ja kannattajilla on taatusti vielä muistissa muun muassa neljän sarjapelin voitoton putki. Viime matsit ovat kuitenkin antaneet osviittaa paremmasta, lukuun ottamatta Plzeniä vastaan kärsittyä rökäletappiota, jossa joukkue nosti kädet ilmaan viimeistään ensimmäisen puolituntisen jälkeen. Kauden selkeisiin tavoitteisiin kuuluivat lohkopelit eurocupissa, ja nyt se on mahdollisuus lyödä lukkoon. Eiköhän tässä ole riittävästi panosta siihen, että nähdään yksi kauden nälkäisimmistä esiintymisistä, jossa edes Toni Koskela ei saa suojattejaan peruuttelemaan ainoastaan vierastasurin toivossa vaan kiikarissa on loukkaantumisista huolimatta puhdas voitto heikkovireistä Mariboria vastaan.

[elfsight_faq id="59"]

Kertoimissa levotonta liikehdintää

Kertoimet ovat eläneet parin ensimmäisen osaottelun alla erityisen paljon, ja bookereiden näkemys jatkoon etenijästä on vaihdellut tuon tuosta. Maribor lähtee kotiotteluunsa nyt jo selkeänä suosikkina, mitä emme niele ihan purematta. Vaikka kyseessä on pienestä alle 100 000 asukkaan kylästä ponnistava laadukas organisaatio, kovin moni asia ei selkeästi puolla sen voittoa tänään. Molemmilla on loukkaantumishuolia, mutta kotijoukkueen rakentamisessa on jo ilman niitäkin ollut lähtökohtaisesti melkoisia haasteita tämän kauden osalta. HJK taas on hallittu kokonaisuus, jossa ongelmana on ollut enemmänkin peli-ilme ja paikoin -tapa.

Kertoimet reagoivat ottelupäivän aikana ilmenneiden kokoonpanotietojen myötä Mariborin suuntaan, ja Tipsimaatti lyö tässä vastapalloon. Uskomme Klubin haltsaavan menetykset paremmin ja löytävän hyvän taistelun paikassa, jossa se on motivoitunut, mutta jossa paineet eivät silti ole tuskallisen suuret. Mitään hurmospalloa pelistä tuskin tulee, mutta tunteiden pysyminen maltillisella tasolla on ainoastaan eduksi Koskelan nipulle.

Edellä mainittujen seikkojen valossa HJK on syystä valahtanut haastajan asemaan, mutta kerroinero on turhan suuri. Klubilla on ilman muuta aseet haastaa Maribor, ja kun tasurivarmistuksellakin saa hyvää kerrointa, tartutaan tähän. Lapulle nousee  HJK DNB , joka tarkoittaa sitä, että tasapelin tapauksessa panos palautetaan. Joiltakin vedonlyöntisivustoilta saman kohteen löytää aasialaisella tasoituksella HJK +0.

Tähän matsiin kaivetaan myös mielenkiintoa lisäävä lisävihje, jossa valinta osuu  Bojan Radulovicin maaliin . Serbialainen oli alkuviikosta mielissään osto-optionsa käytöstä ja jakoi kiitosta uudelle vakinaiselle kodilleen. Viime aikoina maalit ovat olleet herkässä erityisesti tärkeissä paikoissa, kuten Ilveksen vieraana ja ensimmäisessä Plzen-koitoksessa tilanteen oltua tuolloin vielä tasainen. Vielä on aineksia lisätä kierroksia, mihin on hyvät saumat nyt, kun tulevaisuuteen tuli varmistus. Sankarinviittaa on tarjolla, ja Radulovicilla on toivottavasti päivä tuoda mukava lähes kolmen ja puolen kerroin kotiin.

Instagram will load in the frontend.
[elfsight_faq id="65"]