Samaan aikaan kun Suomessa patsastellaan Presidentinlinnassa parhaat päällä, Qatarissa Portugali ja Sveitsi pelaavat viimeisestä paikasta puolivälierissä. Kaksikko on kohdannut aikojen saatossa jo 15 kertaa, joskaan yksikään niistä ei ole MM-kisoissa. Mikään helppo vastus ei Sveitsi ole Portugalille ollut, nimittäin Seleção das Quinas on vienyt peleistä nimiinsä vain kuusi. 2000-luvun keskinäisistäkin ovat voitot menneet tasan 3-3, ja joka ikinen kerta on alppimaa ollut altavastaajana kuten nytkin. Kukkuuko käkikello jälleen petollisesti maiden kohdatessa?

 

 

Kertoimet ovat kirjoitushetkeltä ja saattavat muuttua.

Portugalin kisoihin kauneusvirhe

Kuten yksikään joukkue, ei myöskään Portugali selvittänyt tänä vuonna lohkovaihetta kolmella voitolla. Siitä huolimatta, että viimeisessä matsissa Etelä-Korea ei ollut vieras-Korea, lohkovoitto tuli – ja tämä on yksi niistä syistä, miksi häviö ei ollutkaan Tipsimaatille suuri yllätys vaan vihjasimme sen olevan ilmassa. Jokaisen pelin pitäisi olla MM-kisoissa suuressa arvossa, mutta tämä kakkosluokan kokoonpanolla kärsitty tappio menee silti enemmänkin kauneusvirheen piikkiin, eikä siitä tule vetää turhan suuria johtopäätöksiä. Vahvuutensa joukkue on jo esitellyt aiemmin: erityisesti hyökkäyspäässä on kasassa tähtiorkesteri, joka ei monellekaan joukkueelle turnauksessa häpeä.

Sveitsi on viihtynyt pitkälti tutkan alla, vaikka on pelannut toistaiseksi mukiinmenevät kisat. Ainoa tappio tuli Brasilialle 1-0, ja siinäkin Casemiro tälläsi vasta 83. minuutilla joukkueen ainokaisen. Punanuttujen pelit ovat olleet luonteiltaan aika erilaisia, mutta kuivin jaloin on selvitty niin vähämaalisesta taktisesta painista kuin fyysisestä sähinästä. Tällaisen tiimi koki Serbiaa vastaan jatkopaikan kannalta keskeisessä ottelussa, josta La Nati kaapi lopulta 2-3-voiton. Henkeä siis joukkueesta löytyy, ja maalintekijätkin ovat yllättävän valmiita nousemaan esiin tarpeen vaatiessa. Heistä näkyvin on Monacon työllistämä vikkelä kärki Breel Embolo ja tietenkin kokenut Xherdan Shaqiri, joka pyrkii tiistaina maansa MM-maalintekijätilastossa jaetulla ykköspallille kuudella osumalla.

Eipä silti käy kiistäminen sitä, että Portugalilta, joita myös Navigaattoreiksi kutsutaan, löytyy maalintekokyvykkyyttä enemmän: kovan kilpailun vuoksi Ronaldon, Bruno Fernandesin ja Joao Felixin varjoon voi jäädä todella kovia nimiä, kuten Rafael Leao. Kaikki heistä ovat myös saaneet edellispelissä lepoa, mikä voi olla ratkaisevakin tekijä, jos ottelussa marginaalit menevät pieniksi. Edellisottelusta jatkavat sairastuvalla Mendes ja Pereira, sen sijaan Otavio saattaa olla valmis pelaamaan. Sama on tilanne Yann Sommerilla, eli pelaaminen ei ole flunssan jäljiltä satavarmaa, mutta viimeisimpien tietojen mukaan sairastelut olisi sairasteltu. Veikkaajista maltillisin odottaa vahvistuksen Sommerin tilanteelle, koska toki sillä on vaikutuksensa pelin voimasuhteisiin – mutta ei välttämättä ratkaiseva.

Panel only seen by widget owner
 
Edit widget
Views
 
0%
Extend Limit

Jalkapallo on joukkuepeli

Portugalilla on ehkä kasassa kokonainen kultainen sukupolvi, mutta niinhän se on, että yhtä herraa ei voi koskaan olla mainitsematta, kun joukkueesta kirjoittaa. Ronaldo on ollut niin seurajoukkueessa kuin maajoukkueessa siunaus ja kirous asettaessaan standardit itselleen ja joukkuekavereilleen todella korkealle. Miksi hän oli Etelä-Koreaa vastaan avauksessa, kun muut nimimiehet lepäsivät – eikö 37-vuotiaalle lepo kelvannut, vaikka rautaisessa tikissä onkin? Mies jahtaa maalijyvää hullun lailla, ja erityisesti kovemmaksi paineet kasvavat, kun hän jahtaa vasta uransa ensimmäistä MM-pudotuspelimaalia, johon hänellä on nyt seitsemäs mahdollisuus.

Joukkuepeli on yhä silti kyseessä. Tipsimaatin mielestä Portugali ei todella nimivahvasta nipustaan huolimatta ole aivan tasapainossa, ja joukkueessa sotii turhan monta yksilöä maalitilastojensa kohentamisesta. Henkinen puoli nousee pudotuspelien hornankattilassa arvoon arvaamattomaan, ja tässä voi olla yhtenäisen Sveitsin etu. Sama on nähty aiemmissa kohtaamisissa, viimeksi kesäkuun Kansojen liigassa, jolloin tosin Portugalilla oli selvästi ohkaisempi miehistö jalkeilla kuin nyt. Vaikka nyt joukkue näyttääkin vahvalta, ei se aiemminkaan ole todellakaan huono ollut. Niin vain edellisistä kolmista MM-kisoista saldona on kaksi etenemistä pudotuspeleihin ja molemmilla kerroilla putoaminen tässä samassa round of 16 -vaiheessa – tismalleen sama tilasto löytyy Sveitsiltä.

Mielestämme ottelu on yllättävän ympäripyöreä ja Portugali yliarvostettu – ei pelaajiensa vaan nimenomaan joukkueensa takia, johon emme löydä valtavaa luottoa. Arvoa löytyy erinomaista henkeä näyttäneen ja voimansa tunnossa olevan Sveitsin menestykselle. Molemmat hakevat hurjasti voittoa edellisten kisojen mahalaskuilleen tässä vaiheessa, ja kummallakin on laatua sen tekemiseen – mutta vain Portugalilla valtavat paineet. Tästä syystä nostamme kohteeksi  Sveitsi etenee jatkoon , jolle saa tarpeettoman korkeaa yli kolmen kerrointa.

Instagram will load in the frontend.
Pelivalinta
Tipsimaatin pelivalinta tähän otteluun on Sveitsi etenee jatkoon panostussuosituksella 5/10. Portugalin tapauksessa ei pidä antaa kovien nimien hämätä – tässä joukkueessa ei ole tarpeeksi kanttia.
Paras kerroin
Parhaan kertoimen pääkohteelle tarjoaa kirjoitushetkellä Pinnacle, jolla kerroin on 3,04.