Tällä viikolla pelataan isoin jalkapallo-ottelu, joka Suomessa on kuunaan nähty: Mestarien liigan ja Eurooppa-liigan voittajat kohtaavat UEFA Super Cupissa. Jossittelulle jää sijansa, sillä Olympiastadionilla voitaisi nautiskella keskiviikkona myös El Clásicosta, mikäli Barca ei olisi ollut niin hengetön Eurooppa-liigan ratkaisuhetkillä. Frankfurtin voitto oli kuitenkin oikeutettu, sillä se onnistui koko kevään antamaan parastaan nimenomaan eurokentillä. Tämäkin ottelu kyllä kiinnostaa, ja Suomi-kulma antaa siihen mukavan lisän.

Pankkikaupunki Frankfurtiin meni Eurooppa-liigan voitto viimeksi vuonna 1980, ja tuoretta kannua voidaan hyvin kuvata tuhkimotarinaksi. Joukkue löysi hurmostilan, josta se voi osaltaan kiittää myös uskollista fanikuntaa. Kannattajat jäivät mieleen varsinkin Camp Noulla, jossa he pitivät varmasti kovempaa mekkalaa kuin kotijoukkueen pääty. Saksalaisia saapuu myös Töölöön reippaasti, mutta onko edes fanimarssilla vaikutusta, kun vastaan tulee La Liga -kauteen suosikkina valmistautuva Real Madridin tähtitarha?

Pitkävetokertoimet suljettu.

Frankfurtin kausi kehnosti käyntiin

"Bankfurt" pelasi mukiinmenevän preseasonin, eikä ollut Bundesliiga-kauden alkaessa hävinnyt edellisestä yhdeksästä pelistä ainuttakaan. Itse avaus ei sitten mennytkään putkeen Bayern Münchenin tykittäessä numeroiksi peräti 1-6. Ensimmäiset viisi maalia vieraat latoivat taululle jo avausjaksolla, ja mikä merkittävintä Lewandowskin jälkeiseen aikaan totuttelevalle joukkueelle, jokaisella maalilla oli eri viimeistelijä. Isännät jäivät aivan aseettomiksi – sentään valonpilkahduksena Nantesista saapunut 23-vuotias ranskalaisvahvistus Randal Kolo Muani onnistui maalinteossa heti debyytissään.

Kolo Muani hankittiin vahvistamaan nimenomaan maalintekoa, joten siinä mielessä avausosuma lupaa hyvää. Epäilemättä siirtoikkunan mielenkiintoisin tulokas on silti kokenut keskikenttäpelaaja Mario Götze, joka on aiemmin viilettänyt Bundesliigassa 11 kautta Dortmundin ja Bayernin paidoissa ja edelliset kaksi PSV:ssä. Hivenen hankinnassa on villin kortin vikaa, mutta miksi ei 30-vuotias vielä löytäisi hyvää peli-ilmettä. Viime kauden tärkeimmistä palasista esimerkiksi Filip Kostic ja Rafael Borré jatkavat, joskin ensimmäinen on jo useammankin isomman seuran tähtäimessä.

Madridissa pidettiin kesällä haikeita jäähyväisiä, kun Gareth Bale lähti heikon kauden jälkeen rapakon taakse, Isco siirtyi Sevillaan ja seuralegenda Marcelo tiettävästi lopetti uransa. Alakertaan saatiin kovaa osaamista Aurélien Tchouamenin ja Antonio Rüdigerin muodossa, mutta monia madridistoja ihmetyttää, ettei hyökkäykseen ole saatu kaivattua isoa nimeä. Joukkue nojaa sen verran paljon Karim Benzeman ihmetekoihin, että kyllähän yksikin tänä vuonna 35 täyttävän King Karimin loukkaantuminen saisi korttitalon luhistumaan. Yhtä kaikki mies on maailman parhaita hyökkääjiä tällä hetkellä ja epäilemättä valmis tekemään taikojaan taas keskiviikkona Stadikan nurmella!

Siitä huolimatta että siirtoikkuna oli vahvempi sen arkkiviholliselle, lähtee Rellu taas hienoisena suosikkina tähänkin La Liga -kauteen. Kertoimien valossa Super Cup on sille vain suupala kauden alla. Kieltämättä materiaalieroa on, mutta aivan läpihuutojuttu pelin ei pitäisi olla, kuten Barcelona sai karvaasti kokea. Frankfurtilla on vielä bensaa tankissa, joten kuka ties vaikka se vielä europytyn höyryillä saisi yhden venymisen aikaan tai ainakin haastaisi vastustajaa tosissaan. Asia riippunee pitkälti siitä, millaisella asenteella Madrid-pelaajisto on liikkeellä.

[elfsight_faq id="67"]

Leipää ja sirkushuveja maalien muodossa

Super Cupit ovat perinteisesti olleet todella runsasmaalisia pelejä toisin kuin esimerkiksi itse cuppien finaalit. Olisiko syynä se, että peli sytyttää sopivasti, mutta paineet eivät ole kuitenkaan aivan katossa näytöstyylisessä kohtaamisessa? Myös ajankohta kauden alla lienee sopiva niin fyysisesti kuin mentaalisesti. Edellisissä kymmenessä Super Cupissa on maaleja tehty peräti 46, ja alle kolmen maalin on jääty vain kerran vuonna 2014. Samoin toinen joukkue on jäänyt maaleitta vain kerran samana vuonna. Eiköhän tänäkin vuonna osumilla herkutella, jos ei nyt ihan sentään samanlaista ilotulitusta nähdä kuin joukkueiden edellisessä ja ainoassa mittelössä vuonna 1960, jolloin Real voitti Euroopan cupin eli nykyisen Mestarien liigan finaalissa Frankfurtin 7-3!

Maalimääriä vinouttaa ehkä hieman se, että useimmiten Eurooppa-liigan voittaja on ollut hyökkäykseltään vähän Frankfurtia vahvempi. Silti puhutaan yllätysvalmiista nipusta, joka haluaa mahdollisimman komean päätöksen koko Eurooppa-liiga-saagalleen. Joukkue tulee siis varmasti pelaamaan tosissaan loppuun asti, kun taas Real Madridin motivaatiosta ei ole täysiä takeita. Kyseessä on perinteinen materia vs. henki -tilanne, jossa Daavid yrittää horjuttaa Goljatia vastaiskuilla, yhtenäisyydellä ja yleisön tuella. Saa nähdä, minkä värinen seurakunta Stadikalle kokoontuu. Saksasta on liikkeellä huomattavasti enemmän faneja kuin Espanjasta, mutta toisaalta suomalaisia Real Madrid -faneja on toki yllin kyllin.

Super Cup ei ole kaikkien silmissä suuressa arvossa, mutta on sille paikkansa alkukauden futiskalenterissa. Emme näe syytä sille, miksi jälleen ei saataisi toiminnantäyteistä peliä, joka pelataan ennen kaikkea faneille, ilman turhaa jännitystä. Maaliodottama on hilattu korkealle, kuten aiemmissakin Super Cupeissa. Realilta niitä tuskin tarvitsee kahta kertaa pyytää. Toisessa päässä näyttöhaluja on muun muassa Kolo Muanilla, joka halunnee jatkaa ensimmäisen pelin lupaavaa maalitehtailua sekä Kosticilla, jolla voi siirto tulla pian ajankohtaiseksi.

Koska yli 2,5 maalin kerroin on vain 1,60 tuntumassa, mikä tuntuu vähän vaisulta, nostetaan kohteeksi paremmin kupongille kelpaava  molemmat joukkueet tekevät maalin . Tähän on kaikki ainekset olemassa, sillä Frankfurt tulee motivaatioedullaan laittamaan Rellun lujalle. Toisaalta mahdollisuudet on myös Madridin useamman maalin johtoon vaikka jo avausjaksolla, jolloin kaasujalka voisi keventyä ja Frankfurtereille aueta tilaisuuksia. Molemmat lienevät liikkeellä lähes ykkösmiehistöillään, mikä toivottavasti tietää vauhdikasta peliä, jossa ei pelätä eikä peruutella! Heille jotka jäivät ilman lippuja, UEFAn sivuille tuli maanantaina myyntiin uusi lippusatsi, jota oli vielä illalla jäljellä. Lisäksi MTV3 näyttää pelin kaikelle kansalle.

[elfsight_faq id="68"]