Naisleijonat on ollut jälleen tämänkertaisissa jääkiekon naisten MM-kisoissa myrskyn silmässä. Myös ulkourheilullisten asioiden seuraaminen kuuluu penkkiurheilijan puhteisiin, mutta on se sääli, että kohuotsikot ovat saaneet enemmän lukukertoja kuin varsinaisia suorituksia koskevat jutut. Moni on seurannut "hää-gatea" huuli pyöreänä, ja vaikka asian koittaisi sivuuttaakin, on se silti olennainen osa Naisleijonien tarinaa tässä turnauksessa. Pahimmassa tapauksessa se tulee myös vaikuttamaan lopputulokseen.

Naisten kisoissa on edessä pudotuspelit. Torstaina pelattavista puolivälieristä ennakkoon mielenkiintoisin on myös ilman sinivalkoisia laseja Suomen ja Tšekin kohtaaminen. Vaikka Suomi-neidot lähtevät taistoon selvänä suosikkina, slaaveilla on mahdollisuus yllättää Naisleijonat, varsinkin jos joukkueen henki on todella niissä kantimissa kuin iltapäivälehdet kertovat. Sitä on mahdoton tietää varmaksi, ja siksi Tipsimaatilla onkin hankala tehtävä vihjeessään selvittää, mikä on tähän otteluun paras pelikohde.

Pitkävetokertoimet suljettu.

Tapanin onnistunut töihinpaluu

Jos joku on onnistunut ohittamaan edellä mainitun hääjupakan, kerrattakoon se lyhyesti. 29-vuotias Leijonien vakikasvo, kiinalaista Vanke Raysia edustava hyökkääjä Susanna Tapani poistui kesken kisojen vierailemaan ystävänsä hääjuhlissa. Tämä aiheutti monenmoista keskustelua muun muassa oman maan edustamiseen, ammattimaisen urheilun arvoihin ja Tapanin saamaan apurahaan liittyen. Oman lusikkansa soppaan laittoi maalivahti Meeri Räisänen, joka twiittasi ironiaa käyttäen syntymäpäiväonnittelut isälleen ja lisäsi harmittelevansa, ettei päässyt paikalle. Keskiviikkona Räisäsen kerrottiin laajalti olevan hyllytetty, tosin joukkueen GM Tuula Puputti kielsi tämän.

Oli häihin lähtemisestä mitä mieltä tahansa, on vaikea kuvitella, että selkkauksella olisi joukkueen valmistautumiseen erityisen positiivinen vaikutus. Ainakaan vielä alkuperäinen häävierailu ei tuntunut vaikuttavan joukkueen menoon negatiivisesti, sillä tapauksen keskipisteenä ollut Tapani on tehnyt maalin molemmissa otteluissa häävierailun jälkeen. Ironisesti Naisleijonat on myös voittanut tapauksen jälkeen molemmat pelit, kun se vastaavasti hävisi sitä edeltäneet pelit – toki tässä on huomioitava alkuohjelman hankalimmat mahdolliset vastustajat Kanada ja USA. Enemmänkin kysymyksiä herättää mahdollinen vastakkainasettelu joukkueen sisällä: onko pukuhuone jakautunut Team Tapaniin ja Team Räisäseen?

Otteluohjelman ja lohkojen erikoinen epätasaisuus vaikeuttaa Naisleijonien tämän hetken tilanteen yhteen vetämistä. Vastustajat ovat olleet joko terävintä kärkeä tai sitten niin selvästi heikompia, ettei vertailu ole edes mielekästä – tilanne, joka tietyllä tapaa koskee koko naiskiekkoa. Kokonaisuutena Leijonat vaikuttaa materiaaliltaan tasapainoisemmalta kuin aiempina vuosina, kun erityisesti hyökkäys on saanut leveyttä. Tipsimaatin tietäjien silmään heikoin peli on toistaiseksi pelattu Japania vastaan, vaikka siitä railakas 9-3-voitto tulikin. Rivit oli korjattu seuraavaan peliin Sveitsiä vastaan ja kurittomuus loisti poissaolollaan. Oliko se vain tyyntä myrskyn edellä vai pystyykö joukkue todella sivuuttamaan kaukalon ulkopuoliset ongelmat?

Vastustaja Tšekki on pelannut tähän asti loistokisat, toki ensimmäisen kunnon tasonmittauksen häämöttäessä vasta torstai-illassa. Joka tapauksessa se on edennyt voitosta voittoon puhtaalla pelillä ja päästänyt vain kaksi maalia! Katseet kääntyvät siksi erityisesti maalivahti Klara Peslarovaan. Olivat vastustajat ketä tahansa, on 96,08 % torjuntaprosentti ja 0,55 päästettyjen maalien keskiarvo kovaa valuuttaa kassarille kuin kassarille. Onnistuuko 25-vuotias Peslarova tilkitsemään maalin myös Suomea vastaan?

[elfsight_faq id="74"]

Vaikea peli veikkaajalle

Jääkiekon naisten maailmanmestaruuskilpailuja on järjestetty vuodesta 1990 alkaen, nyt 20 kertaa ennen tämän vuoden kisoja. Naisleijonat on ollut mukana joka kerta, eikä se ole vielä kertaakaan jäänyt neljän joukon ulkopuolelle! Tämä kertoo paitsi Suomen huipputasosta myös vähäisestä määrästä varteenotettavia vastustajia. Siitä huolimatta loppuottelussa on suomalaisväriä nähty näissä karkeloissa vain kerran: surullisenkuuluisassa vuoden 2019 finaalissa käytiin jo mestaruuden porteilla.

Siinä missä välierä on vedenjakaja Suomen joukkueelle, Tšekille puolivälierä edustaa samaa näkymätöntä muuria. Sen kohtalona on ollut viime vuosina pudota puolivälierässä, useamman kerran juuri Suomea vastaan. Viime kisoissa asetelma oli vastaavanlainen kuin nyt. Silloinkin punanutut olivat voittaneet lohkonsa puhtaalla pelillä ja kärsivät Suomea vastaan kuolemanottelussa nihkeän 0-1-tappion.

Vaikka Tšekki on pelannut vielä 2010-luvulla I divisioonassa, on se naiskiekon nouseva maa, joka hengittää Suomen niskaan vuosi vuodelta ahnaammin. Suomen peli on kehittynyt tasaiseen tahtiin, mutta tällä hetkellä kehitys ei tule toiminnasta ensimmäisenä mieleen. Siksi haastajalla voi olla nyt kaikkien aikojen iskunpaikka. Uskomme ottelun etenevän pitkälti viime kerran tahtiin tasaisena ja vähämaalisena. Tilanne huomioon ottaen kertoimet on mielestämme laskettu turhan paljon Leijonattarien eduksi, vaikka sillä etulyöntiasema materiaalissa onkin. Tästä syystä kokeiluun lähtee  Tšekki +1,5 , jolle saa asianmukaista panoksen tuplaavaa kerrointa. Osumaan riittää siis myös tasapeli ja maalin tappio.

Lisäkohteeksi emme malta olla nappaamatta  Susanna Tapanin maalia , vaikka se onkin kevyesti ristiriidassa päävalinnan kanssa. Tapani on ollut kohun jälkimainingeissa pelipäällä, emmekä usko sen olevan pelkkää sattumaa. Hän on päättänyt selvitä voittajana tilanteesta, jossa napit ovat vastakkain ainakin yhden kollegan kanssa. Yhteensä ykkösketjun oikea laita on maajoukkueurallaan kilpailullisissa otteluissa iskenyt 25 maalia 51 peliin ja on nyt tavallistakin kovemmassa vireessä. Siihen nähden tapaukselle saa hulppean tuntuista kerrointa, olkoonkin että vastassa on tulikuuma vahti.

[elfsight_faq id="75"]