Tampan ja Coloradon toinen koitos NHL:n Stanley Cup -finaaleissa on nopeasti kerrattu. Vierailta kyseessä oli yksinkertaisesti täydellinen ohipeli, jossa kaikki meni Murphyn lain mukaisesti pieleen. Tilanteen tasalla eivät olleet niin sarjan parhaisiin kuuluva maalivahti Andrei Vasilevski, kolmen kullan klubiin kuuluva veteraani Corey Perry, valmentaja Jon Cooper kuin oikein kukaan muukaan.

Tipsimaatti ei näe sarjan olevan vielä taputeltu, vaikka toinen matsi olikin klassisesti isät vastaan pojat. Siinä missä pojilta kestää vuosia kehittyä fyysisiltä ja taidollisilta ominaisuuksiltaan isiensä ohi, Tampan pojilta on lupa odottaa huomattavasti nopeampaa kasvupyrähdystä. Kääntyvätkö pöydät joukkueiden matkatessa 3 000 kilometriä Denveristä Tampaan maanantain ja tiistain välisen yönä pelattavaa kolmatta näytöstä varten?

Pitkävetokertoimet suljettu.

Murskatuloksessa pureksittavaa molemmille

Jääkiekko-playoffeissa on totuttu monesti näkemään tasaista ähinäkiekkoa, ja fanit katsovat sitä mielellään. Murskatuloksetkaan eivät silti ole aivan epätavallisia. Tarkasteltaessa kymmentä edellistä kautta, on vähintään viiden maalin voittoja nähty Änärin pudotuspeleissä 37 kertaa (pois lukien sarjojen katkaisupelit). Hankaluuksia ei murskajaisten myötä ole luvassa ainoastaan ottaneelle osapuolelle.

Isolla marginaalilla pudotuspelin voittanut joukkue on nimittäin voittanut sarjan seuraavan pelin vain karvan alta puolet kerroista, joista peräti seitsemän jatkoajalla. 11/37 varsinaisen peliajan voittoa näissä otteluissa tuntuu vähäiseltä ottaen huomioon, että edellisen pelin perusteellahan voittaneen joukkueen kunnon ja tason pitäisi olla selvästi vastustajaa edellä. Huvittava esimerkki löytyy keväältä 2018 Pittsburghin ja Philadelphian neljännesvälieräsarjasta, jossa tilanne nähtiin kahdesti: Pingviinit voittivat avauspelin 5-0 ja neljännen 7-0, mutta Flyers hoiti kummatkin seuraavat pelit.

Sama ilmiöhän on nähty viimeksi tänä keväänä, kun juurikin Tampa hävisi Torontolle ensimmäisen pelin pystyyn 5-0, mutta jatkoi seuraavaan matsiin kuin mitään ei olisi tapahtunut ja voitti sen. Oman lisänsä asetelmaan tuo Tampan kotihurmos. Kotiotteluistaan seitsemän kahdeksasta vieneet Salamapaidat ammentavat voimaa kotoa ennen kaikkea Rangers-sarjan jälkeen. Siinä kaikki alkoi kieltämättä tuntua nopeasti juuri siltä, että näin sen pitikin mennä.

Avalanche ei silti ole Rangers eikä liioin Maple Leafs. Kyseessä on kauden tasalaatuisin ja epäilemättä paras joukkue, joka tullee lopulta katkaisemaan Tampan orastavan mestaruusputken. Avsilla on puolellaan taidokas hyökkäys, dynaaminen puolustus ja pelitavallinen osaaminen, mutta ennen kaikkea mieletön draivi ja usko omaan tekemiseen. Horjuttamaton se ei kuitenkaan ole, varsinkin kun vastassa on voittamisen asiantuntijat, joille tämä ei ole ensimmäinen rodeo.

[elfsight_faq id="54"]

Finaalisarjalla on vielä annettavaa

Onko kyse sitten paljon puhutusta Idän ja Lännen epäbalanssista vai mistä, mutta läheskään joka vuosi eivät Stanley Cup -finaalisarjat ole nousseet klassikoiden joukkoon. Tässä parissa siihen oli kaikki ainekset. Vielä sitä ei ole nähty, mutta sitten hyvät uutiset: sarjasta voi vielä tulla unohtumaton. Me emme usko, että sarja on ohi neljässä tai toivottavasti viidessäkään pelissä.

Tampan jälleen tänä keväänä näyttämät vahvuudet eivät ole kadonneet mihinkään. Itse asiassa niitä on tullut jopa lisää, kun Brayden Point palasi askiin. Puolikuntoisuus on vielä hieman näkynyt, mutta silmukan kiristyessä maailman eliittiin kuuluvien avainpelaajien kokemuksen pitäisi nousta esiin, kuten on nähty niin monta kertaa aiemminkin. Ja tässä joukkueessa heitä riittää!

Yksi mielenkiintoinen palanen on tapaus Vasilevski. Harvaa maalivahtia on sätitty niin vähän kuin häntä sen jälkeen, kun päästää seitsemän maalia otteluun. Toisaalta voidaan ajatella, että ilman isoja pelastuksia joukkue olisi voinut hävitä vielä railakkaammin, yhtäältä omaan tasoonsa nähden isokokoinen torjuja on päästänyt nyt useita turhan helppoja laukauksia. Hän on kuitenkin tasonsa jo todistanut kauan aikaa sitten. Siinä että Vasilevski pelaa putkeen kaksi heikompaa ottelua on nähdäksemme kyse tilastokummajaisesta enemmän kuin mistään muusta. Isoimmat ongelmat ovat joka tapauksessa löytyneet toisaalta.

Lightningin kokeneiden pelaajien puheenvuorot olivat ottelun jälkeen täyttä asiaa. Joukkue sai tarvitsemansa herätyksen ja nyt sillä on täydellinen sauma rokottaa kotona lähes koko muun maailman yhteistä suosikkia, jolle hyvän olon tunne on vääjäämättä jo hieman hiipinyt puseroon, vaikka sitä kuinka koittaisi välttää. Korkean tasuririskin takia pelaamme sarjan kolmanteen otteluun  Tampa Bay Lightning voittoa sisältäen jatkoajan , jolle saa lähes panoksen tuplaavaa kerrointa.

[elfsight_faq id="53"]