Liigan välierissä on torstaina ensimmäinen katkonpaikka Tapparan hakiessa sinettiä finaalipaikalle. Jokohan 8 000 katsojan raja menee rikki ensimmäistä kertaa tänä keväänä, kun Sinioranssit saa sauman täyttää sille asetetun minimivaatimuksen: edetä finaaliin kauden komeettajoukkue KooKoon kustannuksella.

Ottelusarjan ensimmäisten 70 minuutin aikana Tappara sai opetuksen vastustajan aliarvioimisesta, mutta sen jälkeen kun se toisessa ottelussa kaamean alun jälkeen pääsi puikkoihin, on pelinkuva ollut melko yksipuolinen. Keskimäärin 4,5 maalia välieräpeleissä iskenyt tamperelaisryhmä tuntuu lannistaneen vastustajansa, ja ainakin puolueettomat seuraajat odottavat lähinnä viimeistä kuoliniskua. Nähdäänkö se Nokia Arenalla torstaina?

Pitkävetokertoimet suljettu.

Altavastaajat väsymystä vastaan

Tappara on tarjonnut näissäkin playoffeissa jälleen varmaa suorittamista pelistä toiseen. Siihen nähden, että joukkue on yhdeksästä pudotuspelistään voittanut seitsemän ja tehnyt niissä 34 maalia, eivät yleisö ja media tunnu täysin vakuuttuneilta. Vaatimustaso nyt vain on tällä ryhmällä hilattu melkein niin ylös kuin se vain on Suomessa mahdollista.

Toki tie finaaliin vaikuttaa "helpolta" – mikä taas on sisäänleivottu sarjajärjestelmään, jossa runkosarjan ykkönen ansaitseekin toisenlaisen reitin kuin pudotuspeleihin juuri ja juuri selvinnyt joukkue. Materiaalierot ovat entisestään korostuneet tällä kaudella, kun Tappara onnistui katkaisemaan oman puolivälieräsarjansa viidennessä ottelussa vastustajan urakoidessa täydet tunnit ensin ensimmäisellä kierroksella ja sitten puolivälierissä.

Ilmiö ei ole varsinaisesti tehnyt hyvää tälle ottelusarjalle. Medialle ja yleisölle on kelvannut Tapparan suunnalta pelkästään voitto, mikä ei sekään ole välttämättä optimaalinen asetelma lähteä pelaavaan viihdyttävää lätkää. Kun ensimmäisestä pelistä ei tullutkaan sitä vaivatonta useamman maalin voittoa, se oli automaattisesti farssi. Todellisuudessa KooKoo on tarjonnut oikein hyvän pelillisen vastuksen, eikä mestarisuosikki ole saanut mitään ilmaiseksi. Viimeistään nyt vain alkavat erot materiaalissa tulla pahasti vastaan.

Oman lisänsä jo valmiiksi selvään materiaalieroon ja lepoetuun tuo KooKoon surullinen pakkitilanne. Jollain tapaa loukkaantumiset kuuluvat pleijareihin, mutta kun juuri alakerran tärkein osasto Petteri Nikkilän johdolla on saanut sen verran pahasti osumaa, että vaikea tässä on povata muuta kuin Tapparan voittoa. Jos voitto ei tule tässä ottelussa, se tulee seuraavassa – sellainen pieni ihme alkaa KooKoon jokainen venyminen tässä tilanteessa jo olla.

[elfsight_faq id="36"]

Aktiivisella alulla peli nopeasti uomiinsa

Kuten sanottu, näemme Tapparan selvänä suosikkina ratkaisemaan finaalipaikan tässä pelissä, mutta niin näkee muukin markkina. 1,40-1,50 välillä pyörivä kerroin tuntuu pelikelvottomalta KooKoon osoitettua voitontahtonsa niin monta kertaa. 1,80-1,90 välimaastoon asettuva tasoituskerroin ei myöskään aivan nouse peleihin. Tipsimaatti satsaa tällä kertaa aktiiviseen alkuun.

Siihen nähden, että Tappara on tehnyt tänä keväänä toistaiseksi mainitut 34 maalia, otteluiden aluissa se ei ole ollut erityisen tehokas: maaleista vain viisi on syntynyt avauserässä. Osittain tämä johtuu KooKoon ärhäköistä aluista, mutta ilmassa leijuu myös pieni tilastokummajainen, joka voitaisi puhkaista kenties ratkaisevassa vitospelissä.

Näemme pelivalinnan yli 1,5 maalia ensimmäiseen erään ennen kaikkea siitä näkökulmasta, että Tappara lähtee matsiin hakemaan ratkaisua alusta asti hullunkiilto silmissään. Jos myös KooKoolla vielä riittää bensaa tankissa, sekin haluaa ennen kaikkea sähäkän alun, joissa se on muutenkin ollut hyvä. Siksi pidämme 2-0- ja 1-1-tuloksia ensimmäiseen erään varsin todennäköisinä.

[elfsight_faq id="37"]