Parin kauden ajan Liigassa on ollut perinteenä pyhittää kauden avauspäivä edelliskauden finalistien revanssille. Tällä kertaa kunnian saavat Nokia Arenan tiistai-illassa Tappara ja TPS. Viime kevään finaalisarja ei jäänyt klassikkona historiaan – sen verran näytöstyyliin Tappara mestaruuden lopulta vei, samoilla 4-1-lukemilla kuin muutkin pudotuspelisarjansa. Jussi Tapolan miehistö lähtee vahvana suosikkina tähänkin kauteen, ja tutuksi haastajaksi povataan kiekkopiireissä Kärppiä.

Heti ei Tapparan ja TPS:n uskoisi pelanneen mestaruudesta viime keväänä, niin eri asetelmista ne lähtevät kotimaan kiekkosyksyyn. Dynastian elkein operoiva Tappara on saanut hyvin vastinetta vajaan kolmen miljoonan euron pelaajabudjetilleen, kun taas TPS on heikentynyt silmin nähden ja joutuu aloittamaan 100-vuotisjuhlakauteensa epävarmoissa tunnelmissa. Tipsimaatti etsii vihjeessään vastausta siihen, onko joukkueiden tasoero todellisuudessa niinkin räikeä kuin vedonlyöntitoimistot antavat ymmärtää.

Instagram will load in the frontend.

Pitkävetokertoimet suljettu.

Turkulaisten tilanne antaa aihetta huoleen

TPS ei saa puhtaita papereita tähänastisesta kauden alusta. CHL:n B-lohkon heittopussia HK Olimpijaa vastaan on irronnut kaksi voittoa, mutta toisaalta Sveitsin National Leaguen viime kauden mestari EV Zug löi turkulaiset niin ikään kahdesti rumalla maalierolla 10-1. Erityisesti viimeisin 6-1-ylikävely jätti faneille huonon maun suuhun, ei vain tuloksen vaan myös heikon esityksen myötä. Samalla viime kauden ykköstriosta Pyyhtiä-Pärssinen-Nurmi lähti viimeinenkin, Pyyhtiän pyyhkäistyä pelin jälkeen Columbuksen leirille. Koko kolmikolla on NHL-sopimukset takataskussa.

Edellä mainittujen herrojen lisäksi joukkueen tärkeimmistä palasista muun muassa Juraj Slafkovsky ja Eemil Viro lähtivät vastaavasti kokeilemaan siipiään Pohjois-Amerikkaan, kun taas Andrei Karejev suuntasi Venäjälle. Tämä luonnollinen liikehdintähän kertoo organisaatiosta pelkkää hyvää! Ongelma vain on, että korvaajat ovat jääneet piippuun. Arttu Ilomäen lisäksi tulijapuolelta löytyy kokeneempaa rouhijaa ja villi kortti -henkistä ulkomaanvahvistusta, mutta ei lähellekään kaivattua sateentekijäosastoa. Hyvät näytöt viime kausilla antanut valmentaja Jussi Ahokas myönsikin suorasukaisesti MTV:n haastattelussa, että lisävahvistuksille olisi tarvetta.

Kotijoukkue on jälleen jokaiselle vastustajalle pelote numero 1. Viime kauden pistepörssin voittaja Anton Levtchi matkasi taalajäille, mutta tilalle on tullut rutkasti laatua KHL:stä. Jori Lehterästä ja Niko Ojamäestä odotetaan rutinoituneita pisteautomaatteja sekä Valtteri Kemiläiseltä kahden suunnan osaamista. Nimien osalta luvassa on siis ehkä jopa viime kautta kovempi nippu, mutta nähtäväksi jää, miten yhteispeli lopulta lähtee rullaamaan ja toisaalta kuinka kokeneet ketut löytävät motivaation heikompien jaksojen aikana.

Sinioranssien kausi on alkanut kohtuullisen vahvasti CHL:ssä, joskin lohkon johtoon karannut Red Bull München on vielä kokonaan kohtaamatta. Ei sielläkään silti ihan valmiita olla, mistä kielivät ottelut sveitsiläistä Rapperswiliä vastaan. Ensimmäisestä tuli voitto vain yhdeksällä laukauksella maalia kohti, toisessa taas oli tyytyminen jatkoaikatappioon. Sinänsä Tipsimaatin toimistolla varottaisi tekemästä turhan hätäisiä johtopäätöksiä joukkueiden tähänastisista edesottamuksista CHL:ssä, vaikka bookerit tuntuvat niin tekevän. Verrattain lähellä kuitenkin oli, ettei Tapparan saldo olisi jäänyt ensimmäisiltä neljältä kierrokselta ihan yhtä laihaksi kuin TPS:llä – jonka vastus oli kuitenkin Rapperswiliä reippaasti edellä.

[elfsight_faq id="46"]

Voimasuhteet silti vinksallaan

Enimmäkseen olemme edellä ennakoineet voimasuhteet selvästi Tapparan eduksi, kuten tekee jokainen itseään kunnioittava Suomi-kiekon seuraaja. Pelivalintoja ei kuitenkaan tehdä pelkästään niiden perusteella vaan myös vedonlyöntiyhtiöiden todennäköisyysarvioiden. Ne eivät mielestämme ole oikein linjassa avauspelin arvaamattomaan luonteeseen ja kotijoukkueen nähtyyn ailahtelevaisuuteen nähden. Vieraille saa jopa vitosen kerrointa, joka on liikaa! Vain aivan sarjataulukon toisesta päästä löytyvillä joukkueilla pitäisi olla tällainen kerroin, eikä TPS sentään sinne kuulu.

Alkukausi on monesti aiemminkin ollut Tapparalle tervanjuontia. Esimerkiksi viime kaudella joukkue saalisti kymmenestä ensimmäisestä pelistä heikot 11 pistettä. Kaikkiaan se on edellisen viiden kauden aikana vain kertaalleen päässyt ensimmäisen kymmenen pelin aikana koko kauden pistekeskiarvoon. Onko syynä sitten ollut kesän ylimääräiset mustamakkara-annokset vai mikä, mutta jonkinlaiset valmistautumisongelmat tuntuvat Tapolan Tapparaa vaivanneen. Mainittakoon sekin, että toistaiseksi eivät edelliskauden mestarit ole näissä revanssipeleissä juhlineet kertaakaan.

Menneillä ei voi perustella lähtökohtia uuden kauden starttiin, mutta vaikea on löytää myöskään ajankohtaista järkisyytä näin suurelle erolle kertoimissa. Toki Tappara on selvästi TPS:ää edellä, mutta sitä se on lähes jokaiseen joukkueeseen nähden, ja silti pistemenetyksiä on luvassa varsinkin alkukaudesta. Kun tähän ynnätään turkulaisten hampaankoloon jäänyt finaalisarja ja näyttöhalut heikon Zug-pelin jälkeen, alkaa kerroin tuntua varsin pelikelpoiselta. Uskomme, että hurjan vapautunutta peliä ei vielä nähdä, vaan molemmilla on omat paineensa. Tiukkaankin vääntöön on ainekset, mistä syystä lapulle lähtee  TPS voittaa DNB , eli tasapelin sattuessa panos palautetaan.

Hetkeksi palaamme vielä kerran viime kevään finaalitunnelmiin näiden joukkueiden välillä. Tuolloinhan maaleja tehtiin melkeinpä käsittämättömän vähäiset 2,2 per peli, mikä on vähemmän kuin missään Liigan playoff-sarjassa koskaan aiemmin. Moni asia on tietysti muuttunut kesän aikana, ja finaalit ovat aina oma maailmansa: pelaajat ovat väsyneitä ja maalivahdit iskussa. Siltikin uskomme, että joukkueilla on vielä nämä äärimmäisen tiukat pelit hyvin muistissa ja uppoaminen vielä kerran samoihin tunnelmiin on hyvin mahdollista. Siksi lisävihjeeksi ruksitaan rallatellen  alle 4,5 maalia varsinaisella peliajalla , jolle saa turhan korkeaa yli 2,10 kerrointa.

[elfsight_faq id="86"]