Liigan pudotuspelit ovat edenneet poikkeuksellisen kovalla tahdilla, mutta sentään ennen finaalisarjaa saivat joukkueet muutaman päivän huilin. Pian taas mennään, sillä käsillä on Suomi-kiekkokevään huipennus Tapparan ja TPS:n välillä. Niin hieno asia kuin Tampereen paikallisfinaalit varmasti olisivatkin olleet, vielä maailma ei ollut niille valmis. Nyt nautitaan tästä sarjasta, johon kauden – ja Tapparan mukaan koko Liiga-historian – kaksi parasta joukkuetta on ansaitusti edennyt.

Tipsimaatti näkee ottelusarjassa runsaasti potentiaalia viihteellisyyteen, miksei myös yllätyksellisyyteen, ja luo nyt oman katsauksensa avauspeliin. Välierävaihe sujui meiltä loistavasti, sillä otimme kaikki kuusi päävetoa kiinni hervottomalla palautusprosentilla 226 kaikkien pelattujen kohteiden kertoimien oltua vähintään kaksi. Jatkuuko sama tahti kauden päätösvihellykseen saakka?

Pitkävetokertoimet suljettu.

Kokemus vastaan nälkä

Finalistijoukkueiden voimasuhteiden vertailu sarjan alla on vaikeaa, koska ottamatta mitään pois Lukolta ja KooKoolta ei joukkueiden tämän hetken draivia ole mitattu vertailukelpoisesti. Sarjajärjestelmän mukaisesti runkosarjan ykkönen ansaitsee sileämmän tien finaaliin, mutta siitä voi tulla siunaus tai kirous. Jos Tappara joutuu selkä seinää vasten ensi kertaa sitten CHL:n, joukkueen kanttia punnitaan.

Pikkulinnut ovat laulaneet, että kasetti olisi jo valmiiksi koetuksella ja joukkueessa olisi isoja ongelmia henkilökemioiden kanssa. Ulkopuolisen on vaikeaa ja turhaa alkaa sen enempää spekuloimaan, mitä pinnan alla tapahtuu, mutta uskoisimme kokeneiden pelaajien hallitsevan tilanteen. Miksei tälläkin voisi totta ollessaan olla tiukassa paikassa vaikutusta sarjan kulkuun, mutta Tipsimaatti lähtee kuitenkin siitä, että kyseessä on enemmän vastapuolen psyykkausta kuin oikea ongelma.

Tepsiläisittäin on ilostuttanut kovien päänahkojen lisäksi ennen kaikkea se, että kauden tärkeimmillä hetkillä hunajaa on riittänyt. Joukkue on saanut itsestään tarvittavat tehot irti, varsinkin ykköskenttä, joka väläytteli pitkin runkosarjaa, mutta ei kokonaisuutena pelannut siellä yhtä tappavasti kuin tosipaikassa. Nyt taidokkaat ja nälkäiset nuorukaiset, jotka ovat tehneet 40 prosenttia joukkueensa maaleista pleijareissa, ovat yksi pelote, johon uumoilemme Tapparan tulevan törmäämään varsinkin sarjan alussa. Johan heidät on aikaisemmin kohdattu ja tietysti scoutattu, mutta tämä hurmos pitää kokea itse!

Ei sillä että Tapparalla olisi materiaalin suhteen edelleenkään syytä huoleen. Nyt puhutaan Liigan laajimmasta ja laadukkaimmasta kalustosta, joka sille päälle sattuessaan todennäköisesti pyyhkii jäätä millä tahansa joukkueella. Aktiivinen, nopea, maaliahne ja viime kauden hopeasta nälkäiseksi jäänyt TPS on kuitenkin juuri se joukkue, joka pystyy tällä hetkellä haastamaan 2010-luvun dynastiajoukkueen parhaiten.

[elfsight_faq id="44"]

Lepoetu pelkkää paperia

Lepoedusta on puhuttu paljon tänä keväänä, mutta emme näe sitä tämän sarjan, saati ottelun, ratkaisijana. TPS on saanut valmistautua loppurutistukseen aivan riittävän ajan pelattuaan viimeisen välieräottelun neljä vuorokautta ennen ensimmäistä finaalia. Tämä aika riittää palautumiseen, mutta on myös optimaalinen pelituntuman kannalta, eikä tuntuman merkitystä sovi väheksyä pienten marginaalien peleissä.

Turkulaiset rynnivät finaaliin ihanteellisesta välieräsarjasta, jossa he pääsivät mukavasti maalinteon makuun. Myös suuri ja mahtava Nokia-areena on jo heille kuin toinen koti, eikä vastassa kaikella kunnioituksella pitäisi olla ainakaan aiempaa kovaäänisempää yleisöä. Kun myös kotietu minimoidaan, jää Tapparalta pari yllättävän tärkeää valttia piippuun. Uskomme, että molemmat joukkueet ovat valmiit peleihin, ja hieman tasaväkisempinä kuin bookereiden kirjoissa.

Finaaliottelut, puhumattakaan avausotteluista, eivät ole perinteisesti olleet mitään maalijuhlia. On jo 12 vuotta siitä, kun Liiga-finaalien avauksessa on tehty yli viisi maalia, ja tasan viiteen osumaankin on sen jälkeen päästy vain neljä kertaa. Tämä tilastomörkö ei kuitenkaan paljon paina vaakakupissa, kun Nokia-areenalle luistelevat Liigan nälkäisin ja motivoitunein sekä materiaaliltaan ja kokemukseltaan laadukkain joukkue.

Mainituista syistä pidämme aktiivista alkua sarjalle todennäköisenä, emmekä oikein osaa nähdä varsinkaan avausta lainkaan selvänä pelinä. Tästä syystä nostamme peleihin kohteen  molemmat joukkueet tekevät vähintään kaksi maalia , jolle saa kertoimeksi mukavat 2,32. Lisävihjeenä otetaan houkuttelevan kertoimen vuoksi testiin  TPS:n mestaruus  kertoimella 3,60. Vaikka kaiken kokeneella Tapparalla on pieni etu puolellaan, eivät niin järki- kuin tunnesyyt aivan puolla näin suurta eroa voimasuhteissa.

Instagram will load in the frontend.
[elfsight_faq id="45"]