KuPS kupsahti Kupittaalla odotetusti nurin viime viikolla, kun Young Boys saapui Suomeen tekemään lähinnä vaadittavan. Moni Suomi-futisromantikko, Tipsimaatin väki mukaan lukien, lähestyi peliä turhan optimistisesti kuopolaisten maali edellä. Siihen oli jokunen ohut paikka, mutta vähintäänkin ansaitusti loppunumerot olivat 0-2. Keltamustasta kaksikosta kokonaisvaltaisempi oli aika pitkälti pelin päällä ja olisi voinut latoa monta maalia enemmänkin.

Veikkausliigaa johtavan KuPSin mahdollisuudet kääntää pari ovat todella löyhässä hirressä siirryttäessä Berniin. Se on selvä, että vaikka joukkue kuinka painaisi kaasua, YB:ltä löytyy kotiyleisön edessä aina yksi vaihde lisää. Tämä näkyy ottelun kertoimissa, jotka eivät jätä voimasuhteita arvailujen varaan. Kyse on enimmäkseen siitä, pyrkivätkö isännät tekemään vastustajastaan hakkelusta päästämällä ykkösmiehet irti vai riittääkö pelin pelaaminen pois alta -henkisesti. Jos jälkimmäinen lähestyminen valitaan, voisiko siihen olla kylvettynä myös tuhon siemen?

Instagram will load in the frontend.

Pitkävetokertoimet suljettu.

Pelitempo puntarissa

Kuopiolaisten koutsi Simo Valakari lähti ensimmäiseen peliin pitkälti samalla kaavalla kuin kyseessä olisi ollut tavallinen Veikkausliiga-ottelu, vaikka siitä se oli kaukana. On helppo jälkiviisastella, että KuPSin olisi pitänyt pyrkiä paljon enemmän kuolettamaan Young Boysin aktiivista prässiä. Onhan se toisaalta kunnioitettavaa, että pysäköity bussi ei ole niin olennainen osa pelikirjaa, mutta kyllä se ehkä olisi näissä tilanteissa voittavin taktiikka, vaikka raastavaa onkin vähän joka tavalla. Nyt onkin vähän myöhäistä himmailla.

Suurten tasoerojen peleissä pelitavalla on jäätävä painoarvo, mutta tietysti myös joukkueen parhailta yksittäisiltä ratkaisijoilta tarvittaisi näissä tilanteissa loisto-onnistumisia. Se ei ihan onnistunut kirkkaimman tähden Tim Väyrysen jäätyä harmittavan pahasti pimentoon. Varsinaisista valopilkuista nousi esiin ehkä parhaiten Anton Popovitš keskikentän keskellä. Häntä voisi kenties kokeilla jo avauksessakain.

Viikonloppuna molemmille joukkueille jäi sarjapeleistä käteen tasuri. Tämä ei ole mikään jättipettymys kummallekaan, sillä vastassa olivat sarjojensa kärkipään joukkueet, KuPSilla Honka ja Young Boysilla Basel. Varsinkin KuPSilla on ollut säännönmukaisena taktiikkana nyhtää tasurit isoimpia haastaija vastaan ja ottaa pieniä askeleita kohti mestaruutta. Tämä tasainen taaperrus voikin toimia Veikkausliigassa, mutta selvästi toisen tason joukkueita vastaan se ei riitä! Nyt tarvitaan jotain yllättävää.

Valakarin analyyseistä eivät yllätykset paistaneet, kun hän kertoi otteluparin ja joukkueensa tilanteesta PalloTV:n haastattelussa. Tuoreeltaan ensimmäisen pelin jälkeen nauhoitettu juttutuokio kesti kahdeksan ja puoli minuuttia, mutta kovin vähän siitä suoraan sanottuna jäi käteen. Onko tosiaan niin, että eväät on syöty, ja tosiasiallinen tavoite on pitää "pimputtelupallolla" lukemat mahdollisimman kauniina? Jos spekuloidaan vielä silläkin, että katseet olisivat tästä otteluparista siirtyneet kokokonaan jo Veikkausliigan puolelle, voidaan Sveitsissä nähdä viimekertaista vaisumpikin kuopiolaisryhmä.

[elfsight_faq id="67"]

Uusi Bernin ihme tuntuu kaukaiselta

Ei kuopiolaisten esityksessä silti mitään hävettävää ollut. 2-0 ovat vielä siedettävät lukemat, eikä joukkue muutenkaan ollut sinänsä täydessä mankelissa. Ongelma vain on se, että YB:llä on varaa nostaa vielä tasoaan mielin määrin. Turvallinen, riskin minimoiva pelitapa, joka on Valakarille mieleen, ei ole oikea avain lähteä tavoittelemaan vuoden 2022 uutta Bernin ihmettä. Alkuperäinen nähtiin vuonna 1954 Saksan harjatessa yllättäen maailmanmestaruuden samalla stadionilla. Aiheesta lisää kertoo vuoden 2003 elokuva.

Toisaalta hyvä merkki KuPSin pelissä oli se, että se parani loppua kohden. Toisella jaksolla pelissä oli paljon enemmän hyvää, mutta eri asia on, oliko tämä sittenkin vähän näennäistä. Onhan sekin mahdollista, että Young Boysille päivän työt oli tehty, kun avausjaksolla syntyi pari maalia. Sveitsissä voi olla, että ahnas kannattajakunta ei ole valmis päästämään omiaan niin vähällä.

Viime vuoden parissa Union Berliniä vastaan oli paljon samaa kuin tämän vuoden parissa, ja sen puolesta Kuopioon soisi pikkuhiljaa jo parempaa arpaonnea. Viimeksi pari oli jo ensimmäisen pelin jälkeen taputeltu, kun saksalaiset hakivat Suomesta 0-4-vierasvoiton. Toinen peli nyhvättiin maalittomaksi tasapeliksi, mutta nyt emme näe vähämaalista peliä todennäköisenä.

On monta mahdollista reittiä sille, että maalit olisivat torstaina herkässä. Luonnollisin tapa olisi se, että Young Boys murskaa vieraat maalijuhlan turvin. Jo edellisessä pelissä, jos henki olisi ollut toisenlainen, 4-0 ei olisi ollut välttämättä kaukana, vaikka pelattiin Suomessa vain reilut 1000-päiselle yleisölle. Sitten taas jos KuPS saa vaikka onnenkantamoisellakin onnistumisen, pelinkuva muuttuu tyystin, mutta ei silti puolustusvoittoiseen suuntaan. Näillä eväillä kikkailaan kupongille  yli 3,25 maalia , joka tarkoittaa sitä, että tasan kolmen maalin tapauksessa puolet panoksesta palautetaan.

[elfsight_faq id="72"]