Suomen jalkapallomaajoukkue on jalkapallon EM-kisojen jatkokarsinnassa tukalassa paikassa. Sen tarvitsee voittaa Wales vieraissa torstaina ja sitten vielä samaan aikaan pelattavan Puola-Viro-ottelun voittaja kotona seuraavalla viikolla, jotta kisapaikka heltiää. Mahdollisuudet tapahtumaketjulle ovat kymmenen prosentin luokkaa. Ei murehdita vielä todennäköisyyksiä sen enempää vaan keskitytään ensimmäiseen koitokseen, johon Huuhkajat lähtee vieraissa aika selvältä takamatkalta – mutta ei tietenkään ilman iskunpaikkaa.

 
 

Wales viime vuosina tuttu näky arvoturnauksissa

Wales on suomalaiselle ehkä eksoottinen maa, mutta jalkapalloyhteiskuntana se on meitä aika harppauksen edellä. Maa, joka on uhannut vaihtaa virallisen nimensä Cymruksi, on muun muassa päässyt kaksiin edellisiin EM-kisoihin, joissa 2016 se myös voitti lohkonsa ja eteni aina välierään asti. Wales pelasi myös Qatarin MM-kisoissa 2022, joissa tulos oli tosin laiha. Nämä EM-karsinnat sujuivat joukkueelta alkuun heikosti, mutta viimeiset neljä peliä menivät jo tappioitta ja varsin komea päänahka tuli muun muassa Kroatiasta. Pelaajistosta suurin osa saa leipänsä luonnollisesti Briteistä, jossa pelaajat ovat tasoltaan sellaista hyvän Championship-pelaajan ja vähän matalamman profiilin Valioliiga-ukon väliltä. Siis sen jälkeen kun maan kirkkain futisstara Gareth Bale lopetti. Karsinnoissa joukkueen kymmenellä maalilla on seitsemän vastuullista, mikä kertoo laajasta rosterista. Kulmakiviin kuuluvat sellaiset pelaajat kuin Kieffer Moore, Aaron Ramsey ja Harry Wilson.

Suomi on nyt jatkokarsinnoissa hyvin mielenkiintoisessa tilanteessa. Jossain kohtaa varsinaisten karsintojen aikana näytti niin hyvältä jo suoran kisapaikan suhteen, että kun sitä ei tullut ja siinä oli pari aika umpiheikkoa ottelua, niin pettymys meinasi tulla puseroon. Kuukaudet ovat kuitenkin auttaneet ja ilmapiiri on taas vaihtunut vähän toiveikkaampaan. Meillä on jälleen hyvävireisiä pelaajia, joita ei tappiomieliala vaivaa. Sitten meillä on tietysti erinomaista kautta pelaava Lukas Hradecky, jolla on Bundesliigan mestaruus tulossa, tie auki Eurooppa-liigassa, tuore vauva kotona ja sitten vielä mahdollisuus tehdä isoja juttuja maajoukkueessa! Tämä on kuuma veskari, jos joku.

Robert Taylorin hiljattainen poisjäänti tältä reissulta aiheutti hieman kalabaliikkia, kuten maajoukkuekutsuista kieltäytymisillä monesti on tapana. Mieluummin Messin kanssa operoiva Robi tietysti olisi mukana, mutta todellisuudessa hänelle ei oikein viime aikojen mukavista näytöistä huolimatta olisi paikkaa tämän reissun avauksessa, joten päätös on järkevä. Muutenkin aikaeromiehillä tuskin kannattaa tässä avata, mikä pätee myös Pukkiin. Kokoonpanotilanne on hyvä, ja ainekset on todella moninaisiin variaatioihin jokaisella kentän osa-alueella. Myös Walesilla pelaajat ovat terveenä.

Huuhkajilta vaaditaan pöljää päivää

Suomi on asetettu aika selväksi vastaantulijaksi tähän peliin vedonlyöntifirmoissa, ja kyllä siihen ihan syystä on päädytty. Sinivalkoisilla laseilla voi toki näyttää siltä, ettei Huuhkajat yksilötaidossa niin pahasti jää siitä jälkeen, niin kyllä perustasossa selvästi ollaan perässä. Vaikkei Lohikäärmemaa nyt mitenkään tähtiä vilise, niin se painii jo väkivahvasti Kroatian ja Turkin kaltaisten futismaiden kanssa. Stadikalla asia olisi vähän toisin, mutta Cardiffissa tilanne on tukala: edellisestä 15 Euro-karsintapelistä kotona on Wales hävinnyt vain yhden.

Suomelta vaadittaisi niin sanotusti pöljää päivää, että tästä saataisi rouhittua unelmatulos kotiinviemisiksi. Se mitä ei voi liikaa alleviivata on huikea Luke, jonka nappisuorituksella voisi ehkä vain yksi tehty maali riittää. Ja kyllä yksi maali aina voi syntyä, vaikka sitten Jollen tai vaikka Källmanin päästä vastustajan puolustajan takamuksen kautta tolppaa hipoen. Eiköhän tässä ole jälleen yksi vähämaalinen vääntö luvassa, mitä myös markkina kovasti odottaa ja tämän kertoimet on tampattu hyvinkin alas.

Suomella tulee olemaan pelissä käytössä altavastaajan aseet, ja senhän Rive osaa. Siitä lähdetään liikkeelle, että mitenkään uskaliasta futista ei Suomi lähde pelaamaan vaan matala maalimäärä on sille mieluinen, koska vieraat itse eivät tule kovin montaa maalia kaiken todennäköisyyden valossa tekemään. Kyllähän siinä nitroja tarvittaisi, jos ratkaisua haettaisi vaikka pilkuilta... No, ei nyt mennä asioiden edelle, mutta esimerkiksi 0-0 tai 1-1 olisi varsinaisen peliajan jälkeen todennäköisesti jo aika hyvä tulos Suomelle ja myös ihan kohtuullisen todennäköinen. Isketään lapulle  tasapeli , jolle saa kertoimeksi mukavat 3,35.

Pelivalinta
Tipsimaatin pelivalinta tähän otteluun on tasapeli panostussuosituksella 3/10.
Paras kerroin
Parhaan kertoimen pääkohteelle tarjoaa kirjoitushetkellä TonyBet, jolla se on 3,35.